Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:46 17 12 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Indemnizaţie pentru mame eroine. Ce este o mamă eroină. Iniţiatorul, despre proiectul de lege! (documente)

ro

28 Feb, 2017 00:00 49626 Marime text
Când proiectul de lege privind indemnizaţia viageră pentru mamele care au născut şi crescut trei sau mai mulţi copii a trecut de Senatul României, în luna octombrie 2016, „mamele eroine“, destinatarele iniţiativei, s-au bucurat nespus.
 
Multe familii s-au gândit că veniturile li se vor rotunji primind indemnizaţii viagere, constând, potrivit proiectului de lege, în echivalentul a 30% din salariul mediu net pe economie pentru femeile care au născut trei copii, 40% din salariul mediu net pe econome pentru mamele care au crescut patru copii şi 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul şi medalia de „Mamă eroină“ pentru femeile care au cinci sau mai mulţi copii. Veniturile calculate din această indemnizaţie vor fi cuprinse între 630 şi 1.000 de lei.
 
Potrivit iniţiativei legislative, indemnizaţia viageră se va actualiza anual în funcţie de salariul mediu net pe economie şi nu va ţine cont de alte venituri pe care familia le obţine. De asemenea, această indemnizaţie va fi neimpozabilă, se arată în proiectul de lege, care a trecut de Senatul României.
 
Iniţiatorul proiectului este deputatul PSD Ninel Peia, care doreşte astfel să încurajeze natalitatea, în contextul în care tot mai mulţi oameni decid să nu aibă copii, unul dintre motive fiind tocmai nivelul scăzut de trai, care nu permite creşterea copiilor în condiţii decente.
 
În luna aprilie a anului trecut, Guvernul României formulase un punct de vedere prin care nu susţinea adoptarea iniţiativei legislative, precizând faptul că proiectul nu arată care este impactul financiar asupra bugetului general consolidat, nu indică sursele de finanţare şi ordonatorul de credite prin bugetul căruia ar urma să se asigure fondurile necesare acordării drepturilor propuse. De asemenea, Guvernul, condus la acea vreme de Dacian Cioloş, susţinea că expunerea de motive nu este suficient justificată, argumentele invocate legate de consecinţele scăderii natalităţii neputând fi principalul motiv pentru acordarea pentru toată viaţa a unei indemnizaţii speciale.
 
„Măsurile financiare special acordate mamelor cu mai mulţi copii nu sunt suficiente pentru a stimula o familie să aibă mai mulţi copii, fiind necesar ca acestea să fie completate de alte măsuri în domenii majore reprezentate de sănătate (pachet de servicii gratuite de asistenţă medicală pe perioada sarcinii, programe de susţinere a familiilor cu probleme medicale), educaţie, ocupare (inclusiv salarizare), locuire (accesul familiilor tinere la o locuinţă) şi alte servicii sociale pentru îngrijirea copiilor (creşe, grădiniţe, servicii de bone, servicii de îngrijire pe timpul zilei a copilului)“, se arată în punctul de vedere formulat de Guvern.
 
Conform parcursului legislativ, proiectul a fost trimis la Camera Deputaţilor spre avizare şi aprobare, conform documentului trimis de Senat. „În conformitate cu prevederile articolului 75 din Constituţia României, republicată, şi ale articolului 142 din Regulamentul Senatului, republicat, vă trimitem alăturat, spre dezbatere şi adoptare, propunerea legislativă pentru Mame Eroine privind indemnizaţia viageră pentru mamele care au născut şi crescut trei copii sau mai mult de trei copii (L 242/2016), adoptată de Senat în şedinţa din 17 octombrie 2016, în condiţiile articolului 75, alineatul 2, teza a III-a din Constituţia României, republicată. Totodată va facem cunoscut că, potrivit articolului 75, alineatele 1 şi 3 din Constituţia României, republicată, cu privire la propunerea legislativă menţionată, Camera Deputaţilor este Cameră decizională“, se arată în documentul înaintat Camerei Deputaţilor.
 
Potrivit Biroului de Informaţii Publice al Camerei Deputaţilor, proiectul de lege a fost trimis spre avizare, pe 24 octombrie, la comisiile parlamentare: Comisia pentru Buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru Drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru sănătate şi familie, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.
 
Ulterior, pe 1 noiembrie, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat pozitiv proiectul de lege, iar pe 8 noiembrie, Comisia de sănătate şi familie şi-a dat avizul pe iniţiativa legislativă.
 
Momentan însă, proiectul aşteaptă avizele celorlalte comisii parlamentare, urmând ca, apoi, legea să ajungă în Plenul Camerei, care va supune la vot proiectul de lege.
 
Pe pagina de Facebook a iniţiatorului propunerii legislative, mai multe femei l-au întrebat pe Ninel Peia despre data la care va intra în vigoare proiectul. „Legea a fost aprobată în Senat! Mai trebuie aprobată şi de Camera Deputaţilor. Poate dura câteva luni! Eu nu mai sunt deputat! Trebuie să scrieţi actualilor deputaţi să o voteze“, a răspuns acesta unei persoane.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta proiectul de lege care a trecut de Senatul României, dar şi documentele emise de Guvern şi de comisiile Camerei Deputaţilor. 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

 • Izabela 29 Nov, 2017 10:35 Ce acte sunt necesare am 5 copii lucrez in varsta de 10-1
 • Nicoleta 07 Nov, 2017 11:45 Ce acte trebuiesc si unde si depun?
 • Sinka Estera 04 Nov, 2017 23:29 Buna as vrea să știu ce acte am nevoie și unde trebuie depusa aceasta cerere? Aștept răspunsul dvs pe fb meu Mulțumesc
 • Cocuta6 02 Nov, 2017 14:42 Buna ziua am trei copii doi băieți si o fata de șase ani celălalt mic de trei ani cel mare de opt ani si se duc la școala sa învețe eu nu muncesc si nu am muncit stau acasa permanent cu copii si vreau sa știu daca sa aprobat sau nu mama eroina si sa fiu sincera trimit copii sa învețe o carte sa stie ce e aia o carte si citit si sa stai pe o amărâta de alocația de douamilioane si zumatate care ni se da de la stat atât iau pe trei copii si nu se da nici suplimentul asta a fost comentariul meu si ce acte imi trebui pentru mama eroina
 • Vlad nela 16 Oct, 2017 10:59 Am 3 copii nu am nici un venit ce acte î mi trebuie sa depun .
 • fara nume 11 Oct, 2017 08:49 Daca nu am muncit decand am copi 4 la numar pot beneficia de. indemnizatie am stat doar cu iei acasa si la scoala
 • leftet catalina 11 Oct, 2017 08:47 Daca nu am muncit decanda am copi 4la numar pot beneficia de indemnizatie
 • Niculae mariana 04 Oct, 2017 00:55 Ce acte ami trebuie
 • Niculae mariana 04 Oct, 2017 00:54 Ce acte necesita idemnizatia mama eroina
 • Niculae mariana 04 Oct, 2017 00:53 Ce acte necesita pentru indemnizatia mama eroina si daca nu am salariu si muncesc an stainatate ce pot face
 • Ezeanu Tomita 03 Oct, 2017 10:57 Domnilor/doamnelor, acesta este un PROIECT de act normativ asa cum sunt alte SUTE in Parlamentul Romaniei. Ati blocat Ministerul Muncii cu stirea aceasta! Si apoi, in forma propusa de initiator nici nu are sanse sa treaca. NU se precizeaza sursa cu care sa se acopere aceste cheltuieli si nic faptul ca in eventualitatea in care ar ajunge lege ar beneficia pe viitor, retineti "PE VIITOR" MAMELE CE VOR NASTE SI CRESTE 3 sau mai multi copii, ca masura de stimulare a cresterii natalitatii. Este o propunere identica cu cea a "DECRETEILOR"!
 • Vlad Madalina 28 Sep, 2017 17:52 NU SE VA APROBA IN VECI ACEASTA LEGE,DESI PT NOI,MAMICILE AR FI NEMAIPOMENIT,MAI ALES PT EDUCATIA COPIILOR
 • Claudia T. 26 Aug, 2017 22:38 Am trei copii ,momentan lucrez in strainatate de cateva luni .As dori sa stiu daca benificiez de aceasta idemnizatie .Astept un raspuns cat de repede posibil . Va multumesc.
 • GYAPJAS MARIANA 25 Aug, 2017 13:59 Este o decizie doarte buna ,dar am o intrebare eu am 9 copii 8 iam crescut singura timp de 14 ani pentru ca sotu mia decedat cind cei 8 erau mici ,apoi mam recasatorit si mai am un copil cu actualu sot cei lalti toti siau terminat scoala acasa am ramas doar cu cel mic care merge la scoala ,as vrea sa stiu daca voi benificia si eu de aceasta indemnizatie de mama eroina eu am lucrat si lucrez si acum,dar mentionez cei lalti 8 dintre eiam si casatoriti
 • Claudia parinescu 25 Aug, 2017 02:44 Am 2 fetite de fapt aveam 3 dar una a murit cea made e la svoala iar ce mica are 5 ani eu am lucrat cu carte de munca la, salubritate vreo 8 ani break as stiu daca beneficiez de indemnizatie
 • Valentina Iordan 23 Aug, 2017 00:08 Stimate mămici, aţi născut cel puţin 3 copii. Din ce am citit aici, chiar 6-7. Este un lucru extraordinar, dar am câteva întrebări... Câti dintre copiii dumneavoastră au mers sau merg la şcoală în mod regulat ca să absolve cel puţin învăţământul obligatoriu? Familia dumneavoastră din ce se întreţine? Aveţi sau aţi avut vreodată un loc de muncă (aici este inclus şi soţul/tatăl copiilor) sau veniturile dumneavoastră au fost doar din ajutorul social şi/sau din alocaţiile copiilor? Gândiţi-vă mai întâi şi răspundeţi-vă la aceste întrebări atunci când ţipaţi după această indemnizaţie. Să faci un copil nu este mare inginerie. Marea problemă este cum îi creşti şi cum îi educi, atât în familie cât şi în şcoală. Din postările celor mai multe de aici nu mi se pare că dumneavoastră aţi putea să vă educaţi corect copiii, având în vedere limbajul agramat şi gândirea mai mult decât limitată. Sunt perfect de acord cu această lege (care a existat şi înainte de 1989 - DECRETUL nr. 410 din 26 decembrie 1985, care spunea la ART. 20 că "Ajutorul se acorda mamelor, pe tot timpul vietii, indiferent de natura si nivelul veniturilor pe care le realizeaza sau de alte alocatii, indemnizatii sau ajutoare pe care le primesc". Deşi dreptul era acordat pe viaţă, decretul a fost abrogat după 1990 (în 1992 sau 1993, dacă nu mă înşel). Cu această ocazie, mă întreb dacă este constituţional ca un drept acordat "pe viaţă" să fie revocat aşa, din pix, fără ca tu - mama, să fi comis ceva atât de grav care să ducă la retragerea acestui drept (de ex., să-ţi neglijezi grav sau să-ţi omori vreun copil). Cred, însă, că ar trebui să se pună o serie de condiţii. Ok, ai născut cel puţin 3 copii. Dar i-ai crescut tu, în familie, sau i-ai dat la orfelinat sau în plasament? I-ai dat la şcoală ca să absolve cel puţin învăţământul obligatoriu ? Cred că aceste două condiţii ar trebui să fie obligatorii pentru stabilirea dreptului mamelor la indemnizaţie. Cu toată stima pentru toate mamele care au născut cel puţin 3 copii, i-au crescut şi i-au şcolit. Semnează: o mamă care a născut, crescut şi şcolit 4 copii şi care, în plus, a muncit şi cotizat 41 de ani...
 • Constantinescu Doina 21 Aug, 2017 13:29 Guvernul Romaniei ar trebui sa deblocheze si sa dea URGENT aceasta lege, mamele fiind intr-o situatie deosebit de umilitoare. Constitutia este incalcata grav, in mai multe puncte, iar acest bani sunt un merit, nu un ajutor social. Legea pentru Pensia Viagera a Mamelor Eroine, va rezolva INSTANT mai multe probleme legate de conditiile mizere in care traiesc cetatenii Romaniei, in sec. 21. Va duce la reunirea familiilor romanesti, in care unul sau ambii parinti muncesc in strainatate. Multi copii vor fi scolarizati si educati, nu vor mai fi agresati si nici infometati. Darea Legii este o URGENTA !!
 • ion rada 21 Aug, 2017 12:19 buna ziua pot beneficia de indemnizatia viagera si mamele care au crescut cinci copii ,acum adulti si nu a lucrat decit 6 ani la CAP .
 • Georgeta 18 Aug, 2017 11:06 ce mame beneficiaza de aceasta pensie.....numai cele cu copii pana in 18 ani sau toate mamele
 • Maria 31 Jul, 2017 21:25 Ăștia își bate joc de noi cu pensia de mama eroina, nustiu cat de greu sa crești 6copii ca atâta am, ca părere haine pt școală, înainte aveam4_5 de dat la școală, acum am numai 3 ca 2 își câștiga eu pâinea, și unui de 18luni ,. Câți bani am băgat în haine, caiete nu le a lipsit nimic. Cu alocația nu luam nici măcar o pereche de papuci.
 • Iovu petronela 17 Jul, 2017 20:17 Vreau sa stiu s-a aprobat legea mamelor eroine
 • beceanu ileana victoria 13 Jul, 2017 10:49 am7copiii dar nu am lucrat niciodata beneficiez de ajutoru de mama eroina
 • fara nume 16 Jun, 2017 13:41 Numa mintiti oameni jos cu voi ca nu Santeti buni de nimic numa sa furati tara nu sa dați la copi uitativa an alte tari cât ai alocația la un copil nu aici gunoaielor