Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elena Udrea „Reîntoarcerea Cazinoului în administrarea lui Mazăre este dovada relei credinţe şi a intereselor obscure comune primarului şi actualei conduceri a MDRT"

ro

13 Sep, 2012 01:00 5563 Marime text
DESCHIDERE_Elena_Udrea.jpgElena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a acordat un interviu cotidianului nostru, în care vorbeşte despre simbolul Constanţei, Cazinoul. Primarul Radu Mazăre vrea clădirea înapoi în administrarea Consiliului Local, ca să o poată vinde. Însă este aceasta cea mai bună soluţie pentru Cazinoul constănţenilor?

Doamna Udrea, sunteţi unul dintre puţinii politicieni de la centru care au luat atitudine faţă de situaţia Cazinoului din Constanţa. Ce v-a făcut să reacţionaţi?

Situaţia mi s-a părut revoltătoare. După ce ne-am străduit să găsim o soluţie de a salva Cazinoul prin preluarea acestuia la MDRT în toamna anului trecut, din interese de grup şi servilism politic noua conducere a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a decis să renunţe la proiect şi să i-l dea înapoi lui Mazăre. Acesta a anunţat deja căse va ţine de cuvânt şi-l va vinde pe 1 leu samsarilor imobiliari care gravitează în jurul său. Faptul că în România este posibil ca o clădire de o asemenea valoare culturală şi turistică să fie vândută după bunul plac al unui om, fie el şi primar, arată cât de mari pot fi abuzurile celor aleşi şi cât de puţin le pasă acestora de interesul cetăţenilor care le-au dat votul.

Primarul a spus că MDRT nu şi-a ţinut promisiunile legate de începerea lucrărilor de reabilitare.

Cât timp am fost ministru, am parcurs toţi paşii pentru ca lucrările de la Cazino să înceapă la timp. Dovadă în acest sens stă faptul căîn toamna anului trecut se finalizase deja proiectul tehnic. Mai mult, în bugetul MDRT pe 2012 erau prinse şi sumele necesare pentru lucrările de anul acesta.

Întârzierile care au apărut au fost rezultatul contestării caietului de licitaţie. Acesta a fost refăcut în timpul mandatului ministrului Petrescu. Practic, noul ministru al Dezvoltării nu avea decât să facă licitaţia şi să atribuie contractul. Lucru pe care, evident, nu l-a făcut. Apoi, nu mi se pare corectă abordarea. Aici nu vorbim de o competiţie între Udrea, care vrea să păstreze Cazinoul în patrimoniul naţional, şi Mazăre, care vrea să îl vândă pe nimic şi aşteptăm să vedem cine câştigă. Ar trebui să fie o preocupare comună, eventual nu numai a noastră, pentru salvarea acestui important monument istoric. Domnul Mazăre pare că ne aşteptă la cotitură ca să ne facă sic!

Cum comentaţi afirmaţiile lui Radu Mazăre că este anormal ca reabilitarea să se facă din bugetul de stat?

Sunt perfect de acord cu el. Şi eu aş fi preferat o altă soluţie. Renovarea Cazinoului ar fi trebuit să se facă din fonduri europene. Constanţa a avut 93 de milioane de euro în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, bani pe care însă Radu Mazăre nu i-a accesat. Cu uşurinţă, renovarea Cazinoului ar fi putut fi făcută cu aceste fonduri. Sau pe Axa 5.1 a Programului Operaţional Regional.Numai că primarul Constanţei nici nu a vrut să se încurce cu banii europeni, nici nu a avut interes să rezolve această problemă. Reabilitarea Cazinoului prin bugetul de stat a fost o măsură de urgenţă tocmai pentru ca Radu Mazăre să nu poată înstrăina clădirea-monument istoric pe nimic.Eu cred că trebuie făcut orice astfel încât Cazinoul să fie renovat şi să rămână în patrimoniul naţional şi în circuitul turistic.

Ce se mai poate face?

Eu am lansat un apel către Ministerul Culturii, către colegii parlamentari, către constănţeni şi către societatea civilă pentru a lua atitudine. Nici măcar Radu Mazăre nu se poate opuneopiniei publice, dacă ea este exprimată tranşant, aşa cum nu s-a putut opune în toamna trecută, când l-a cedat MDRT la presiune. De aceea, vom porni şi o petiţie în acest sens, astfel încât Consiliul Local să fie nevoit să ia act de ea. Poate în felul acestase va redacta totuşi un proiect în cadrul PIDU şi Cazinoul va fi reabilitat cu bani europeni. Cred însă că este nevoie şi de un răspuns instituţional. MDRT să explice foarte clar care au fost motivele pentru care au decis reîntoarcerea Cazinoului în administrarea Consiliului Local.

Există deci o rază de speranţă?

Da, dar pentru asta este nevoie şi de o reacţie civică. Dacă societatea şi constănţenii rămân pasivi, cea mai cunoscută clădire de patrimoniu din oraş şi una dintre cele mai importante din ţara va fi înstrăinată pe nimic de Radu Mazăre.

Elena_Udrea_2.jpg

Cum aţi cataloga relaţia dumneavoastră cu primarul Constanţei?

Eu am încercat, cât timp am fost ministru, pe cât posibil, să am o relaţie instituţională corectă şi să-i ofer tot sprijinul în dezvoltarea turismului din Constanţa. Din păcate, toate rugăminţile mele privind proiectele pe fonduri europene s-au lovit de un zid. Adevărul este că nu cred că lui Radu Mazăre îi arde foarte tare de muncă. El este mai mult cu spectacolul şi carnavalurile.Spre deosebire de el, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, deşi tot membru PSD, a existat o relaţie instituţională funcţională. Dovadă în acest sens stau chiar proiectele derulate în judeţul Constanţa pe fonduri europene sau de la bugetul de stat.

Cum apreciaţi activitatea PDL Constanţa?

Organizaţia este activă, se zbate, munceşte. Rezultatele sunt încă slabe însă. Pe de o parte pentru că resuscitarea unei organizaţii precum Constanţa, care şi-a pierdut în urmă cu câţiva ani mulţi dintre membri şi a fost aservităPSD, durează. Pe de altă parte pentru că judeţul este unul dominat de baronul Mazăre. Acesta controlează tot ce mişcă. Deci spaţiul public de manifestare este destul de restrâns. Totuşi, faptul că se bat mediatic cu PSD şi încearcă acţiuni concrete mă face să fiu relativ optimistă.

Ce spuneţi de rezultatele bune ale turismului litoralde vara aceasta?

În mod evident, un progres al turismului românesc nu poate decât să mă bucure. Cred că este şi rezultatul ordinii pe care am încercat să o instituim. În plus, vremea a ţinut cu noi şi mulţi dintre români au preferat să meargă pe litoral în ţară. Fără a minimiza rezultatele de pe litoral, creşterea turismului în Delta Dunării a fost procentual mult mai mare. Semn că investiţiile în infrastructura de acolo au dat roade. Oricum, una peste alta, cred că ultimii ani de muncă de la MDRT au îndreptat România într-o direcţie bună în ceea ce priveşte turismul. Este clar că această creştere este sustenabilă. Important este însă ca investiţiile şi reformele să continue. Cred în continuare că o lege a turismului şi acţiuni în forţă de combatere a evaziunii fiscale vor aduce investitori importanţi.

Cât au contribuit carnavalurile primarului la reuşita litoralului?

Cred că sunt mai degrabă o pârghie de promovare a imaginii primarului decât argumente în atragerea turiştilor. Sigur că sunt spectaculoase, cu riscul de a da însă în kitsch. Mai mult m-a surprins reacţia mass-media, care l-a promovat pe tot parcursul verii pe Radu Mazăre în ipostaze care mai de care mai excentrice. Apropos de dublul standard, ce s-ar fi întâmplat dacă eram eu în locul primarului Constanţei?

O întrebare politică la sfârşit. Cum credeţi că vor sta lucrurile la parlamentarele din toamnă?

Suspendarea preşedintelui a fost o greşeală majoră comisă de USL. Liderii lor şi-au irosit capitalul de imagine, iar forţările de la referendum vor fi decontate. De altfel, se observă deja o scădere accelerată în sondaje. Eu spun că se joacă victoria, iar şansele ca USL să treacă pragul de 50% sunt destul de mici. În plus de asta, tensiunile interne de la ei sunt mari. Deci, parlamentarele nu vor fi floare la ureche. E foarte important ca Alianţa România Dreaptă să se cristalizeze repede şi să înceapă să comunice mai serios. Guvernul face o grămadă de prostii şi acestea trebuie prezentate românilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Sica 13 Sep, 2012 20:29 Accesarea fondurilor europene in cazul Cazinoului de catre Primarie ar fi insemnat un control al cheltuielilor executat de forul european,lucru de care Mazare se fereste.Mai bine "retocedeaza" sau "vinde" spatii intre blocuri sa aiba un ban de buzunar.
  • TB 13 Sep, 2012 13:42 "Suspendarea preşedintelui a fost o greşeală majoră comisă de USL. Liderii lor şi-au irosit capitalul de imagine, iar forţările de la referendum vor fi decontate. De altfel, se observă deja o scădere accelerată în sondaje. Eu spun că se joacă victoria, iar şansele ca USL să treacă pragul de 50% sunt destul de mici" :P HAHAHAHAHAHAHA! ROLLING ON THE FLOOR!
  • ciresica 13 Sep, 2012 11:40 eu o inteleg perfect pe aceasta doamna este normal sa o doara cand vezi ca cineva isi bate joc de un lucru pentru care tu ai pus suflet.....poate pare prea siropos insa sunt si oameni pun suflet in ceea ce fac.