Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul Naţional de Cadastru, nefructificat la nivel judeţean în acest an! Doar cinci primării constănţene derulează lucrări de cadastrare (documente)

ro

31 Aug, 2017 00:00 3925 Marime text
Multiple proiecte pe care unităţile administrativ-teritoriale vor să le implementeze necesită rezolvarea unei probleme ce trenează de mult timp: elaborarea cadastrelor. Situaţia s-ar putea soluţiona prin intermediul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF).
 
Potrivit unui anunţ făcut relativ recent de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), pe parcursul acestui an se vor executa lucrări de cadastrare gratuite în peste 2.000 de localităţi din ţară. Suma alocată de ANCPI din veniturile proprii, în 2017, este de 442.350.000 de lei, pentru un număr maxim de 7.372.500 de imobile. Din păcate, de acest program se pare că vor beneficia doar 2.340 de localităţi, ca urmare a cererilor depuse de primari în acest sens.
 
Aproximativ 80% dintre primăriile eligibile au semnat, până la finele lunii trecute, contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) pentru realizarea lucrărilor de cadastrare prin intermediul PNCCF 2015-2023.
După solicitarea sumelor, şefii administraţiilor publice locale trebuie să semneze contracte de prestări servicii cu firmele autorizate să execute lucrări de cadastru.

Stadiul PNCCF 

Pentru anul în curs, dacă primarii vor încheia contracte cu firmele sau persoanele autorizate, se va face cadastru gratuit în 2.340 de localităţi din toate cele 41 de judeţe.
  
Tot în anul 2017, începe înregistrarea a 5.756.387 de hectare de teren din 793 de UAT-uri, din fonduri externe, nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, aprobat prin decizia Comisiei Europene. Potrivit reprezentanţilor ANCPI, obiectivul PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri şi apartamente) din România în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară. Aşa cum am menţionat anterior, programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional - peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.

Situaţia la nivelul judeţului Constanţa 

Pe lista unităţilor administrativ-teritoriale care au semnat în acest an contracte de finanţare în exerciţiul financiar 2017 nu se regăseşte nicio localitate din judeţul Constanţa. În schimb, în documentul care prezintă lista lucrărilor ce se derulează în diverse unităţi administrativ-teritoriale din ţară, am constatat nominalizarea a doar patru localităţi constănţene: Gârliciu, Ghindăreşti, Horia şi Topalu.
 
Situaţia este şi mai tristă când analizezi lista lucrărilor în derulare la nivel de sector cadastral, unde judeţul Constanţa figurează cu o singură unitate administrativ-teritorială: Albeşti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii