Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:56 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu voleibalistul Eric Petcu, de la CSM Constanța „Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune“

ro

15 Feb, 2024 10:07 1800 Marime text
  • Elev în clasa a 7-a B la Școala Gimnazială nr. 12 „BP Hasdeu“ Constanța, Eric Petcu merge pe 14 ani, e înalt de 1,83 m și are dovada că talentul, munca, sacrificiile și o țintă clară în carieră pot împlini visele sportive.


  • Tânărul voleibalist Eric Ștefan Petcu, de la CSM Constanța, a fost convocat în luna decembrie a anului trecut la un stagiu de pregătire în vederea constituirii lotului național de juniori 3 (sub 16 ani) al României.
     
    Ce-și poate dori mai mult un sportiv decât să poarte tricoul tricolor și să i se cânte Imnul Național? Visul care-i călăuzește drumul în sport oricărui copil nu l-a ocolit pe Eric, cel care, la puțin peste 13 ani, a participat la Izvorani la acțiunea de selecție a lotului U-16, bătând astfel la porțile echipei naționale.
     
    Eric a fost descoperit de antrenorul Viorel Prejbeanu, cel care-l pregătește și astăzi. A început voleiul la clubul Laguna Constanța, iar acum apără culorile CSM Constanța, fiind angrenat cu această echipă, sub bagheta lui Viorel Prejbeanu, cu bune rezultate, în întrecerea cadeților (sportivi Under-17), Seria Perspectivă, grupa A.
     
    Elev în clasa a 7-a B la Școala Gimnazială nr. 12 „BP Hasdeu“ Constanța, Eric Petcu merge pe 14 ani, e înalt de 1,83 m și are dovada că talentul, munca, sacrificiile și o țintă clară în carieră pot împlini visele sportive. Tânărul voleibalist a primit șansa de a fi în circuitul echipei naționale și e hotărât să nu o lase să-i scape.

    Ce l-a făcut pe Eric să aleagă voleiul, cât de important a devenit în viața sa și care sunt țelurile sale în sportul la fileu?

    Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Eric Petcu, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.



    Eric, la ce vârstă ai început voleiul și prin ce împrejurare? Acesta a fost primul sport pe care l-ai practicat sau ai mai cochetat și cu altele înainte?
    Am început voleiul la puțin peste 11 ani. Prima dată, am intrat în echipa școlii 12 „BP Hașdeu“, antrenată de domnul Viorel Prejbeanu. Înainte de a face volei, am mai practicat fotbalul la Farul Constanța și kickboxing.



    De ce volei, ce are acest sport în plus față de altele, de ce e atât de special, încât te-a prins în mrejele sale, metaforic vorbind?
    Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune, aici fiind meritul domnului Prejbeanu. M-am obișnuit cu colegii și cu domnul antrenor, care m-au susținut foarte mult de-a lungul acestui drum. Mă sunau inclusiv când am fost la lot. La volei mi-a plăcut că sunt foarte multe scheme, dar și multă tactică și tehnică.



    Din familia ta, a mai făcut cineva volei sau alt sport, iar tu ai preluat astfel ștafeta sportivă, ducând mai departe numele Petcu în arenă?
    Din familie nimeni nu a mai făcut sport de performanță, eu sunt primul.



    Care a fost primul tău meci oficial și cum te-ai descurcat? Cum ai reușit să-ți învingi emoțiile?
    Primul meu meci oficial la CSM Constanța a fost cu CNNT Craiova, în deplasare, în competiția cadeților. Am avut ceva emoții, dar m-am concentrat și am reușit sî trec peste ele.



    Care este idolul tău dintre voleibaliștii de la echipa de seniori a CSM Constanța? Ai și un sportiv de la o formație din străinătate pe care îl admiri?
    Idolul meu de la CSM Constanța este Valentino Vidoni. E un jucător super-talentat, care își încurajează mereu echipa. Din străinătate, favoritul meu este Adrian Aciobăniței, care evoluează în Polonia. La el îmi place mult stilul său de joc, bazat doar pe puncte. E un voleibalist foarte eficient.



    Visul oricărui sportiv este să evolueze la echipa națională. Tu te-ai apropiat de acest deziderat, fiind convocat la selecția pentru lotul U-16. Cum au fost acele zile de la Izvorani și cum te motivează în continuare faptul că acum ești în cercul formației reprezentative?
    Zilele petrecute la Izvorani au fost ca un vis, pentru că atunci când m-am apucat de volei nu m-am gândit că voi ajunge la echipa națională. De fiecare dată când greșesc, mă gândesc să corectez, să dau tot ce pot, pentru a ajunge cât mai departe posibil. Aceasta mă împinge de la spate, mă ajută foarte mult.



    Cât de mult timp îi dedici voleiului într-o zi și ce loc ocupă acesta în viața ta?
    Aș juca volei toată ziua, dar mă păstrez pentru antrenamentele care sunt de trei - patru ori pe săptămână. Voleiul este acum a doua mea prioritate, după școală.



    Care este cel mai important sfat pe care l-ai primit până acum de la antrenorul Viorel Prejbeanu?
    De departe, cel mai important sfat pe care l-am primit până acum de la domnul Prejbeanu este că voleiul se face întâi cu sufletul, iar apoi cu mintea.



    Pentru a atinge înalta performanță, ce crezi că are o importanță mai mare: talentul sau munca?
    Cred că amândouă merg mână în mână, întrucât fără muncă și efort depus nu poți face performanță.



    Cum îți place să-ți petreci timpul liber? Care sunt hobby-uri tale? Iar în afară de volei, ce alte sporturi îți mai plac?
    În timpul meu liber, care nu e foarte mult, iubesc să petrec timp de calitate cu familia și cu prietenii mei. Unul dintre hobby-urile mele e să vizionez meciurile de volei. În afară de volei, îmi place să joc baschet.



    Ce planuri de viitor ai în volei și care e cea mai arzătoare dorință a ta în acest sport?
    În viitor, îmi doresc să joc la echipa de seniori a CSM Constanța. Înseamnă foarte mult pentru mine acest lucru. Visul meu ar fi să ajung căpitanul lotului național și să joc la cel mai înalt nivel al voleiului masculin, alături de idolii mei.



    PRECIZĂRI:
     
    Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
     
    Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
    Sursa foto: ZIUA de Constanța



    Citește și:

    CSM Constanța volei
    Convocare pentru Eric Ștefan Petcu la lotul național de juniori III (GALERIE FOTO)


     



      
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii