Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
06:09 22 07 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Indemnizaţie pentru mame eroine. Ce este o mamă eroină. Iniţiatorul, despre proiectul de lege! (documente)

ro

28 Feb, 2017 00:00 25120 Marime text
Când proiectul de lege privind indemnizaţia viageră pentru mamele care au născut şi crescut trei sau mai mulţi copii a trecut de Senatul României, în luna octombrie 2016, „mamele eroine“, destinatarele iniţiativei, s-au bucurat nespus.
 
Multe familii s-au gândit că veniturile li se vor rotunji primind indemnizaţii viagere, constând, potrivit proiectului de lege, în echivalentul a 30% din salariul mediu net pe economie pentru femeile care au născut trei copii, 40% din salariul mediu net pe econome pentru mamele care au crescut patru copii şi 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul şi medalia de „Mamă eroină“ pentru femeile care au cinci sau mai mulţi copii. Veniturile calculate din această indemnizaţie vor fi cuprinse între 630 şi 1.000 de lei.
 
Potrivit iniţiativei legislative, indemnizaţia viageră se va actualiza anual în funcţie de salariul mediu net pe economie şi nu va ţine cont de alte venituri pe care familia le obţine. De asemenea, această indemnizaţie va fi neimpozabilă, se arată în proiectul de lege, care a trecut de Senatul României.
 
Iniţiatorul proiectului este deputatul PSD Ninel Peia, care doreşte astfel să încurajeze natalitatea, în contextul în care tot mai mulţi oameni decid să nu aibă copii, unul dintre motive fiind tocmai nivelul scăzut de trai, care nu permite creşterea copiilor în condiţii decente.
 
În luna aprilie a anului trecut, Guvernul României formulase un punct de vedere prin care nu susţinea adoptarea iniţiativei legislative, precizând faptul că proiectul nu arată care este impactul financiar asupra bugetului general consolidat, nu indică sursele de finanţare şi ordonatorul de credite prin bugetul căruia ar urma să se asigure fondurile necesare acordării drepturilor propuse. De asemenea, Guvernul, condus la acea vreme de Dacian Cioloş, susţinea că expunerea de motive nu este suficient justificată, argumentele invocate legate de consecinţele scăderii natalităţii neputând fi principalul motiv pentru acordarea pentru toată viaţa a unei indemnizaţii speciale.
 
„Măsurile financiare special acordate mamelor cu mai mulţi copii nu sunt suficiente pentru a stimula o familie să aibă mai mulţi copii, fiind necesar ca acestea să fie completate de alte măsuri în domenii majore reprezentate de sănătate (pachet de servicii gratuite de asistenţă medicală pe perioada sarcinii, programe de susţinere a familiilor cu probleme medicale), educaţie, ocupare (inclusiv salarizare), locuire (accesul familiilor tinere la o locuinţă) şi alte servicii sociale pentru îngrijirea copiilor (creşe, grădiniţe, servicii de bone, servicii de îngrijire pe timpul zilei a copilului)“, se arată în punctul de vedere formulat de Guvern.
 
Conform parcursului legislativ, proiectul a fost trimis la Camera Deputaţilor spre avizare şi aprobare, conform documentului trimis de Senat. „În conformitate cu prevederile articolului 75 din Constituţia României, republicată, şi ale articolului 142 din Regulamentul Senatului, republicat, vă trimitem alăturat, spre dezbatere şi adoptare, propunerea legislativă pentru Mame Eroine privind indemnizaţia viageră pentru mamele care au născut şi crescut trei copii sau mai mult de trei copii (L 242/2016), adoptată de Senat în şedinţa din 17 octombrie 2016, în condiţiile articolului 75, alineatul 2, teza a III-a din Constituţia României, republicată. Totodată va facem cunoscut că, potrivit articolului 75, alineatele 1 şi 3 din Constituţia României, republicată, cu privire la propunerea legislativă menţionată, Camera Deputaţilor este Cameră decizională“, se arată în documentul înaintat Camerei Deputaţilor.
 
Potrivit Biroului de Informaţii Publice al Camerei Deputaţilor, proiectul de lege a fost trimis spre avizare, pe 24 octombrie, la comisiile parlamentare: Comisia pentru Buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru Drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru sănătate şi familie, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.
 
Ulterior, pe 1 noiembrie, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat pozitiv proiectul de lege, iar pe 8 noiembrie, Comisia de sănătate şi familie şi-a dat avizul pe iniţiativa legislativă.
 
Momentan însă, proiectul aşteaptă avizele celorlalte comisii parlamentare, urmând ca, apoi, legea să ajungă în Plenul Camerei, care va supune la vot proiectul de lege.
 
Pe pagina de Facebook a iniţiatorului propunerii legislative, mai multe femei l-au întrebat pe Ninel Peia despre data la care va intra în vigoare proiectul. „Legea a fost aprobată în Senat! Mai trebuie aprobată şi de Camera Deputaţilor. Poate dura câteva luni! Eu nu mai sunt deputat! Trebuie să scrieţi actualilor deputaţi să o voteze“, a răspuns acesta unei persoane.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta proiectul de lege care a trecut de Senatul României, dar şi documentele emise de Guvern şi de comisiile Camerei Deputaţilor. 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • beceanu ileana victoria 13 Jul, 2017 10:49 am7copiii dar nu am lucrat niciodata beneficiez de ajutoru de mama eroina
  • fara nume 16 Jun, 2017 13:41 Numa mintiti oameni jos cu voi ca nu Santeti buni de nimic numa sa furati tara nu sa dați la copi uitativa an alte tari cât ai alocația la un copil nu aici gunoaielor