Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

ro

07 Apr, 2024 11:11 1044 Marime text
  • „Deși există programul „Fii avocat în școala ta”, în care maeștri de succes ai Barourilor din toată țara înregistrează rezultate notabile, cu toate acestea, de cele mai multe ori, avocatul este asimilat clientului sau. Lucru complet eronat, întrucât rolul primordial al acestei nobile profesii este acela de a „veghea” ca o persoană să nu fie trasă la răspundere mai mult decât prevede legea. În acest sens, pot spune că foarte multe lume, în momentul în care au aflat ca acord asistență juridică obligatorie în dosarul ultramediatizat Pascu Vlad, m-au blamat, s-au arătat oripilați, crezâd că rolul avocatului este acela de a-și «scoate nevinovat clientul cu orice preț»“.


Avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța, tânăr avocat stagiar al baroului, a vorbit, în cadrul unui interviu online ZIUA de Constanta, despre provocările profesiei de avocat și despre drumul parcurs până la îmbrăcarea robei de apărător.


Avocata Maria Neagu propune ca folosirea platformei registratura.rejust.ro să fie extinsă la toate nivelurile, astfel încât „clasica scrisoare recomandată cu confirmare de primire de la Poșta Română să fie doar o amintire“.


„Aș iniția demersuri susținute privind rolul avocatului în realizarea actului de justiție în rândul tinerilor. Deși există programul „Fii avocat în școala ta”, în care maeștri de succes ai Barourilor din toată țara înregistrează rezultate notabile, cu toate acestea, de cele mai multe ori, avocatul este asimilat clientului sau. Lucru complet eronat, întrucât rolul primordial al acestei nobile profesii este acela de a „veghea” ca o persoană să nu fie trasă la răspundere mai mult decât prevede legea. În acest sens, pot spune că foarte multe lume, în momentul în care au aflat ca acord asistență juridică obligatorie în dosarul ultramediatizat Pascu Vlad, m-au blamat, s-au arătat oripilați, crezâd că rolul avocatului este acela de a-și „scoate nevinovat clientul cu orice preț“, a mai spus avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța.


Întrebările redacției:

1. Doamna avocat, vorbiți-ne, vă rugăm, despre parcursul pe care l-ați avut până la intrarea în Baroul Constanța! Când v-ați dat seama că ați vrea să deveniți avocat?


Răspuns - Cu domeniul juridic am cochetat întotdeauna, crescând lângă o mamă cu pregătire juridică. Drumul către domeniul juridic a urmat etapele necesare includerii în sistemul universitar, care oferă multiple opțiuni și specializări. Deși inițial am fost atrasă de mirajul procuraturii, în anul întâi de facultate, întâlnirea cu un avocat m-a facut să înțeleg, să realizez frumusețea acestei profesii prin libertatea pe care ți-o oferă, prin faptul că îți poti expune argumentele juridice la diferite paliere ale instanțelor în mod liber, nemijlocit, dar acest parcurs a necesitat foarte multă muncă, dedicare, sacrificii, însă privind în urmă, a meritat din plin.


2. Ce sentimente v-au însoțit la prima ședință de judecată la care ați luat parte în calitate de avocat?


Răspuns - „Oh, Doamne! Sentimente? Dintr-o dată sala era mult prea mică, oamenii erau prea mulți, simțeam că nu mai am aer, mâinile îmi tremurau până în momentul în care am început să-mi susțin pledoaria. În acel moment am fost doar eu cu judecătorul și totul disparuse în jurul meu. Emoțiile acestea m-au mai însoțit și la următoarele pledoarii, diluându-se, în mod firesc, în timp“.


3. Ce credeți că este bun și de păstrat în sistemul judiciar din România din punct de vedere al desfășurării profesiei de avocat?


Răspuns - Sistemul judiciar românesc este un sistem întemeiat pe cerințele Uniunii Europene și aliniat acestora, fiind modern și flexibil, astfel că și din perspectiva avocatului, care este participant activ în procesul de înfăptuire al actului de justiție, acesta se bucură de exercitarea neîngradită a atributelor profesiei sale. În acest sens, avocatul este sprijinit atât de legea de exercitare și organizare a profesiei nr. 51/1995, cât și de statutul profesiei.


4. Ce îmbunătățiri credeți că ar fi binevenite?


Răspuns - Depinde din ce punct de vedere vorbim. Dacă este să ne referim strict la rutina activităților specifice profesiei, aș propune ca folosirea platformei registratura.rejust.ro să fie extinsă la toate nivelurile, astfel încât clasica scrisoare recomandată cu confirmare de primire de la Poșta Română să fie doar o amintire. Daca este să privim din perspectiva societății, aș iniția demersuri susținute privind rolul avocatului în realizarea actului de justiție în rândul tinerilor. Deși există programul „Fii avocat în școala ta”, în care maeștri de succes ai Barourilor din toată țara înregistrează rezultate notabile, cu toate acestea, de cele mai multe ori, avocatul este asimilat clientului sau. Lucru complet eronat, întrucât rolul primordial al acestei nobile profesii este acela de a „veghea” ca o persoană să nu fie trasă la răspundere mai mult decât prevede legea. În acest sens, pot spune că foarte multe lume, în momentul în care au aflat ca acord asistență juridică obligatorie în dosarul ultramediatizat Pascu Vlad, m-au blamat, s-au arătat oripilați, crezâd că rolul avocatului este acela de a-și „scoate nevinovat clientul cu orice preț“.


5. Ce presupune sistemul asigurării asistenței judiciare din oficiu pentru un tânăr avocat? Există posibilitatea trezirii noaptea pentru a putea reprezenta suspecții care au nevoie de avocat din oficiu, de exemplu? Cât de complexe pot fi astfel de cazuri, unde se solicită asistență judiciară din oficiu? Când se încheie în proces rolul unui avocat desemnat din oficiu? Onorariile prevăzute în prezent pentru asistența judiciară din oficiu credeți că sunt suficiente?


Răspuns - La nivelul fiecărui Barou este înființat Serviciu de Asistență Judiciară ce funcționează în baza unui regulament. Astfel, avocatii au opțiunea de a se înscrie în acest serviciu, asigurând din acel moment în mod obligatoriu asistenta juridică în cazurile prevăzute de lege. Refuzul reprezintă abatere disciplinară, cu exceptia cazurilor limitativ prevăzute de lege. În aceste condiții, bineînteles că nu numai că există posibilitatea, dar de foarte multe ori esti trezit noaptea pentru a presta asistența juridică, aceste momente fiind conform unei planificări lunare. Dupa ce ajungi unde ești solicitat (poliție/parchet/instanță) și după ce studiezi dosarul, poți constata că este o înfracțiune simplă (respectiv un autor, o faptă) sau o speță complexă, a cărei încadrare juridică atinge mai multe infracțiuni precum domenii juridice. Așa cum atât procedura civilă, cât și procedura penală prevăd, în momentul în care într-o cauză se prezintă un avocat ales, delegația avocatului din oficiu încetează. Cu toate acestea, dacă judecatorul apreciază ca fiind necesar, poate menține și delegația avocatului din oficiu pe lângă cea a avocatului ales. În ceea ce privește onorariile acordate pentru asistența juridică obligatorie sunt stabilite prin protocol tripartit( UNBR, MP, MJ) și actualizate anual cu rata inflației. Răspunsul cu privire la suficiența lor poate fi considerat subiectiv, însă numărul destul de mare de colegi înscriși în SAJ, ne poate duce la concluzia că plata este proporțională cu serviciul prestat.


6. Un sfat pentru cei care încă se gândesc dacă să îmbrățișeze sau nu această profesie?


Răspuns - Să se dedice cu totul acestei profesii, întrucât orice sacrificiu pe care l-ar face este răsplătit deplin, prin satisfacțiile profesionale.


Citește și

Dosarul tragediei de la 2 Mai
Avocatul din oficiu al lui Vlad Matei Pascu, explicații pe înțelesul tuturor despre cererea de strămutare

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii