Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sectie de fertilizare in vitro si eliport la Spitalul Municipal Mangalia

ro

19 Jan, 2009 00:22 4768 Marime text

spital_in_sticla.jpgDr. Ion Niculescu vrea să aducă în unitatea sanitară pe care o conduce specialişti în fertilizarea „în eprubetă"

În timp ce unităţile spitaliceşti din ţară se zbat într-o mizerie crâncenă şi îşi tratează pacienţii în condiţii aproape inumane, la Mangalia se practică medicină în condiţii occidentale, cu aparatură ultramodernă. Mai mult, unitatea are în proiect înfiinţarea unor compartimente unice în toată zona.

Spitalul Municipal Mangalia îşi „trăieşte" în prezent momentele sale de glorie. Noutatea absolută pentru zona Mangaliei o constituie proiectul de înfiinţare în pavilionul C al spitalului a unei secţii de fertilizare „in vitro". „Singurul obstacol îl constituie lipsa personalului calificat şi nu aparatura. Este vorba despre necesitatea medicilor anatomo-patologi, specialiştilor în biologie celulară şi a altor câteva cadre medicale care să lucreze în laboratoare. Este un proiect la care ţin foarte mult şi sunt sigur că voi convinge conducerea Ministerului Sănătăţii de necesitatea lui. Mai mult, doresc să aduc aici şi medici specialişti din ţări cu tradiţie în feritilizarea in vitro", afirmă dr. Ion Niculescu, managerul unităţii sanitare. În schimb, pavilionul A, care cuprinde secţiile Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie şi Pediatrie, este o unitate care ar face faţă, cu brio, oricărei vizite a cadrelor medicale din spaţiul european şi occidental. Pe lângă saloanele ultramoderne, dotate cu aparatură de ultimă generaţie, aici a fost achiziţionat, recent, un laparoscop, utilizat la secţia de ginecologie. Investiţia a costat, în total, 25.000 de lei. „Toate afecţiunile care erau tratate la noi pe cale chirurgicală, în urma căreia pacientele trebuiau internate timp de cel puţin o săptămână, acum se pot opera într-un timp extrem de scurt, fără nicio durere. Dacă în primul caz vorbeam despre o metodă invazivă şi foarte dureroasă, în cazul operaţiei cu laparoscopul, pacienta poate pleca acasă în cel mult două zile. Şi asta, fără să mai sufere de pe urma operaţiei", afirmă dr. Ion Niculescu. Mai trebuie spus că nu sunt puţine cazurile în care viitoare mămici din zona Mangaliei, dar şi din Constanţa sau chiar din Bucureşti, aleg să nască aici, date fiind condiţiile oferite de secţia de spital.

Eliport pentru cazuri grave

Şi, tot la capitolul „noutăţi", la Spitalul Mangalia pot ateriza, 24 de ore din 24, elicoptere pentru transportul bolnavilor cu afecţiuni deosebit de grave. Eliportul, dotat cu lumini pentru situaţiile de urgenţă pe timp de noapte, a costat 15.000 de lei şi a fost „probat" anul trecut, cu elicopterele de la Aerodromul din Tuzla. „Fie că e vorba despre perioada cea mai aglomerată, cea din sezonul estival, fie chiar şi pe timpul sezonului rece, este absolut necesar ca, urmând exemplul spitalelor de renume din toată Europa, să avem un astfel de eliport. Putem astfel salva multe vieţi, reducând la maximum timpul de transport al pacientului la un spital cu dotări de specialitate sau de la locul accidentului în unitatea noastră", conchide Ion Niculescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii