Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerului Apărării ucrainean „Ucraina a preluat controlul asupra Vîşki Boika (Turnurile Boiko)“

ro

11 Sep, 2023 14:38 1017 Marime text
Foto cu rol ilustrativ: Facebook/Vitalie Cojocari
  • În timpul operaţiunii, au mai fost capturate alte „trofee valoroase“, precum muniţii pentru elicoptere şi un sistem radar care poate urmări mişcarea navelor în Marea Neagră, mai informează GUR.

Ucraina a declarat luni că a recucerit de la ruşi două platforme de foraj petrolier şi gazier din Marea Neagră, aflate sub controlul Moscovei din 2015 şi aproape de Peninsula Crimeea anexată în 2014, informează Agerpres.

„Ucraina a preluat controlul asupra „Vîşki Boika“ (Turnurile Boiko)“, a anunţat într-un comunicat serviciul de informaţii al Ministerului Apărării ucrainean (GUR). În timpul unei „operaţiuni unice“, „au avut loc lupte între forţele speciale ucrainene la bordul unor nave şi un avion de vânătoare rus Su-30“, adaugă comunicatul, afirmând că „avionul rus a fost avariat şi a trebuit să bată în retragere“.

În timpul operaţiunii, au mai fost capturate alte „trofee valoroase“, precum muniţii pentru elicoptere şi un sistem radar care poate urmări mişcarea navelor în Marea Neagră, mai informează GUR.

Comunicatul aminteşte că aceste platforme au fost ocupate din 2015 de Rusia, când aceasta a anexat Crimeea în 2014, şi erau folosite de Moscova în scopuri militare de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022.

Rusia nu a făcut deocamdată vreun comentariu asupra acestei informaţii, iar agenţiile de presă citate nu au putut verifica din surse independente informaţia GUR.

„Pentru Ucraina, reimpunerea controlului asupra Turnurilor Boiko are o importanţă strategică şi, drept urmare, Rusia şi-a pierdut abilitatea de a le folosi în scopuri militare", subliniază GUR într-o înregistrare video postată pe Telegram.

„Rusia este acum lipsită de abilitatea de a controla deplin apele din Marea Neagră, iar aceasta înseamnă că Ucraina a făcut paşi importanţi către eliberarea Crimeei", se spune în comunicatul GUR.


Înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea, Ucraina extrăgea o parte însemnată din gazul natural din Marea Neagră, aprovizionând cu gaz nu doar Crimeea, ci şi regiunile continentale ale Ucrainei.

Citești și:

UcrainaMai multe drone ruseşti au atacat Kievul în această dimineață
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii