Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

ro

25 Mar, 2024 17:00 1991 Marime text
  • Pe lângă CSM II Constanța, tânărul baschetbalist este și în cercul echipei mari a clubului constănțean.  

Tânărul baschetbalist Erik Began, de la CSM Constanța, se remarcă meci de meci, iar la partida suinută de echipa sa, CSM II Constanța, în deplasare cu SCM winsed.swiss UVT II Timișoara, a avut cea mai bună prestație stagională.
 
Echipa de pe litoral (antrenor, Bogdan Ivanovici și Valentin Boian) a câștigat cu 79-66 meciul din Liga 1, în grupe echipelor satelit, iar Erik Began (19 ani, pivot, 1,98 m) a fost MVP-ul întâlnirii, reușind primul double double al sezonului și cea mai bună performanță de până atunci din stagiune, cu 22 de puncte, 11 recuperări, o pasă decisivă și o intercepție!
 
Pe lângă CSM II Constanța, tânărul sportiv este și în cercul echipei mari, cu care se antrenează. Erik Began iubește baschetul foarte mult, el urmând linia sportivă din familie. Tatăl său este Radu Began, fostul mare voleibalist, actualmente antrenor secund la echipa de seniori a CSM Constanța, dar și la reprezentativa feminină a României, iar mama lui Erik, Codruța Began, profesor de sport la Școala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu“ din Constanța, antrenor de fitness și specialist în nutriție, a făcut și ea sport de performanță. 

Primul său antrenor, Toyin Orishadare
 
Cum așchia nu sare departe de trunchi, Erik le calcă pe urme părinților, el clădindu-și o carieră în baschet. A început sportul la panou în urmă cu 12 ani, la Clubul Sportiv Toyin Constanța (primul său antrenor fiind Toyin Orishadare) și a avansat apoi, de-a lungul anilor. În prezent, se remarcă la CSM II Constanța, cu gândul (ca orice tânăr sportiv) la echipa mare. 
     
Ce l-a făcut pe Erik să aleagă baschetul, cât de motivantă este pentru el prezența în cercul echipei mari a CSM Constanța și la ce visează tânărul sportiv în cariera sa ulterioară? 
 
Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Erik Began, în cadrul unui interviu online, în direct pe //www.ziuaconstanta.ro.



Contribuție la victoria echipei

1. Erik, ai avut un meci plin de reușite în deplasarea de la Timișoara, titlul de MVP al partidei venind firesc. Cum a fost partida, cum te-ai simțit pe teren în timpul confruntării?
Meciul de la Timișoara a fost unul greu, ca toate celelalte, și sunt bucuros că am reușit ca, prin evoluția mea, să contribui la victoria echipei. La început, am avut emoții, dar am reușit să trec peste acest lucru, foarte important, deoarece m-am ținut în joc până la final.

2. Aceasta a fost prima cea mai bună evoluție a ta din acest sezon. Îți mai aduci aminte de asemenea meciuri  din trecut, de la nivel juvenil, în care și-a ieșit totul? Câte puncte ai marcat cel mai mult într-un meci până acum?  
Într-adevăr, această evoluție a fost cea mai bună a mea din acest sezon. La nivel de juniorat, am avut mai multe meciuri bune, dar nu-mi aduc aminte cu exactitate partida în care am marcat cele mai multe puncte. Pentru mine sunt importante acum meciurile ce urmează și contribuția mea în acestea.

A participat la summer camp-ul lui Ghiță Mureșan

3. Dacă tot am întors anii în cariera ta, spune-mi cum ai început baschetul și prin ce împrejurare? Ai mai cochetat cu alte sporturi înainte de acesta?
Ca orice alt copil, am practicat și alte sporturi, precum arte marțiale, înot, fotbal și atletism, dar m-am oprit la baschet. Primul meu contact cu acest sport a fost în parcul de lângă casa mea, apoi, participând la summer camp-ul lui Ghiță Mureșan, de la Constanța, am început să mă îndrăgostesc de baschet.

4. Tatăl tău a fost un mare voleibalist, mama ta a făcut handbal și tir, dar tu ai ales baschetul. Ce te-a făcut să i te dedici acestui sport?
Tatăl meu a fost cel mai bun voleibalist al Constanței, mama mea a fost cea mai bună în domeniul ei, iar eu îmi doresc să devin cel mai bun în domeniul meu, la fel ca și ei.

Nu a avut trac la debut

5. La primul meci oficial pe care l-ai susținut cum te-ai descurcat? Ai avut emoții?
Primul meu meci oficial a fost la mini-baschet și nu pot spune că am avut emoții. Fiind la o vârstă foarte fragedă, nu înțelegeam nivelul competițional și practicam baschetul din pură plăcere.

6. Cât de important este pentru un tânăr sportiv, ca, pe lângă munca de la echipă, să beneficieze acasă de sfaturile și sprijinul familiei, una cu o mare experiență în sportul de înalt nivel, așa cum e și cazul tău?  
Faptul că părinții mei au fost sportivi de mare succes m-a ajutat foarte mult, aceștia îndrumându-mă, prin sfaturile lor, cum pot proceda corect.

Mă ajută foarte mult

7. Care este cel mai important sfat pe care l-ai primit până acum de la antrenori, dar și de la părinți, în consolidarea carierei tale?
Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși.

8. Te pregătești și cu echipa mare a CSM Constanța. Cum este pentru tine să ai alături jucători experimentați, de valoare și cât de mult te motivează această postură?
Faptul că mă atrenez cu echipa de seniori mă ajută foarte mult. Am întâlnit aici mulți jucători cu un palmares impresionant, aceștia îndrumându-mă și ajutându-mă cu sfaturile lor.

Sunt mândru că mă antrenez cu ei“

9. Dintre baschetbaliștii de la formația de seniori a CSM Constanța care este idolul tău? Dar jucătorul din străinătate pe care îl admiri cel mai mult?
De la echipa Constanței admir pe toată lumea. Nu pot spune decât că sunt mândru că mă antrenz cu ei, iar din străinătate preferatul meu este Stephen Curry, datorită stilulu său de joc.

Snowboarding-ul, o altă pasiune a sa

10. Ce faci în timpul liber, cum ți-l petreci? Pe lângă baschet, ce alte sporturi îți mai plac? Care sunt hobby-uri tale?
De obicei, în timpul liber merg la sala de forță sau mă odihnesc. Alte sporturi nu prea urmăresc, doar uneori mă uit la fotbal. Pasiunile mele sunt baschetul și snowboarding-ul.

11. Ce planuri de viitor ai în baschet și care este cea mai mare dorință pe care speri să ți-o îndeplinești în carieră?
În viitor, îmi doresc să continui cu baschetul, iar cea mai mare dorință a mea este de a juca pentru o echipă de Liga Națională.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

CSM Constanța baschet
Erik Began, MVP. Cea mai bună evoluție stagională, în meciul din Liga 1 de la Timișoara
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii