Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotelierii de pe litoral aşteaptă turiştii de anul trecut

ro

08 Aug, 2011 13:15 934 Marime text

Turoperatorii speră ca, până la sfârşitul acestui sezon, măcar să egaleze numărul turiştilor de anul trecut.

Turiştii invadează litoralul românesc pe ultima sută de metri. Hotelierii îşi freacă mâinile şi speră să tragă tare pentru a prinde din urmă măcar cifrele de anul trecut. "Deocamdată, în ceea ce priveşte numărul de turişti, e mai slab faţă de anul trecut. La început au fost cu 40% mai puţini faţă de de 2010, apoi cu 20%. Sperăm să egalăm cifrele de anul trecut, iar din estimările noastre credem chiar la o creştere cu aproximativ 5%", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.

Anul trecut, au fost pe litoral aproximativ 1,8 milioane de turişti, cu aproximativ 15% mai puţini faţă de 2009. După ce au contabilizat încasările şi au tras linie pe 2010, turoperatorii au spus că au încasat cu 25% mai puţin. De vină a fost găsită criza economică. "Efectele problemelor economice încă se mai resimt şi anul acesta, lumea nu prea are bani. Însă, noi aşteptăm turiştii în continuare şi sperăm ca soarele să ne fie aliat în perioada următoare", a mai adăugat preşedintele ANAT.

Weekend-ul acesta s-a înregistrat un record în ceea ce priveşte numărul de persoane care au mers pe litoral. Aproape 200.000 de oameni au umplut staţiunile, de la Năvodar la Vama Veche. Staţiunea Neptun-Olimp a fost în fruntea clasamentului cu 45.000 de turişti, urmată de Mamaia, unde au fost cu 1.000 mai puţin. În staţiunea tineretului, Costineşti, s-au adunat 42.000 de oameni, iar la Vama Veche au fost 8.000.

La cazare, de la hoteluri până la particulari, turiştii au plătit şi cât nu face pentru a nu înnopta pe plajă. "E vârful sezonului, nu prea mai sunt locuri, mai ales în nordul litoralului", a declarat Nicolae Bucovală, şeful hotelierulor din Mamaia.

Agenţii economici s-au mobilizat în mod special pentru acest sfârşit de săptămână. "Acesta este penultimul weekend plin al sezonului, urmează minivacanţa de Sfânta Marie şi gata, pentru noi se termină vara", a declarat unul dintre comercianţii ambulanţi. Pe tot litoralul miroase a hamsii prăjite, porumb fiert şi gogoşi. Mulţi dintre vânzători au uitat să-şi scoată autorizaţii, iar poliţiştii au fost nevoiţi să împartă peste 150 de amenzi.

Pe unele plaje au reuşit să pătrundă rechinii de uscat, cu maşini de lux. Deşi pe plaja Modern din Constanţa este interzis accesul cu maşini, în weekend o bucată bună din această zonă s-a transformat într-un adevărat teren de curse off road. Turiştii sau arătat dezamăgiţi de autorităţi, care n-au apucat să-i frâneze pe cei care au apăsat pedala de acceleraţie fix până în gura Mării Negre.

www.evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii