Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde au ajuns confiscatele lui Banias?! (document)

ro

26 May, 2011 02:22 3507 Marime text
banias-MirceaBanias_2.jpgSC Rodexand-ul Rodicăi Halus deţine magazine care comercializează haine second hand

Senatorul Mircea Banias, inculpat în dosarul „Containerul", a recunoscut într-o emisiune difuzată de B1 TV că i-a cerut lui Eugen Bogatu mărfuri contrafăcute, confiscate în Vama Constanţa Sud Agigea.

Din câte spune democrat-liberalul, cererea sa a avut la bază cele mai bune intenţii. „Nu am cerut produse pentru mine. Anul trecut, de Crăciun, mi-am propus sa fac o petrecere la Asociaţia de Surzi din Constanţa, în care să fac cadouri copiilor şi părinţilor. Decât să le distrugem şi să le aruncăm, mai bine le dam unor oameni care au nevoie. Era vorba despre încălţăminte şi îmbrăcăminte, nu e vorba de aparate. L-am rugat pe Bogatu să facă rost de astfel de echipamente pe care să le trimită direct la Asociaţia Surzilor. Nu am avut niciun fel de folos din această chestiune. (...) Produsele contrafăcute nu au ajuns la mine niciodată. Au ajuns la copiii aceia nefericiţi", a declarat Banias la B1 TV. Mai mult, senatorul a spus că a cerut în repetate rânduri ANAF-ului astfel de produse pentru a le distribui nevoiaşilor, însă nu a primit ajutorul solicitat. Aşa că a apelat la prietenul Eugen Bogatu, la acea dată director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA şi fost vameş. Deci, putem înţelege că Bogatu era foarte influent la Vamă din moment ce i-a rezolvat problema prietenului Banias.

Implicarea Rodicăi Halus

Senatorul a fost cuprins de fiorul mărinimos din cauza poveştii de viaţă a unei colege, aşa cum a declarat în presă, a cărei mame este surdo-mută. Surse din PDL Constanţa spun că această colegă se numeşte Rodica Halus şi că ambii săi părinţi au avut deficienţe. Din păcate, tatăl femeii a decedat. Rodica Halus a fost aleasă vicepreşedinte al organizaţiei oamenilor de afaceri din PDL Constanţa şi deţine, potrivit Registrului Comerţului, o societate comercială, SC Rodexland SRL, înfiinţată pe 25 august 2010. Firma are mai multe puncte de lucru: Constanţa - strada Ştefan Mihăileanu nr. 6-8, strada Interioară 3 nr. 19, strada Ştefan cel Mare nr. 99, strada Titus Budac nr. 8 şi Năvodari - strada Albinelor nr. 10 şi strada Rândunelelor nr. 3. De fapt, SC Rodexand-ul Rodicăi Halus deţine magazine care comercializează haine second hand. Oare produsele contrafăcute pot fi date drept mărfuri la mâna a doua?!?! Am încercat să o întrebăm acest fapt şi pe Rodica Halus, numai că încercarea noastră de dialog a eşuat. A răspuns la telefon, a spus că este ocupată şi că ar trebui să revenim după două ore. Evident, apoi nu a mai catadicsit să răspundă la telefon.

Senatorul era prins

În orice caz, spusele lui Banias par a fi susţinute şi de reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Surzilor - filiala Constanţa. „Da, de Crăciun, domnul Banias şi alţi câţiva domni de la PDL au adus pachete cu treninguri, adidaşi şi nişte dulciuri. Cam o sută de pachete, nu mai ştiu exact. Le-am dat membrilor, pe semnătură. Nu reţin ce marcă erau produsele de îmbrăcăminte" a declarat Marcela Vlad, inspector executiv în cadrul Asociaţiei.

Pe de altă parte, Bogdan Huţucă, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa ne-a explicat ce se întâmplă, potrivit legii, cu produsele confiscate: „Bunurile din proprietatea statului pot fi donate sau valorificate. Cele cu mărci înregistrate (n.r. ca în cazul nostru) se distrug. Numai cu acordul deţinătorului de marcă pot fi acordate gratuit". Inspectorul-şef al Gărzii Financiare, Cristian Radu, nu a putut fi contactat pentru a-şi da cu părerea despre afacerea cu mărfurile contrafăcute. Nici senatorul Mircea Banias nu a fost prea comunicativ. „Nu pot să vorbesc. Sunt prins", a spus Banias, ne-a băgat în sperieţi (prins cum, de ce, de cine?!) şi apoi a închis.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii