Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viata pacientului decedat in fata dispensarului TBC nu putea fi salvata

ro

14 Oct, 2003 00:00 1834 Marime text

Moarte subita, socanta si pentru medici

Vasile Ciuciuleaca suferea de cancer gastric generalizat, complicat cu embolie pulmonara, care a constituit si cauza decesului * Bolnavul fusese internat in Clinica Medicala III pe data de 7 octombrie 2003, cu suspiciunea de ciroza hepatica * Adancirea investigatiilor de laborator a ridicat alte probleme de diagnostic diferential: tuberculoza pleurala si peritoneala (afectiune tratabila) si cancerul digestiv cu metastaze peritoneale * Verificarea primei alternative de diagnostic a impus un examen pneumoftiziologic * Pentru consulturile interdisciplinare, pacientii sunt transportati cu Salvarea, dar bolnavul Vasile Ciuciuleaca, insotit de familie si de infirmiera din sectie, a fost dus la Dispensarul TBC cu taxiul

Medicul sef al clinicii Medicala III din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, doctor Maria Suta, a tinut sa faca unele precizari in legatura cu cazul lui Vasile Ciuciuleaca, barbatul in varsta de 68 de ani, din Oltina, care a decedat in fata Dispensarului TBC din Tomis III dupa ce fusese trimis aici pentru analize, cu taxiul.Astfel, in ziua de 9 octombrie, acesta a decedat in urma unui stop cardio-respirator la Dispensarul TBC, in pofida manevrelor de resuscitare efectuate de medicul sef al dispensarului, doctor Emanoil Vasilescu, si de echipajul Serviciului Judetean de Ambulanta Constanta, care a raspuns prompt solicitarii. Necropsia a evidentiat prezenta unui cancer gastric generalizat, complicat cu embolie pulmonara, care a fost si cauzatoarea mortii subite a pacientului. Bolnavul fusese internat in clinica Medicala III pe data de 7 octombrie 2003, cu suspiciunea de ciroza hepatica. Acest diagnostic prezumtiv a fost formulat in urma investigatiilor clinice si de laborator efectuate in cadrul Serviciului de Urgenta al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, unde pacientul a fost dus cu salvarea in aceeasi zi. Adancirea investigatiilor de laborator a ridicat alte probleme de diagnostic diferential: tuberculoza pleurala si peritoneala (afectiune tratabila) si cancerul digestiv cu metastaze peritoneale. Verificarea primei alternative de diagnostic a impus un examen pneumoftiziologic. Pentru consulturile interdisciplinare, pacientii sunt transportati cu salvarea, dar bolnavul Vasile Ciuciuleaca, insotit de familie si de infirmiera din sectie, a fost dus la Dispensarul TBC cu taxiul. Aceasta hotarare a fost luata de catre asistenta de sector, care, dupa ce facut o evaluare a starii actuale a pacientului, a fost de acord cu solicitarea rudelor de a recurge la aceasta posibilitate imediata de transport. Avand in vedere gravitatea afectiunii de baza si caracterul imprevizibil al complicatiei care a adus moartea subita, cadrele medicale ale clinicii Medicala III nu considera ca decesul pacientului este imputabil modalitatii de transport.

Se va desfasura o ancheta

Medicul sef Maria Suta a tinut, de asemenea, sa precizeze faptul ca familia decedatului Vasile Ciuciuleaca nu a adus nici un fel de acuzatii cadrelor medicale, iar Colegiul Medicilor si conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta nu s-au pronuntat. Directorul Spitalului de Urgenta, doctor Gabriela Dascal, ne-a declarat, in cursul zilei de ieri, ca se va desfasura o ancheta administrativa in ceea ce priveste decizia asistentei de a trimite pacientul la analize cu taxiul. Aceasta a mai precizat faptul ca este vorba despre o greseala, dar situatia nu putea fi schimbata cu absolut nimic daca pacientul ar fi fost trimis cu o ambulanta. "Greseala nu este atat de mare, mai ales daca tinem cont de faptul ca este greu sa nu cedezi presiunilor familiei. Cat despre sanctiune, aceasta se va aplica si dupa anumite criterii. Va fi aplicata si in functie de abaterile anterioare, daca a avut asa ceva. Oricum, greseala nu este atat de mare pentru o penalizare aspra", a conchis directorul Gabriela Dascal. Cat despre titlul materialului aparut in editia de 11-12 octombrie a ziarului nostru - "Mort dupa ce a fost plimbat peste tot si fara rost" - medicul Maria Suta este de parere ca acesta nu are nici un fel de justificare deoarece toate consultatiile efectuate au avut ca scop precizarea diagnosticului in vederea alegerii unui tratament eficient. Traseul urmat de pacient a fost cel firesc: adus de ambulanta la Serviciul de Urgenta al Spitalului Judetean, a fost consultat si investigat; s-a formulat un diagnostic de etapa si a fost trimis cu salvarea la clinica Medicala III. Precizarea diagnosticului definitiv a impus mai multe investigatii, intre care efectuarea unui consult pneumologic la Dispensarul TBC din Tomis III. "De cele mai multe ori, elaborarea unui diagnostic complet presupune numeroase consulturi interdisciplinare, investigatii de laborator si imagistice. Chiar si atunci, uneori diagnosticul este greu de precizat si nu intotdeauna exista un tratament care sa salveze viata bolnavului", a conchis medicul sef al clinicii Medicala III din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, doctor Maria Suta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii