Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conductele, o sursa inepuizabila de venit

ro

11 Nov, 2004 00:00 1158 Marime text

Politia si Prefectura fac figuratie in cazul furtului de combustibil

Comandamentul pentru siguranta transporturilor produselor petroliere prin conducte s-a reunit, ieri, la Prefectura Judetului Constanta, intr-o sedinta ordinara de lucru. Potrivit unui comunicat al biroului de presa al institutiei citate, in perioada 02-19.11.2004, "nu s-au inregistrat atacuri la conductele magistrale de transport produse petroliere de pe raza judetului Constanta". Mai mult, potrivit aceluiasi comunicat, in data de 3 noiembrie a.c., specialistii din cadrul Oil Terminal au verificat cu dispozitive speciale conducta de motorina ce leaga Depozitul 4 Sud de Depozitul 1, identificand "o instalatie artizanala formata din stut, canea si furtun de plastic lung de patru metri, prevazut la capat cu robinet". Totodata, se mentioneaza ca echipa deplasata la fata locului nu a identificat urme de sustragere produse petroliere si nici scurgeri sau urme de poluare. Asadar, totul decurge ca la carte, mai ales ca ne aflam in plina campanie electorala, iar directiva partidului de guvernamant este aceea ca presa sa fie bombardata cu "anchete pozitive". O directiva pe care prefectul Gheorghe Martin, in calitatea sa de membru PSD si de parinte al unui viitor deputat al partidului, o respecta cu sfintenie. Mai mult, acelasi Gheorghe Martin si-a facut un titlu de glorie, in ultimii doi ani, in presa locala, din campania cruda si neiertatoare declansata impotriva hotilor de combustibil. Din pura intamplare, de data aceasta prefectul Martin a dezinformat. Este posibil ca sa nu fi fost nici el informat cu privire la cele ce urmeaza. Nu se stie daca a mintit sau nu a fost informat de reprezentantii IPJ. Din nefericire, ne scapa motivul real pentru care politia nu l-ar fi informat pe prefect de cea mai mare captura a anului. Poate ca si conducerea IPJ reactioneaza dupa aceleasi comandamente politice. Cert este faptul ca seful IPJ, chestorul Traian Jipa, a fost numit in functie tocmai pentru a starpi mafia conductelor. Semnele din teren arata insa ca mafia citata o duce mai bine ca niciodata.

Rezervor de 48 de tone gasit langa podul din Kilometrul 4-5

In urma cu doua saptamani, un binevoitor care lucra la una din multele firme ce-si au sediul in zona podului de tramvai din cartierul Kilometrul 4-5 a denuntat la sectia 5 Polite din Abator un megafurt din conductele Oil Terminal. Denuntatorul observase ca dintr-o hala inchiriata de o societate din Iasi ieseau cu regularitate cisterne pline cu benzina sau motorina. Hala respectiva este si in prezent inscriptionata cu insemnele societatii comerciale ROMCAST SA- Glasurit. In interiorul halei, care fusese in prealabil separata in doua incaperi prin ridicarea unui zid de separare, se afla intr-un bazin de beton un rezervor metalic de mare capacitate. Politistii au descins in zona si au descoperit la fata locului un rezervor din metal cu o capacitate de 48 de tone, alimentat de mai multe instalatii artizanale. Eminentele care au conceput sistemul au construit tunele zidite din BCA si beton care protejau "tatele" montate pe conductele de benzina si motorina care tranziteaza zona in vecinatatea liniei de cale ferata, din zona bazei sportive "Triunghi". Surse din politie au declarat reporterilor ZIUA ca ancheta a esuat din primul moment. Se pare ca segmentul de mafie care actiona in zona si-a luat toate masurile de precautie. In acest sens, actele au fost intocmite de asa natura, incat au aparut suspiciuni cu privire la trei societati comerciale care functionau in zona. Din capul locului, politistii au fost obligati de imprejurari sa constate ca responsabilul care purta cea mai mare parte din vina este mort, in timp ce al doilea cap al mafiei figureaza in evidentele Directiei Politiei de Frontiera ca iesit din tara, fiind plecat intr-o vizita de trei luni in Canada. Potrivit surselor citate, ancheta a fost declansata doar dupa ce conducerea Oil Terminal a sesizat ca exista o pierdere importanta intre fluxurile transmise de la Depozit 4 Sud la Depozit 1 sau invers, intarind astfel depozitia denuntatorului. Probabil ca acest lucru nici nu ar fi fost posibil, daca societatea citata nu ar avea un nou manager general, hotarat sa schimbe vechea situatie. Chiar si asa, exista nenumarate semne ca ancheta este pe punctul de a fi musamalizata de politie. Totusi, inainte de a fi lansat semnalul inmormantarii afacerii, serviciul cercetari penale a stabilit ca mafiotii erau anuntati sistematic de o sursa din Oil Terminal, despre momentul pomparii combustibilului prin conducte. Pana la momentul de fata, nu exista informatii ca cineva din Oil Terminal ar fi pe lista suspectilor. Aceeasi saracie a informatiilor se manifesta si in privinta motivelor pentru care contractul dintre Oil Terminal si firma Valahia a fost reziliat, sarcina de paza a conductelor revenind, acum, agentilor firmei Cameleon 2010 SRL.

Sapte gauri de sustras combustibil pe sase conducte

Pana pe data de 3 noiembrie a.c., o echipa operativa de la Oil Terminal a stabilit, pe baza determinarilor efectuate cu aparatura specializata, locurile in care cele sase conducte ale societatii au fost gaurite. Potrivit declaratiei lui Ion Manea, seful de tura al agentiei Cameleon, mai multe utilaje de la Oil Terminal au inceput sapaturile in zona, inca din urma cu o saptamana. Din ceea ce se poate constata la fata locului, conductele au fost decopertate in sase locuri. Numai in dreptul rezervorului camuflat din hala mentionata anterior au fost descoperite sapte "tate" montate pe cele sase conducte, iar in cel mai indepartat loc, pe buza zidului exterior al firmei Utilnavorep, au fost gasite doar trei astfel de instalatii artizanale. Lucratorii de la Oil Terminal au sudat conductele, dupa care le-au reastupat cu pamant. In momentul in care reporterii ZIUA au descins la fata locului, tocmai se consumau ultimele lucrari. Ieri, in jurul pranzului, in zona nu se gasea nici un picior de politist. Probabil politistii lucreaza cu discretie. Faptul ca cercetarea efectuata de acestia a fost de circumstanta si netemeinica, este demonstrat cu varf si indesat de canistrele de motorina gasite de reporterii ZIUA la baza sportiva "Triunghi", care se afla peste drum de calea ferata. Abandonarea lor dupa gardul viu al bazei sportive arata disperarea resimtita de persoanele implicate in furtul de combustibil. Sursele noastre din politie dau ca cert faptul ca instalatiile si activitatea infractionala din zona dateaza de ani buni. Cat despre IPJ, orice comentariu e de prisos.

Personaje influente din Politie au interese sa musamalizeze afacerea

Instalatiile artizanale au fost descoperite in dreptul majoritatii societatilor aflate intre bariera CFR de pe strada Caraiman si podul de tramvai din cartierul Kilometrul 4-5. Marti, un excavator astupa urmele furturilor din dreptul gardurilor societatilor Romcast, Utilanavorep si Utiltrans. In dreptul RAJA au fost decopertate conductele Oil Terminal, insa de data aceasta acolo nu a fost gasita nici o instalatie artizanala. Reporterii ZIUA au incercat sa patrunda in curtea interioara in care se afla hala si rezervorul de 48 de tone. In prima jumatate a acesteia se aflau parcate mai multe autoutilitare apartinand firmei Consal Trade si doua cisterne de mare tonaj de la firma Adamant. In lateral, intrarile catre alte doua societati comerciale. Abia in fund, pe un drum in curba, se face accesul catre Utilnavorep si catre Romcast. La prima societate, intrarea este blocata de o poarta metalica grea, strajuita permanent de paznici. La Romcast accesul este ingreunat doar de doi caini-lupi care patruleaza prin zona, alungand neavenitii. Mai multe autoturisme isi asteptau randul sa fie reparate de specialistii in parbrize ai firmei Romcast. In rest, nici o miscare. Muncitorii de la societatile din zona nici macar nu stiau de afacerea anului. Sursele noastre spun ca in aceasta poveste s-a instaurat tacerea si pentru faptul ca un politist influent, dat afara din Militie in 89 si reincadrat dupa 90, ar avea o cascarabeta in zona. Acelasi politist ar fi facut afaceri cu un prieten implicat in traficul de tigari. Oricum este de notorietate faptul ca legatura dintre conducta si bazinul din depozitul anterior mentionat era facuta printr-un tunel intarit cu BCA si multi stiau de acest dispozitiv. Nu incercam prin acest articol sa facem vreun proces de intentie firmelor citate anterior. Este posibil sa nu aiba nici o implicare, insa asa reiese din documentarea jurnalistica din teren. Oricum daca asculti la Prefectura prelegerile lui Martin nimic ilegal nu se intampla pe instalatiile de transport din judet. Ca un facut, jandarmii si politistii gasesc si dau publicitatii instalatiile artizanale confectionate pentru furtul de combustibil din conducte la scurt timp de la descoperirea lor. Astfel sunt inchise dosarele si sunt anuntati si beneficiarii lor care nu mai apar in acele zone. Niciodata nu am auzit de dispozitive de supraveghere a acestor instalatii cu care se fura, in scopul depistarii hotilor si a filierelor. In ultimii ani, nu am auzit niciodata de vreo filiera depistata de politisti. Intotdeauna oamenii legii sunt cu un pas in urma hotilor si descopera doar instalatii pe care cu mandrie le prezinta presei. De aceea, ne-am hotarat ca de aceasta data sa-i frustram pe politisti de placerea de a prezenta o noua instalatie descoperita fara sa aduca si legaturile cu filierele de furturi din conducte. Oricum, nu credem ca vom incurca vreo ancheta in desfasurare, dupa cazuistica din ultimii ani, probabil ca hotii stau deja linistiti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii