Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cerere de reexaminare a unei OUG privind pasapoartele electronice

ro

11 Apr, 2009 08:47 1346 Marime text
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, vineri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2008 pentru stabilirea unor măsuri privind punerea în circulaţie a paşapoartelor electronice, precum şi producerea altor documente de călătorie, a informat Administraţia Prezidenţială.


În motivarea cererii de reexaminare se arată că, în forma sa iniţială, OUG prevedea, la art. III, trecerea unui imobil din proprietatea privată a Regiei Autonome 'Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat', în domeniul public al statului, cu plata, la valoarea de inventar actualizată cu indicele de inflaţie.
Însă, Parlamentul a modificat articolul respectiv şi a dispus trecerea imobilului din proprietatea privată a RAPPS în proprietate publică a statului, cu titlu gratuit, se mai precizează în motivarea respectivă.
'Având în vedere prevederile art. 44 din Constituţia României, care garantează proprietatea indiferent de titular şi interzice exproprierea fără dreaptă şi prealabilă despăgubire, considerăm că modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2008 prin legea de aprobare, încalcă dreptul de proprietate şi contravin ordinii constituţionale', a apreciat preşedintele.
Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 94/2008 conferă Companiei Naţionale 'Imprimeria Naţională' atribuţia de a produce, cu titlu de exclusivitate, paşapoarte electronice, permise de şedere şi documente de călătorie, colantul uniform de viză, paşapoarte temporare, titluri de călătorie, colante pentru paşapoarte biometrice.
De asemenea, se prevede că personalizarea paşapoartelor electronice se realizează de Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice. Conform OUG, acest Centru ar urma să fie găzduit de imobilul amintit în cererea de reexaminare.

Sursa: AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii