Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviul online cu Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari s-a terminat Tema a fost - „Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat. Facilităţi pentru abonaţii sistemului centralizat "

ro

10 Oct, 2011 21:07 3303 Marime text

dscf2729_2.jpgÎn urma întâlnirii dintre conducerea Primăriei oraşului Năvodari, prin şi conducerea CET Midia Năvodari s-a stabilit ca preţul de producere al energiei termice furnizată de CET Midia Năvodari rămâne nemodificat, adică 100 lei/ gigacalorie + TVA pentru întreaga perioadă a sezonului rece: noiembrie 2011 - aprilie 2012.
În condiţiile în care CET Midia Năvodari nu face modificarea preţului de producere a energiei termice, atunci nici primăria Năvodari nu va modifica preţul de facturare a energiei termice, astfel încât populaţia va plăti la fel ca anul trecut, adică 150 lei/ gigacalorie + TVA , reprezentând furnizare, transport, distribuţie, chiar dacă de la Guvernul României nu se mai alocă cuantumul diferenţei de tarif pentru acoperirea creşterii preţului combustibililor.
De asemenea, primăria Năvodari ia în calcul şi alte facilităţi pentru abonaţii sistemului centralizat de termoficare, care au plata la zi, astfel încât sistemul să fie cât mai atractiv pentru cat mai multe persoane.

Mai multe aflaţi însă de la primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, miercuri de la ora 14.00, în direct pe: www.ziuadeconstanta.ro .

Realizator: Lavinia Siclitaru

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebari redactie:

1. La Năvodari, facturile la căldură ar putea fi mai mici ca anul trecut. Cum veţi face acest lucru în condiţiile în care în alte localităţi gigacaloria s-a majorat, în unele locuri chiar dublându-se, aşa cum este cazul Constanţei?

 N.M.: Dupa ce Ecoterm a intrat in faliment, Primaria a preluat direct toate activitatile fostei regii. Plata facturilor catre CET Midia le facem direct din contul Primariei. Aceleasi lucru se aplica si in cazul incasarilor, astfel incat nimeni nu scapa fara sa plateasca. Am redus foarte mult pierderile din retea, am bagat bani in reabilitarea acestora, i-am dat afara de la punctele termice pe puturosi si sabotori iar cei care au ramas angajati sunt monitorizati permanent. Inca mai aveam de lucru dar suntem pe drumul cel bun. Daca fostul Ecoterm avea datorii de 380 de miliarde de lei vechi restante, acum Primaria plateste 30% in avans din cantitatea de gigacalorii pentru urmatoarea luna. 

2. Care este preţul de producere a energiei termice la Năvodari?

N.M.: pretul de productie este 265 de lei cu TVA inclus

3. Cat va plati populatia pe gigacalorie în această iarnă la Năvodari?

N.M.: Populatia va plati 178 de lei pe gigacolarie cu tva. 

4. S-au făcut estimări, la cât va ajunge întreţinerea pentru un apartament cu două camere în Năvodari sau la un apartament cu trei camere?

N.M.: Facturile vor fi in aceasta iarna aproximativ 200-300 de lei pentru un apartament cu doua camere si 300-350 pentru un apartament cu trei camere. Depinde si de asociatia de proprietari din care faceti parte, de cat de gospodari sunt oamenii si administratorul respectiv.

5. Ati afirmat că primăria oraşului Năvodari ia în calcul şi alte facilităţi pentru abonaţii sistemului centralizat de termoficare, astfel încât sistemul să fie cât mai atractiv pentru cât mai multe persoane. Despre ce este vorba?

N.M:  Sistemul centralizat este depasit fizic si moral dar nu toti oamenii isi permit sa treaca la centrale pe gaze din cauza costurilor financiare. De aceea ma gandesc la in prima sedinta de Consiliu local sa vin cu un proiect prin care 300-500 de abonati, de apartamente racordare la sistemul centralizat sa fie scutite de la plata facturii cu conditia sa ramana abonati. Se vor face trageri lunare la sorti iar norocosii nu vor plati factura in luna respectiva. Iar prin rotatie toti abonantii vor beneficia de scutirea de la plata facturii. Este o premiera la nivel national. Eu sunt un tip curajos, imi asum toate responsabilitatile si vrea ca oamenilor sa le fie mai bine. Tragerile la sorti vor fi tot timpul anului, vor fi transparente si ii las si pe consilierii locali sa vina cu idei pentru cetateani. Daca vor fi aberante nu le voi aplica daca vor fi populiste le voi arunca la cosul de gunoi. Asta e reteta mea de succes! Repet, abonatii trebuie sa semneze un angajament ca vor ramane abonati ai sistemul de termoficare centralizat 2 ani de zile. 

6. Cum s-a reuşit stoparea pierderilor din sistem la Năvodari?

N.M.: Prin reabilitarea retelelor, prin eliminarea puturosilor si a celor care sabotau punctele termice prin incurajarea muncii si monitorizarea angajatilor ramasi in punctele termice. 

7. Ce le transmiteti constănţenilor care vor plăti 338 de lei pe gigacalorie în această iarnă?

N.M.: Sa se mute la Navodari. 

8. Acțiunea de distribuire a ajutoarelor agroalimentare continuă în Năvodari. Mai exact de ce beneficiază locuitorii cu venituri modeste din Năvodari?

N.M.: Vor continua pana vor primi cartofii toti pensionarii, persoane cu handicap, posesori de ajutor social si persoane fara venit.

9. Ce noutăţi au mai apărut în dosarul Ecological Center SA?

N.M.: Sunt trei procese mari pe rol. Unul la Brasov, Bacau si cel penal la Constanta. Italianul s-a laudat la procesul de la Brasov ca are sustinere din partea presedintele Basescu, mi-ar place sa cred ca nu este asa desi inteleg de ce presedintele nu a promulgat legea cu deseurile a lui Hasotti si a retrimis-o spre examinare parlamentului. Sper ca legea sa treaca si de Camera Deputatilor in forma initiala, conditie in care presedintele nu va mai avea de ales si va fi nevoit s-o promulge.

10. Preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe a declarat că a reuşit să limpezească apele în USL Năvodari. Mai exact, liberalii susţin că v-au împăcat cu Jean Tucan. Este adevărat? Care vor fi consecinţele acestei împăcări? Le veţi da un post de viceprimar?

N.M.:  Da, eu sunt dispus sa colaborez cu orice partid inseosebi cu PNL. Dar colaborarea sa fie sincera, sa evitam demagogiile si populismele pentru ca asta nu mai prinde la oameni. PNL are viceprimar si nu m-am gandit niciodata sa-l schimb. Il vor avea si in mandatul urmator. 

11. Când veţi semna protocolul USL la Năvodari?

N.M.: Asteptam sa vedem, mai avem inca pana la alegeri si protocolul se refera la alegerile din 2012, nicidecum la rezultatele alegerilor din 2008. In tot cazul eu imi doresc ca si eu si PSD sa candidam pe liste separate pentru a evita ca in consiliul din 2012 sa nu ramana minoritar.

12. În ce relaţii se mai află adminstraţia locală din Năvodari cu Inspectoratul Şcolar Judeţean?

N.M.: Relatiile sunt proaste, practic nu exista. Si legislatia in domeniu este proasta. 

13. Ce surprize mai pregătiţi năvodărenilor până la sfârşitul acestui an?

N.M.: Vor avea si multe surprize placute in ceea ce priveste arhitectura peisagistica a orasului Navodari. Nu este simplu, este chiar foarte greu pentru ca toti se gandesc sa profite de stat si Primarie. Societati mari dar si alte firme mari cauta solutii sa plateasca cat mai putin autoritatii publice locale.

14. Am citit că Năvodariul va avea o televiziune locala. Este un vis mai vechi de-al dvs. Ce vas înseamna acest proiect si ce ne puteti dezvălui în acest moment?

N.M.: Nu pot sa spun decat ca sustin acest proiect, va fi o surpriza placuta pentru navodareni dar si pentru toata Dobrogea. Va creste pas cu pas dar sigur. Va gi o alternativa la ce exista pe piata, pentru ca trebuie sa existe si concurenta. Universul este facut din echilibru si din acest punct de vedere piata este dezechilibrata. Nu va fi o televiziune de partid si probabil va fi criticat si primarul de la Navodari. Ma gandesc ca in toate orasele mari sa infiintam cabine in care cetateanii pot spune aproape tot ce doresc si ce au pe inima. Deci va fi un proiect interactiv iar daca injuraturile vor abunda, emisiunea va fi difuzata dupa 12.00. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • invitat ziua de constanta 12 Oct, 2011 13:55 @Lulea Ion: Si zona aceea va fi sistematizata, la 60 de de luciu de apa. este proiectat o promenada de 5,9 km si va face legatura cu Mamaia-Nord.
  • invitat ziua de constanta 12 Oct, 2011 13:53 @IUlian: Proiectul este depus, astept ca ministerului dezvoltarii sa ma astepte sa semnez contractul. Si mai exista o problema, CJC a semnat autorizatia este semnata pentru un an de zile si valoarea lucrarii a trecut-o gresit.
  • iulian 12 Oct, 2011 09:17 cand incepe modernizarea drumului navodari mamaia? parca trebuia in septembrie
  • Lulea Ion 11 Oct, 2011 04:23 Ce se mai aude cu largirea soselei Constanta-Navodari? Intr un interviu mai vechi ati spus ca in luna septembrie va demara reparatia si largirea ei. Vreau sa va mai intreb si despre asfaltarea stradutelor din Navodari, str D5, pe malul marii unde sunt niste gropi imense si portiunea este foarte aproape de malul marii?! Tot acolo am vazut ca se incepe nivelarea portiunii verzi de pana la primele blocuri/vile- se intentioneaza demolarea zonei verzi si constructii acolo cumve?-nu este impotriva legii? (se numeste Plaja Rapana)