Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:57 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotii din Mangalia nu vor sa plece din sediul PNTCD

ro

01 Mar, 2010 03:02 3150 Marime text

cap_2.jpgTaranistii: „Protoeria sa fie mutata la sediul anterior, la PSD"

În luna ianuarie a acestui an, ţărăniştii din Mangalia au avut motiv de bucurie: sediul ce le fusese luat, abuziv spun ei, în cursul anului trecut, le-a fost redat de către o decizie a consilierilor locali. Anul trecut, în locul ţărăniştilor, evacuaţi din sediul pe care îl deţin din anii `90, a fost luată decizia - fără acordul Consiliului Local - să se instaleze Protoeria Mangalia.

Însă, în ianuarie, aleşii au hotărât ca ţărăniştii să fie repuşi în drepturi, să le fie redat sediul, cu o perioadă de închiriere de 5 ani, iar Protoeriei să îi fie căutată o altă locaţie. Acest lucru i-a nemulţumit atât pe cei care au primit sediul, Protoeria Mangalia, cât şi pe cei care l-au oferit, din păcate, fără o decizie legală.

Într-un comunicat de presă al primăriei, se arată că „Protoieria Mangalia se vede pusă într-o situaţie ingrată: PNŢCD a semnat un contract cu ADPP pentru intrarea în sediu. Preşedintele acestei formaţiuni politice, Adrian Ciupercă a adus la cunoştinţă preotului-paroh Iulian Rotaru că trebuie să elibereze şi această locaţie sau să accepte să „convieţuiască" până la găsirea alteia: „Nu se poate să îşi bată joc de preoţi, este scandalos! Suntem peste 60 de clerici, la care se adaugă personal civil, nu putem fi plimbaţi cu cortul pentru câţiva membri ai unui partid pe cale de dispariţie! Avem acte importante, arhivă de documente, magazie de materiale... unde le vom duce?! Poate domnul Ciupercă nu are cunoştinţă de acea hotărâre de consiliu sau doreşte să ne bruscheze, dar nu vom pleca până nu se va găsi o soluţie viabilă, de lungă durată!", a precizat preotul-paroh Iulian Rotaru, se arată în comunicatul primăriei.

mangalia_capela_militara.jpgŢărănişti versus preoţi: 500 de simpatizanţi la 60 de clerici

Ţărăniştii din Mangalia spun că ei nu vor recurge la un act de evacuare al instituţiei bisericeşti, deşi ei au fost daţi afară fără drept de apel, însă „nici reprezentanţii Protoeriei nu trebuie să abuzeze de răbdarea noastră şi să îşi caute un sediu", după cum spune preşedintele PNŢCD Constanţa, aripa Sîrbu şi fost preşedinte al PNŢCD Mangalia, Liviu Scarlat.

„În acest moment s-a reparat o greşeală şi un abuz. Noi nu vom recurge la aceste mijloace în privinţa preoţilor, însă nici aceştia nu pot sta cu noi zece ani de zile, nu pot profita de bunăvoinţa noastră la infinit, mai ales că ei au obţinut ilegal sediul prin evacuarea noastră. Ţărăniştii din Mangalia au 200 de membri cotizanţi şi circa 500 de simpatizanţi. Dacă feţele bisericeşti se simt nemulţumite, mă gândesc că nu ar fi rău să li se restituie fostul sediu, cel de la PSD Mangalia, de unde au plecat. Primarul poate face oricând un act de dreptate şi să le restituie acest sediu sau, cel puţin, să îi găzduiască până la găsirea unui sediu mult mai spaţios", spune Scarlat.

Acesta mai adaugă faptul că va lăsa „firma" Protoeriei la locul ei, până când preoţii îşi vor găsi un sediu şi nu „invers", cum s-a procedat în cazul partidului politic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • karadeniz 01 Mar, 2010 01:35 Când au intrat în acel sediu ştiau al cui este şi că acea cladire e în litigiu judiciar. Biserica ortodoxă română, demonstrează, de 20 de ani, o rapacitate mai ceva ca a lui Dinu Păturică. Prea sfinţilor părinţi vă confundaţi cu Dumnezeu, uitaţi că sunteţi nişte umili slujitori ai omului în slujba Domnului !