Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Indemnizaţie pentru mame eroine. Ce este o mamă eroină. Iniţiatorul, despre proiectul de lege! (documente)

ro

28 Feb, 2017 00:00 109387 Marime text
Când proiectul de lege privind indemnizaţia viageră pentru mamele care au născut şi crescut trei sau mai mulţi copii a trecut de Senatul României, în luna octombrie 2016, „mamele eroine“, destinatarele iniţiativei, s-au bucurat nespus.
 
Multe familii s-au gândit că veniturile li se vor rotunji primind indemnizaţii viagere, constând, potrivit proiectului de lege, în echivalentul a 30% din salariul mediu net pe economie pentru femeile care au născut trei copii, 40% din salariul mediu net pe econome pentru mamele care au crescut patru copii şi 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul şi medalia de „Mamă eroină“ pentru femeile care au cinci sau mai mulţi copii. Veniturile calculate din această indemnizaţie vor fi cuprinse între 630 şi 1.000 de lei.
 
Potrivit iniţiativei legislative, indemnizaţia viageră se va actualiza anual în funcţie de salariul mediu net pe economie şi nu va ţine cont de alte venituri pe care familia le obţine. De asemenea, această indemnizaţie va fi neimpozabilă, se arată în proiectul de lege, care a trecut de Senatul României.
 
Iniţiatorul proiectului este deputatul PSD Ninel Peia, care doreşte astfel să încurajeze natalitatea, în contextul în care tot mai mulţi oameni decid să nu aibă copii, unul dintre motive fiind tocmai nivelul scăzut de trai, care nu permite creşterea copiilor în condiţii decente.
 
În luna aprilie a anului trecut, Guvernul României formulase un punct de vedere prin care nu susţinea adoptarea iniţiativei legislative, precizând faptul că proiectul nu arată care este impactul financiar asupra bugetului general consolidat, nu indică sursele de finanţare şi ordonatorul de credite prin bugetul căruia ar urma să se asigure fondurile necesare acordării drepturilor propuse. De asemenea, Guvernul, condus la acea vreme de Dacian Cioloş, susţinea că expunerea de motive nu este suficient justificată, argumentele invocate legate de consecinţele scăderii natalităţii neputând fi principalul motiv pentru acordarea pentru toată viaţa a unei indemnizaţii speciale.
 
„Măsurile financiare special acordate mamelor cu mai mulţi copii nu sunt suficiente pentru a stimula o familie să aibă mai mulţi copii, fiind necesar ca acestea să fie completate de alte măsuri în domenii majore reprezentate de sănătate (pachet de servicii gratuite de asistenţă medicală pe perioada sarcinii, programe de susţinere a familiilor cu probleme medicale), educaţie, ocupare (inclusiv salarizare), locuire (accesul familiilor tinere la o locuinţă) şi alte servicii sociale pentru îngrijirea copiilor (creşe, grădiniţe, servicii de bone, servicii de îngrijire pe timpul zilei a copilului)“, se arată în punctul de vedere formulat de Guvern.
 
Conform parcursului legislativ, proiectul a fost trimis la Camera Deputaţilor spre avizare şi aprobare, conform documentului trimis de Senat. „În conformitate cu prevederile articolului 75 din Constituţia României, republicată, şi ale articolului 142 din Regulamentul Senatului, republicat, vă trimitem alăturat, spre dezbatere şi adoptare, propunerea legislativă pentru Mame Eroine privind indemnizaţia viageră pentru mamele care au născut şi crescut trei copii sau mai mult de trei copii (L 242/2016), adoptată de Senat în şedinţa din 17 octombrie 2016, în condiţiile articolului 75, alineatul 2, teza a III-a din Constituţia României, republicată. Totodată va facem cunoscut că, potrivit articolului 75, alineatele 1 şi 3 din Constituţia României, republicată, cu privire la propunerea legislativă menţionată, Camera Deputaţilor este Cameră decizională“, se arată în documentul înaintat Camerei Deputaţilor.
 
Potrivit Biroului de Informaţii Publice al Camerei Deputaţilor, proiectul de lege a fost trimis spre avizare, pe 24 octombrie, la comisiile parlamentare: Comisia pentru Buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru Drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru sănătate şi familie, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.
 
Ulterior, pe 1 noiembrie, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat pozitiv proiectul de lege, iar pe 8 noiembrie, Comisia de sănătate şi familie şi-a dat avizul pe iniţiativa legislativă.
 
Momentan însă, proiectul aşteaptă avizele celorlalte comisii parlamentare, urmând ca, apoi, legea să ajungă în Plenul Camerei, care va supune la vot proiectul de lege.
 
Pe pagina de Facebook a iniţiatorului propunerii legislative, mai multe femei l-au întrebat pe Ninel Peia despre data la care va intra în vigoare proiectul. „Legea a fost aprobată în Senat! Mai trebuie aprobată şi de Camera Deputaţilor. Poate dura câteva luni! Eu nu mai sunt deputat! Trebuie să scrieţi actualilor deputaţi să o voteze“, a răspuns acesta unei persoane.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta proiectul de lege care a trecut de Senatul României, dar şi documentele emise de Guvern şi de comisiile Camerei Deputaţilor. 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Maria 06 Jan, 2024 22:45 Buna seara m-am mia are 8 copii m-ar interesa daca poate sa ia pensie are 78 ani
  • Florentina 18 Nov, 2023 21:27 Bună ziua. Mama mea are 70 de ani și a născut și crescut 15 copii nu a lucrat niciodată și nu are nici un fel de venit ar putea beneficia de pensie pt mama eroina si dacă da de unde pot începe și ce acte trebuie. Mulțumesc.
  • Armie mihai 04 Oct, 2023 09:40 Buna ziua mama mea are 66 de ani a dat naștere a 5 copii are dreptul la intemnizatie pt naștere și creștere a copiilor
  • Angela 03 Sep, 2023 11:11 Bună ziua!sunt curioasa dacă sa aprobat legea ,mai știe cineva ceva? Mulțumesc!
  • Hoca Maria Ioana 07 Nov, 2019 13:58 Buna ziua ma num Hoca Maria Ioana si am 39 de ani am 3 copii si as vrea sa stiu cum cum pot beneficia de indemnizatia de mame va rog frumos sa ma ajutati multumesc?
  • Hoca Maria ioana 07 Nov, 2019 13:53 Buna ziua ma numesc hoca maria ioana am dat nastere la 3 copii pe care îi iubesc foarte mult am 39 de ani si as vrea sa stiu cum pot beneficia de acest indemnizatie de mame poate ma putet ajuta va multumesc?
  • zoltareanu tudora 03 Oct, 2019 22:09 Buna seara, mama mea a nascut 5 copii,acum are 74 de ani si o pensie sociala de 600lei,as dori sa stiu daca are si ea dreptul la pensie de mama eroina, si cui ma pot adresa.
  • Gyapjas Mariana 15 Aug, 2019 17:37 cine poate beneficia de aceasta subventie si eu am nascut si crescut 9 copii momentan acasa mai am unul minor eu lucrez din 1993 din 1 ianuare cun salar minim pe economie sotu pensie de boala eu ma incadrez pentru aceasta subventi ce trebuie sa fac
  • fara nume 06 Jul, 2019 17:41 Am trei copii meu am lucrat nicăieri am44de ani de ce acte am nevoie pentru a beneficia de aceste subvenții de la stat
  • Tarnauceanu Maria 18 Jan, 2019 19:03 Buna ziua Mama mea a dat naștere si a crescut 8 copii . Acum are 70 de ani nu are nici un venit n-a lucrat nicaieri aș vrea sa stiu daca are dreptul la pensie de mama eroină si de unde sa încep ,ce acte trebuie sa ea o pensie ori cat ar fi ea de mică tot se bucură că are un venit lunal . Va rog sa ma ajutați !
  • Rebeca 23 Nov, 2018 19:20 Buna seara , bunica a nascut 6 copii ,care sunt pasii pentru a obtine pensia de mama eroina , ce acte sunt necesare si unde trebuie depuse?
  • Caracia floarea 22 Sep, 2018 22:52 Cum se pot face actele am 5 copi
  • Dana 16 Sep, 2018 11:25 Cand aprobati legea?unde se depun actele si ce acte sunt necesare?
  • Eugenia 03 Aug, 2018 18:53 Buna seara , unde se poate depune dosarul pentru mama eroina. Multumesc.
  • Nasturica Ancuta 22 Apr, 2018 13:29 Am nascut 5 copii dintre care unul decedat la varsta de 2, 6 ani si unul decedat la varsta de 0 , 5 ani , deci 4 copii în viata va rog sa mi spumeti unde ma încadrez si unde trebuie sa depun actele .va multumesc .
  • DOINA 20 Mar, 2018 16:30 AM 61 DE ANI SI TREI COPII ..DE 41,39 SI 31 ANI ...NU AM PENSIE PT CA NU AM VECHIMEA CORESPUNZATOARE .AM INTRERUPT SERVICIUL IN BAZA LEGII DE ATUNCI ..PT CRESTERE COPII.VA INTREB ...MA INCADREZ SI EU LA ACEASTA INDEMNIZATIE ...?
  • Mihaela 06 Feb, 2018 15:44 Am șapte copiii. Cu virste cuprinse intre 27-16 ani. Eu pot sa fac actele PTR a primi indemnizatie? As vrea un raspuns. Va multumesc.
  • Rostas Doinita 04 Feb, 2018 20:04 Am nascut 5 copii sînt la casele lor cu copii lor am 60 de ani ce trebuie sa fac sa beneficiez de ajutorul de mama eroină
  • gheorghe florea 04 Feb, 2018 18:43 Sotia mea a dat nastere la opt copii toti sint in viata are 55ani ea beneficiaza de asa zis stimulent ea o viata na muncit sa ocupat de crestera copiilor spuneti legea aceasta mai intra in vigoare .si daca da cand va intra in vigoare va multumesc
  • fara nume 04 Feb, 2018 13:39 Mama mea are 57 ani si a născut 4 copii are dreptul si ea
  • fara nume 04 Feb, 2018 12:19 Sunt Moni , am absolvit Facultatea de Textile acum 15 ani .Am 1o copii si nu am beneficiat de nici un ban sau vreun ajutor de la statul Român. Nu am putut să practic meseria pentru că am crescut si educat scumpiri mei copilași.Satisfatia este pe măsură, dar am nevoie si de sprijinul acestei societăți si de sistemul din păcate bolnav si toxic pentu cetățeanul de rînd.
  • Mihai costel 03 Feb, 2018 13:10 Mama mea are82 ani are 4 copii suntem 4 frati maturi toti are si ea dreptul?
  • Cornea Luciana 03 Feb, 2018 12:37 Buna ziua ! Va rog frumos imi puteti spune daca prietena mea a nascut trei copii,iar unul a decedat cand avea 16 ani are dreptul la aceasta indemnizație? Multumesc frumos!!!
  • Violeta tompas 31 Jan, 2018 15:06 Buna ziua. Sunt mama care a nascut,crescut si ingrijit 5 copii si nu am putut avea un loc de munca datorita faptului ca eu mi-am crescut singura toti copii fara a avea vre un sprijin de nicaieri si va rog sa tineti cont si de rugamintea mea de a adopta aceasta lege pentru mamele eroine mai ales ca eu personal la varsta mea de 56 de ani nu am nici un venit de nicaieri, avand in vedere ca pe vremea lui Ceausescu , luam o indemnizatie de mama eroina in valoare de 500 de lei/luna si traiam intr-o tara comunista, iar acum asa cum ne pretindem o tara europeana si cu drepturi de cetateni europeni,nu ni se mai respecta acest drept. Noi mamele care am crescut acesti copii ,chiar suntem eroine, avand in vedere cate lucruri face o femeie mama; nopti nedormite, mancare,spalat, calcat,curatenie,educatie si psihologie etc. Este usor sa nasti un copil dar este foarte greu sa-l si cresti si deci; numai o mama eroina poate face acest lucru. In speranta ca veti adopta aceasta lege a mamelor eroine, cu plecaciune, va multumesc.
  • Loredana 31 Jan, 2018 09:58 Buna ziua sunt din constanta și de unde pot lua un formular pentru complectat mulțumesc
  • amonim 30 Jan, 2018 13:40 va rog sa sustine ti accestproiect,situatia financiara a familiilor cu copii e foarte grea,luptam din greu sa putem face fata cheltuielilor, cerintele sunt din ce in ce mai mari,iar noi vrem ,ca copii nostri sa poata si ei sa invete pentru a avea un viitor mai bun.cred ca ar fi timpul ca si in tara la noi sa fie sustinute familiile cu copii.
  • niculae Corina 30 Jan, 2018 11:27 Buna ziua, Ce acte si unde trebuie sa fie depuse pentru Indemnizatia mamelor eroine cu peste 3 copii. Va multumesc!
  • onae georgeana 27 Jan, 2018 08:40 Buna ziua am trei copii cu vrstele cuprinse intre opt si trei ani near prince bike in ajutor din partea dv eu nu am servici nici sotu ce acts near trebui pentru a ne ajuta multumim
  • anonim 26 Jan, 2018 19:28 Buna seara.Va rugam sa sustineti acest proiect pensie viagera pentru mame ieroine. E foarte greu de crescut si educat copii Esti mama sotie si copii au nevoie de sustinerea mamei. Ea mama 'vegeaza zi si noaote la cresterea lor Nu are vacanta 'spala calca coase e medic profesor mancare curatenie.Are foarte multe atributi.Ea le face pe toate fiindule copiilor alaturi la nevie e si psiholog.Votati legea sa o ajutati pe mama ieroina
  • Anonim 21 Jan, 2018 15:40 Dacă am 8 copii cel mai mare având 46 de ani mai pot lua
  • ma numesc marsavela ana maria 09 Jan, 2018 17:50 si am sase copi si as vrea sa stiu ce acte trebuie si unde trebuie sa le depu va multumesc astept un raspuns
  • fara nume 07 Jan, 2018 17:49 Eu am 3 copii. Dar mama mea a născut 13 copii. Și faptul ca a avut multi copii nu înseamnă că i-a făcut pt bani și ajutor social. Nici unu dintre noi nu avem doar 8 clase. Toți avem liceu, unii dintre noi am absolvit o facultate. Eu am 2. Am văzut comentariul de mai sus și nu m-am putut abține. De ce mameke care fac mai multi copii sunt considerate slabe mental sau cu tot felul de deficiente. Suma asta nu va îmbogăți mamele ci siguranță, dar poate le va fi răsplătiți parțial anii și nopțile de veghe și lucru pentru copii ei. Eu as zice jertfa, pentru o mama cu 13 copii. Este părerea mea și o susțin.
  • Anonim 05 Jan, 2018 20:51 Draga Aurelia tara se duce de rapa din cauza conducatorilor nu din cauza ca se dau ajutoare sociale omenilor sarmani sant oameni care muncesc si situatia lor economica nu este tocmai favorabila iar un mic ajutor din partea statului nu ar strica nimanui pentru ca facilitatile ce le-ai mentionat tu mai sus sunt egale cu acest ajutor pentru o persoana care vorbeste ca si tine sufera ceilalti care sunt mai sarmani si au o situatie economica grea
  • Aurelia 02 Jan, 2018 20:25 Nu bani ar trebui sa be dea ci sa ne ofere facilitati.Eu am 5 copii si am serviciu...Am de la primul copil...nu e greu,totul e sa vrei...nu am un job super,sunt tapiter,dar imi place...o fac cu drag...ca ajutor din partea statului as vedea o scutire de impozit...o subventie mai vizibila la unele utilitati...pe timp de iarna...locuri de munca pt toate mamele...ca da,ca sa ne crestem copiii trebuie sa muncim...mancarea muncita e cea mai gustoasa...NU AJUTOARE SOCIALE,NU BANI CAZUTI DIN CER...munca oameni buni!!!ca d-aia se duce tara de rapa!!!
  • Frasineanu 15 Dec, 2017 21:56 Buna seara sa aprobat legea mame eroine va rog un raspuns
  • Izabela 29 Nov, 2017 10:35 Ce acte sunt necesare am 5 copii lucrez in varsta de 10-1
  • Nicoleta 07 Nov, 2017 11:45 Ce acte trebuiesc si unde si depun?
  • Sinka Estera 04 Nov, 2017 23:29 Buna as vrea să știu ce acte am nevoie și unde trebuie depusa aceasta cerere? Aștept răspunsul dvs pe fb meu Mulțumesc
  • Cocuta6 02 Nov, 2017 14:42 Buna ziua am trei copii doi băieți si o fata de șase ani celălalt mic de trei ani cel mare de opt ani si se duc la școala sa învețe eu nu muncesc si nu am muncit stau acasa permanent cu copii si vreau sa știu daca sa aprobat sau nu mama eroina si sa fiu sincera trimit copii sa învețe o carte sa stie ce e aia o carte si citit si sa stai pe o amărâta de alocația de douamilioane si zumatate care ni se da de la stat atât iau pe trei copii si nu se da nici suplimentul asta a fost comentariul meu si ce acte imi trebui pentru mama eroina
  • Vlad nela 16 Oct, 2017 10:59 Am 3 copii nu am nici un venit ce acte î mi trebuie sa depun .
  • fara nume 11 Oct, 2017 08:49 Daca nu am muncit decand am copi 4 la numar pot beneficia de. indemnizatie am stat doar cu iei acasa si la scoala
  • leftet catalina 11 Oct, 2017 08:47 Daca nu am muncit decanda am copi 4la numar pot beneficia de indemnizatie
  • Niculae mariana 04 Oct, 2017 00:55 Ce acte ami trebuie
  • Niculae mariana 04 Oct, 2017 00:54 Ce acte necesita idemnizatia mama eroina
  • Niculae mariana 04 Oct, 2017 00:53 Ce acte necesita pentru indemnizatia mama eroina si daca nu am salariu si muncesc an stainatate ce pot face
  • Ezeanu Tomita 03 Oct, 2017 10:57 Domnilor/doamnelor, acesta este un PROIECT de act normativ asa cum sunt alte SUTE in Parlamentul Romaniei. Ati blocat Ministerul Muncii cu stirea aceasta! Si apoi, in forma propusa de initiator nici nu are sanse sa treaca. NU se precizeaza sursa cu care sa se acopere aceste cheltuieli si nic faptul ca in eventualitatea in care ar ajunge lege ar beneficia pe viitor, retineti "PE VIITOR" MAMELE CE VOR NASTE SI CRESTE 3 sau mai multi copii, ca masura de stimulare a cresterii natalitatii. Este o propunere identica cu cea a "DECRETEILOR"!
  • Vlad Madalina 28 Sep, 2017 17:52 NU SE VA APROBA IN VECI ACEASTA LEGE,DESI PT NOI,MAMICILE AR FI NEMAIPOMENIT,MAI ALES PT EDUCATIA COPIILOR
  • Claudia T. 26 Aug, 2017 22:38 Am trei copii ,momentan lucrez in strainatate de cateva luni .As dori sa stiu daca benificiez de aceasta idemnizatie .Astept un raspuns cat de repede posibil . Va multumesc.
  • GYAPJAS MARIANA 25 Aug, 2017 13:59 Este o decizie doarte buna ,dar am o intrebare eu am 9 copii 8 iam crescut singura timp de 14 ani pentru ca sotu mia decedat cind cei 8 erau mici ,apoi mam recasatorit si mai am un copil cu actualu sot cei lalti toti siau terminat scoala acasa am ramas doar cu cel mic care merge la scoala ,as vrea sa stiu daca voi benificia si eu de aceasta indemnizatie de mama eroina eu am lucrat si lucrez si acum,dar mentionez cei lalti 8 dintre eiam si casatoriti
  • Claudia parinescu 25 Aug, 2017 02:44 Am 2 fetite de fapt aveam 3 dar una a murit cea made e la svoala iar ce mica are 5 ani eu am lucrat cu carte de munca la, salubritate vreo 8 ani break as stiu daca beneficiez de indemnizatie