Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:02 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 25-29 august

ro

23 Aug, 2019 10:13 2183 Marime text
Duminică 25 august 2019, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu prilejul aniversării vârstei de 90 de ani a IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

*Hram la Biserica Greacă*

Biserica Ortodoxă îl cinstește luni, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie.
Acesta este cel de-al doilea hram al bisericii grecești din Constanța, primul fiind Schimbarea la Față.

Sfântul mucenic Fanurie este un sfânt grec cinstit de către comunitatea greacă din Constanța încă din secolul al XIX-lea. Nu se cunoaște cu exactitate locul și perioada în care a trăit Sfântul Fanurie, însă este reprezentat într-o icoană de secol XIV, descoperită printre ruinele unei biserici din insula Rhodos.

Cultul său este foarte răspândit în comunitatea greacă, fiind considerat sfânt făcător de minuni.

O istorisire amintește că, prin anul 1500, niște păstori au descoperit o peșteră luminată de o flacără. Înainte de a se întoarce la casele lor au ajuns, cu efort, în râpa unde se afla peștera, iar acolo au găsit moaștele sfântului și o piele de animal pe care îi era povestită viața.

Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei și, după moartea tatălui, a descoperit că mama sa dansa într-un local, pentru a le asigura hrana. Din acel moment, Fanurie a părăsit familia și și-a închinat viața slujirii lui Dumnezeu, în post și rugăciune.

Tradiția spune că, pentru mântuirea mamei, Sfântul Fanurie a făcut tot ce i-a stat în putință. Chiar în momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfântul s-a rugat ca tot cel ce se roagă pentru mama lui să fie miluit de către Dumnezeu. O tradiție locală cere ca rugăciunea să fie însoțită de o turtă făcută din nouă ingrediente, care se împarte, după binecuvântarea preotului, săracilor.

Cu prilejul cinstirii Sfântului Fanurie, marți, 27 august, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie în biserica „Schimbarea la Față”, ce este situată în Constanța, pe strada Mircea cel Bătrân, nr. 36.

Totodată, în perioada 25 – 27 august, credincioșii vor putea cinsti aici moaștele Sf. Apostol Andrei, aduse spre închinare de la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”.

*Hram la mănăstirea Lipnița*

Joi, 29 august, Biserica Ortodoxă cinstește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea marchează momentul muceniciei sale. Conform relatărilor biblice, Sfântul a fost decapitat, urmare a criticării publice a concubinajului în care trăiau Irod Antipa și Irodiada, cumnata sa.

Sfântul Ioan a fost întemnițat în castelul din Maherus, iar la balul oferit de ziua de naștere a lui Irod, acesta i-a spus Irodiadei că îi va da fiicei tot ce va cere, până la jumătate din împărăție, dacă va dansa.

Salomeea, fiica Irodiadei, a încântat publicul și, sfătuită de către mama sa, care dorea să-l reducă la tăcere, i-a cerut capul Sfântului Ioan pe o tipsie. Nevrând să-și încalce jurământul, Irod a împlinit întocmai dorința fetei.

În această zi, Biserica îi îndeamnă pe credincioși să postească, spre înfrânarea poftelor.

Cu prilejul cinstirii ocrotitorului așezământului monahal, joi, 29 august, de la ora 8.00, la mănăstirea Lipnița, soborul de arhierei format din IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, și PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, împreună cu preoți și diaconi, va oficia slujba de sfințire mare a bisericii închinate Sfântului Ierarh Luca al Crimeei și Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, apoi va oficia Sfânta Liturghie.

Sursă foto: Arhiepiscopia Tomisului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii