Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce ascunde autorizaţia semnată de Mazăre pentru clădirea de lângă geamia Hunchiar (documente)

ro

17 Nov, 2010 02:11 6842 Marime text
deschidere.jpgPrimarul Radu Mazăre, dar şi arhitectul-şef al municipiului Luiza Popa au semnat cele două autorizaţii de construire pentru clădirea de lângă geamia Hunchiar, nr. 1886/08.08.2008 şi nr. 2027/28.08.2008. Potrivit legii nr. 422/18.07.2001 republicată, prin art. 48 lit. d., Consiliul Judeţean Constanţa trebuia să emită autorizaţiile de construire. Ce avea primăria de câştigat din această „tranzacţie"? Întrebarea pare să rămână fără răspuns, pentru că nimeni din Primărie nu a fost în măsură să ofere un punct de vedere în legătură cu acest subiect

Muftiat_Cin_Cin_constructie_bloc_langa_geamia_Hunchiar.jpg„Din punct de vedere al respectării legalităţii la emiterea autorizaţiei de construire nr. 2027/28.08.2008, ISC a sesizat faptul că Primăria Constanţa nu a respectat avizul nr. 1012/2008 al Ministerului Culturii şi Cultelor, care obliga păstrarea unei retrageri în plan de minimum trei metri faţă de peretele moscheii, înălţime maximă 12 metri faţă de nivelul trotuarului, POT-70%, precum şi tratarea arhitecturală a tuturor faţadelor", ne-a declarat şeful ITC Constanţa, Gigi Chiru, în legătură cu scandalul clădirii ridicate la 1,2 metri de geamia Hunchiar. Şeful ITC Constanţa a mai precizat că Primăria Constanţa a aprobat un PUD cu amplasarea construcţiei propuse pe limita de proprietate, la o distanţă de 1,21 metri faţă de colţul de sud-est al moscheii, fără a fi menţionată condiţia retragerii ultimului nivel faţă de planul faţadelor.

Chiar dacă geamia Hunchiar, construită în 1862, se află înscrisă la poziţia 561 în Lista Monumentelor Istorice din Judeţul Constanţa, acest lucru nu a împiedicat autorităţile locale să dea o autorizaţie de construire pentru o clădire proprietatea SC Cin Cin SRL, ridicată la 1,2 metri de lăcaşul de cult musulman. Mai mult, Primăria, prin primar, care a semnat autorizaţiile împreună cu arhitectul-şef al municipiului Luiza Popa, şi-a depăşit atribuţiile în acest sens, pentru că nu administraţia locală trebuia să dea aceste avize ci Consiliul Judeţean Constanţa, aşa cum se precizează în Legea nr.422/18.07.2001 republicată, prin art. 48 lit. d.

Săptămâna trecută, Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, împreună cu avocatul Dumitru Bădrăgan, a prezentat public decizia instanţei legată de anularea celor două autorizaţii de construire emise de Primăria Constanţa în 2008, respectiv 1886/08.08.2008 şi nr. 2027/28.08.2008, care făceau referire la ridicarea unui imobil în regim de înălţime D+P+2E+M, spaţiu comercial şi birouri, pe bulevardul Tomis la nr. 41 A, al cărui proprietar este Sorin Mocianu, patronul pizzeriei Cin-Cin. Construcţia, care se poate vedea cu ochiul liber că acoperă trei laturi ale moscheii, are 250 de metri pătraţi, suprafaţa totală a terenului fiind de 417 metri. Victoria reprezentanţilor cultului musulman vine după mai bine de doi ani de când au fost demarate acţiunile juridice referitoare la stoparea lucrărilor la clădirea de lângă geamie. Între timp, lucrările nu s-au oprit, ba din contră, au continuat fără nicio restricţie, chiar dacă, la finele anului 2008, Prefectura Constanţa atacase în contencios administrativ autorizaţiile de construire. La acest moment, clădirea este aproape finalizată, excepţie făcând doar interiorul.

Ce operaţiuni juridice s-au desfăşurat în doi ani

Cele două autorizaţii de construire, nr 1886 şi nr.2027, sunt semnate de primarul Constanţei Radu Mazăre şi de arhitectul-şef al Primăriei, Luiza Popa.

Prin certificatul de urbanism nr. 4088/28.08.2008, semnat tot de aceiaşi Radu Mazăre şi Luiza Popa, se atestă că terenul este situat în intravilanul municipiului, că este proprietatea SC Cin Cin SRL, dar şi că este liber de construcţii şi că se află într-o zonă protejată - Peninsula - cu regim special, reprezentând rezervaţie de istorie şi arhitectură declarată.

Povestea clădirii ridicate la o distanţă atât de mică de un monument istoric a început în august 2008, când a fost demarată o procedură administrativă către Ministerul Culturii şi Cultelor faţă de nerespectarea de către Direcţia Judeţeană a avizului nr. 99/Z/2008 din 22.04.2008.

De altfel, Muftiul susţinea săptămâna trecută că cei de la Direcţia de Culte Constanţa au modificat acest aviz prin care se preciza distanţa la care trebuie să se afle construcţia faţă de moschee.

Adresa nr. 566/18.08.2008, prin care Muftiatul solicita dispunerea de urgenţă a luării măsurilor cu privire la stoparea lucrărilor de construcţie şi analiză la faţa locului a situaţiei, a fost transmisă la Ministerul Culturii şi Cultelor, ministrului de atunci, Adrian Iorgulescu. În răspunsul primit ministerul preciza: „se cunoaşte valoarea excepţională a Geamiei Hunchiar, monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice/2004, cod CT-II-m-A-02851, vechimea şi valoarea sa arhitecturală şi artistică şi vă asigurăm de sprijinul nostru pentru păstrarea integrităţii monumentului. În acest sens, prin intermediul Direcţiei Judeţene de Cultură Culte şi Patrimoniu Constanţa, se va impune proiectantului, arhitect Liviu Cristescu, să asigure asistenţă de specialitate, pe toată durata lucrărilor de execuţie, la imobilul în construcţie".

A urmat o a doua cerere trimisă secretarului de stat din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, Demeter Andras Istvan, înregistrată cu nr. 1981/DAI/19.08.2008, rămasă fără niciun răspuns. Acestor adrese le-au urmat plângeri prealabile înregistrate la Primăria Constanţa faţă de autorizaţia de construire nr. 1886/08.08.2008, prin care se solicita reexaminarea autorizaţiei şi oprirea lucrărilor. Muftiatul a considerat că prin modalitatea de emitere a autorizaţiei a fost adusă atingere intereselor legitime ale cultului în ceea ce priveşte dreptul de proprietate asupra suprafeţelor de teren, dar mai ales Monumentului Geamia Hunchiar.

CJC era responsabil de emiterea autorizaţiei

În plângerea transmisă Primăriei se artă faptul că, în baza Legii nr. 422/18.07.2001 republicată, prin art. 48 lit. D, se stabileşte competenţa exclusivă a Consiliului Judeţean în emiterea unei autorizaţii de construire pentru imobile care se afla în zona de protecţie a monumentelor istorice - autorizaţia menţionată fiind emisă de Primăria Constanta cu depăşirea atribuţiilor, printr-o eronată aplicare şi interpretare a Legii nr. 50/1991 - omiţându-se existenţa legii speciale care derogă de la norma comună în domeniul autorizaţiilor de construire. La această cerere, Primăria nu a binevoit să dea un răspuns Muftiatului. A urmat o a doua plângere referitoare la autorizaţia de construire nr. 2027/28.08.2008 emisă tot de Primărie. Nici aceasta nu a primit vreun răspuns. Muftiatul nu a cedat şi s-a adresat Instituţiei Prefectului pentru luarea masurilor legale conform art. art. 7 pct. 5 din Legea nr. 554/2004 în privinţa cele două autorizaţii. Potrivit plângerilor, Muftiatul solicita prefectului Dănuţ Culeţu atacarea în contencios administrativ a actelor în vederea anulării acestora. În răspunsul transmis de Prefectură Muftiatului, se precizează că instituţia a demarat procedurile în vederea anularii actului administrativ.

Au urmat apoi două runde de discuţii cu reprezentanţii Prefecturii, ai Direcţiei Judeţene de Cultură şi ai Inspectoratului Judeţean de Stat în Construcţii. La prima adresă trimisă ISC, instituţia a transmis Muftiatului că „amplasamentul propus prin planul urbanistic PUD încalcă condiţiile impuse prin avizul nr. 99/Z/2008 al DJCCPC Constanţa referitor la păstrarea unei distanţe de minim trei metri faţă de colţul de sud-est al moscheii şi respectarea regimului maxim de înălţime de 12 metri, peste această înălţime construcţia urmând a fi retrasă faţă de aliniamentul faţadelor". În cea de-a doua cerere, ITC precizează că „lucrările de execuţie vor continua pe răspunderea investitorului până la lămurirea situaţiei juridice a autorizaţiei".

A urmat apoi sesizarea instanţei în vederea anulării celor două autorizaţii, la Tribunalul Constanţa fiind înregistrate două dosare - nr. 8756/118/2008 şi nr. 8755/118/2008 - în care instanţa s-a pronunţat în urmă cu câteva zile, anulând cele două autorizaţii.

În lanţului evenimentelor se evidenţiază clar că cel care a semnat cele două autorizaţii de construire, primarul Radu Mazăre, nu era îndreptăţit legal să semneze documente fără a verifica mai înainte toate documentele legale în baza cărora să permită ridicarea unei construcţii la o distanţă atât de mică de un monument istoric.

De la Primărie, linişte

Am încercat să luăm legătura şi cu Luiza Popa, arhitectul-şef al municipiului, dar nu a răspuns la telefon pe parcursul zilei de ieri. Mai mult, nu am putut obţine un punct de vedere al autorităţii locale nici prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituţiei, Liviu Tramudana.

Am vorbit însă cu actualul şef al Inspectoratului Teritorial de Construcţii Constanţa, Gigi Chiru, care ne-a oferit un punct de vedere în legătură această problemă, a construcţiei de lângă moscheea Hunchiar, chiar dacă la acel moment el nu era şef al instituţiei: ,,Din punct de vedere al respectării legalităţii la emiterea autorizaţiei de construire nr. 2027/28.08.2008, ISC a sesizat faptul că Primăria Constanţa nu a respectat avizul nr. 1012/2008 al Ministerului Culturii şi Cultelor, care obliga păstrarea unei retrageri în plan de minimum trei metri faţă de peretele Moscheii, înălţime maximă 12 metri faţă de nivelul trotuarului, POT-70%, precum şi tratarea arhitecturală a tuturor faţadelor. Contrar acestor condiţii, Primăria Constanţa a aprobat un PUD cu amplasarea construcţiei propuse pe limita de proprietate, la o distanţă de 1,21 metri faţă de colţul de sud-est al moscheii şi fără a fi menţionată condiţia retragerii ultimului nivel faţă de planul faţadelor. Acesta este motivul pentru care ISC a considerat că se impune sesizarea instanţei de contencios, în vederea anulării autorizaţiei", a precizat Gigi Chiru, director ITC Constanţa.

Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, ne-a declarat că în cele câteva zile scurse de când a fost făcută publică decizia instanţei în legătură cu anularea autorizaţiilor de construire, nimeni din Primărie şi nici măcar patronul de la SC Cin Cin SRL nu a luat legătura cu cei de la Muftiat. „Noi aşteptăm acum redactarea deciziei instanţei, după care cu siguranţă se va face recurs", a mai precizat Muftiul Cultului Musulman.

Ataşat, în ediţia online, puteţi vizualiza atât certificatul de urbanism nr. 4088/28.08.2008, dar şi cererea privind emiterea autorizaţiei, autorizaţia de construire nr. 1886/08.08.2008 şi fişa tehnică a proiectului construcţiei de lângă geamia Hunchiar.

 

 

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 17 Nov, 2010 07:54 si cind se construia maftiul ce mi facea? tacea si astepta mercurialull nu crescuse spaga...si atunci ce mi facea-judecata cauta in timp ce carne de porc si bautura si tigari jos la muftiat vindea si banii de chirie in buzunar baga ca si la i g duca cu bdul mamaia-va e frica de allah?
  • Activistu 17 Nov, 2010 07:34 Daca la politie si DNA se mai fac schimbari ma intreb la mafia aceasta PDL, PNL, PSD (mai nou UNPR0 cind se fac schimbari.
  • preacuviosii canalie si pramatie 17 Nov, 2010 04:10 Filiera mafiota in acest caz este cat se poate de clara. Avocatul CIN CIN este IONEL HASOTI fratele senatorului PUIU HASOTI. La Directia de Cultura sef in acea perioada era si este protejatul lui PUIU, VIRGIL LUNGU. EL a dat avizul respectiv, el a luat spaga de la Mocianu, el l-a dus personal pe Mocianu la Mircea Angelescu si la Virgil Nitulescu pe care Mocianu i-a mituit. Ce face politia si DNA in acest caz? Pai ce sa faca , dorm in cizme si executa ordinel lui Puiu si Ionel. Lungu se lauda prin tot targu ca nu-si face probleme ca i-a aranjat Ionel la DNA.