Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:26 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Surse Șeful CIA se deplasează în Qatar pentru a discuta despre negocierile pentru armistițiul din Gaza

ro

05 May, 2024 20:46 454 Marime text
Foto: Unsplash
 
  • Şeful serviciilor de informaţii americane, William Burns, este aşteptat să se întâlnească la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre negocieri indirecte între Israel şi Hamas.

Şeful serviciilor de informaţii americane, William Burns, este aşteptat să se întâlnească la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre negocieri indirecte între Israel şi Hamas, a declarat duminică pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor.

Sursa, care a solicitat anonimatul, a declarat că Burns se afla în drum spre capitala Qatarului pentru discuţii cu premierul Mohammed bin Abdelrahmane Al Thani, a cărui ţară a fost implicată în eforturile de mediere a unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor.

Perspectivele pentru o încetare a focului în Gaza păreau reduse duminică, deoarece Hamas şi-a reiterat cererea de încetare a războiului în schimbul eliberării ostaticilor, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus categoric această variantă, rezumă Reuters.

Cele două părţi s-au acuzat reciproc pentru impasul în care se află, iar delegaţia Hamas a declarat că va părăsi duminică seara negocierile de la Cairo, care vizau încheierea unui armistiţiu, pentru a se consulta cu conducerea sa. Cu toate acestea, oficialii Hamas ar urma să se întoarcă în capitala egipteană marţi, au declarat două surse de securitate egiptene.

În cea de-a doua zi de discuţii cu mediatorii egipteni şi qatarezi, negociatorii Hamas şi-au menţinut poziţia conform căreia orice acord de armistiţiu trebuie să pună capăt războiului, au declarat oficiali palestinieni.

La Cairo nu au fost prezenţi reprezentanţi ai Israelului, dar duminică Netanyahu a reiterat obiectivul său de la începutul războiului, în urmă cu aproape şapte luni: dezarmarea şi dezmembrarea definitivă a mişcării islamiste palestiniene Hamas, în caz contrar punând în pericol securitatea viitoare a Israelului.

Qatarul, unde Hamas are un birou politic, şi Egiptul încearcă să medieze o continuare a unei scurte încetări a focului din noiembrie, pe fondul consternării internaţionale cu privire la numărul tot mai mare de morţi din Gaza şi la situaţia dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori ai acesteia, a încheiat sursa citată. 


Citește și:
Mii de persoane protestează împotriva premierului ungar Viktor Orban într-un fief al partidului de guvernământ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii