Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu reprezentanţii Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO), cu prilejul celei de-a doua misiuni economice anuale în România

ro

14 Nov, 2013 16:36 592 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a primit, la 14 noiembrie 2013, delegaţia Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO), aflată la Bucureşti, în perioada 14-15 noiembrie a.c., într-o nouă misiune de promovare economică. Delegaţia americană a fost condusă de preşedintele executiv al AMRO, Eric Stewart.
Ministrul afacerilor externe a evidenţiat eforturile continue depuse de autorităţile române pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA şi, în mod special, interesul părţii române pentru amplificarea dimensiunii economice, reliefat inclusiv cu prilejul discuţiilor cu oficialii americani şi reprezentanţii comunităţii de afaceri din SUA cu ocazia vizitei Prim-ministrului României, Victor Ponta, la Washington.
A mulţumit delegaţiei AMRO pentru eforturile depuse de companiile membre AMRO pentru consolidarea prezenţei investiţionale în România şi implicarea directă în acest proces prin participarea, în premieră, la Reuniunea Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, desfăşurată la sediul MAE, în cursul dimineţii. În acest sens a subliniat rolul valoros pe care grupul de lucru româno-american pe teme economice şi comerciale, respectiv subgrupul de lucru dedicat securităţii energetice, structuri din cadrul Task Force-ului constituite în aplicarea Declaraţiei Comune, îl pot avea în dezvoltarea cooperării economice între România şi SUA.
De asemenea, a reiterat susţinerea pentru propunerea avansată de AMRO privind organizarea unui Forum de Afaceri România – SUA, sub înalt patronaj român şi american, în cursul anului viitor.
Şeful diplomaţiei române a subliniat hotărârea Guvernului României de a acţiona pentru atragerea de noi investiţii americane în procesul de modernizare a economiei. A evidenţiat, totodată, avantajele poziţionării geostrategice a României pentru companiile care doresc să dezvolte activităţi de producţie sau comerciale în regiune, cu baza în România şi contextul deosebit de favorabil pe care îl va oferi viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii UE-SUA, pe care România îl susţine. De asemenea, a salutat agenda şi iniţiativele AMRO privind dinamizarea contactelor între reprezentanţii mediului de afaceri din SUA şi autorităţile şi companiile româneşti, ca premisă importantă pentru creşterea volumului şi diversificarea, în continuare, a schimburilor comerciale bilaterale.
Ministrul Titus Corlăţean a reiterat interesul major al României pentru includerea, ca partener strategic al SUA, în programul Visa Waiver, solicitând, în continuare, sprijinul membrilor AMRO pentru demersurile României în direcţia liberalizării, cât mai rapide, a regimului de vize pe relaţia cu SUA.
Preşedintele AMRO a exprimat aprecieri, în numele delegaţiei de companii americane, pentru interesul direct şi implicarea şefului diplomaţiei româneşti pentru consolidarea prezenţei investiţionale americane în România, reflectate inclusiv de frecvenţa ridicată a întrevederilor avute în ultimele luni.
Interlocutorii americani au transmis mulţumiri pentru sprijinul acordat de Ministerul Afacerilor Externe în organizarea acestei noi vizite la Bucureşti şi pentru disponibilitatea manifestată de autorităţile române privind participarea reprezentanţilor AMRO la lucrările Task Force-ului. Totodată, au prezentat obiectivele principale ale companiilor lor, cu accent pe evaluarea oportunităţilor oferite de piaţa românească şi evidenţierea domeniilor de cooperare de interes reciproc. În acelaşi context, liderii companiilor americane membre AMRO au evidenţiat importanţa strategică a României în ansamblul politicilor investiţionale ale acestora, exprimând interesul deosebit pentru o prezenţă investiţională consolidată, pe termen lung, în ţara noastră.
Cu prilejul prezenţei în România, delegaţia AMRO  va avea o serie de întâlniri la nivel înalt. De asemenea, o serie dintre companiile americane membre AMRO au programate întrevederi bilaterale separate cu miniştri de resort din cadrul Guvernului României, pentru a discuta aspecte relevante privind politicile executivului în domeniile de activitate ale companiilor pe care le reprezintă.
 
Informaţii suplimentare:
Ministrul afacerilor externe a avut o întrevedere cu conducerea AMRO în marja participării la reuniunea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite din septembrie 2013 de la New York şi cu prilejul recentei vizite a Prim-ministrului României la Washington (20-23 octombrie a.c.).
Consiliul de Afaceri Româno-American (American – Romanian Business Council - AMRO), organizaţie non-profit cu sediul la Washington, având ca obiectiv promovarea relaţiilor economice dintre SUA şi România, a fost lansat la 25 ianuarie 2012, la Washington.
AMRO are în componenţă 15 membri – companii americane de renume, cum ar fi Chevron, ExxonMobil, ADM, Smithfield, Raytheon, Pharma, MetLife, Cargill, Amgen, Timken, Mega, Eli Lilly, Johnson & Johnson, CNH şi Invenergy, provenind din diverse domenii de afaceri: energie, agricultură, industria de apărare, industria farmaceutică, industria prelucrătoare, infrastructură de stocare, asigurări. Conducerea Consiliului este asigurată de ADM – preşedinte şi ExxonMobil - vicepreşedinte. Funcţia de preşedinte executiv este deţinută de domnul  Eric Stewart.
Misiunea Consiliului este de a contribui la consolidarea schimburilor economice şi investiţiilor dintre cele două ţări, aprofundarea relaţiilor bilaterale şi informarea opiniei publice în legătură cu importanţa acestora.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii