Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:35 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alba-neagra cu alimentele contaminate De ce nu clarifică DSVSA Constanţa problema laptelui de pe piaţa constănţeană?

ro

22 Mar, 2013 00:00 2129 Marime text
Ieri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a făcut publice rezultatele preliminare ale controalelor suplimentare, menite să determine conţinutul de aflatoxina din lapte. Verdictul controalelor: laptele toxic a fost descoperit în 34 de ferme din ţară. Nu am putut afla de la reprezentanţii DSVSA Constanţa câte din cele 34 de ferme prinse cu mâţa-n sac sunt din Constanţa. Directorul DSVSA Constanţa, Geronimo Brănescu, a refuzat să răspundă şi la telefon, şi la SMS. Nici reprezentanţii ANSVSA nu ne-au spus prea multe despre cele 34 de ferme de lapte. Totuşi, au avut bunăvoinţa să răspundă la telefon şi să ne dea explicaţii. „Respectivele ferme sunt pe teritoriul României. Acţiunea a demarat pe 7 martie, fiind prelevate probe de lapte din toată ţara. Am avut o problemă, care a fost rezolvată. Laptele poate fi consumat. Datoria noastră este să avem grijă de sănătatea populaţiei şi de siguranţa alimentelor”, ne-a spus Alina Monea, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Potrivit ANSVSA, au fost verificate de către medicii veterinari 785 de ferme de vaci de lapte, 177 de centre de colectare a laptelui, 134 de automate pentru vânzarea directă a laptelui crud către consumatorul final şi 239 de unităţi de procesare a laptelui autorizate/înregistrate sanitar veterinar. Cu ocazia acestor controale suplimentare, au fost prelevate 1.335 de probe de lapte. Toate probele de lapte au fost analizate în laboratoarele ANSVSA autorizate sanitar-veterinar. În urma controalelor efectuate, au fost identificate 67 de probe neconforme pentru aflatoxina în lapte, astfel: 34 de probe neconforme în ferme de vaci de lapte, 5 probe neconforme de la centre de colectare a laptelui, 8 probe neconforme de la automate de lapte şi 20 de probe neconforme de la unităţi de procesare a laptelui. A fost oprită de la procesarea sau vânzarea directă către consumatorul final prin intermediul automatelor de lapte o cantitate de 193 de tone de lapte, ceea ce reprezintă 0,03% din producţia lunară a României.
 
Măsurile luate: automate de lapte închise

De asemenea, au fost suspendate temporar 47 de automate pentru vânzarea directă a laptelui către consumatorul final, până la remedierea situaţiei la nivelul fermelor furnizoare de lapte. ANSVSA a dispus suspendarea temporară a activităţii tuturor automatelor de lapte deţinute de fermele respective, în scopul asigurării protecţiei sănătăţii consumatorilor. A fost interzisă activitatea de livrare a laptelui la unităţile de procesare/vânzarea directă prin intermediul automatelor în toate cele 34 de ferme la care s-au obţinut rezultate neconforme, până la remedierea situaţiei. A fost oprită temporar activitatea de colectare în toate cele 5 centre de colectare a laptelui la care s-au obţinut rezultate neconforme (au fost intensificate controalele în scopul identificării şi eliminării producătorilor care au livrat lapte contaminat cu aflatoxina la centrele de colectare). Fermele sau producătorii mici de lapte vor putea să reia livrarea laptelui la unităţile de procesare sau la centrele de colectare, precum şi vânzarea directă a laptelui prin intermediul automatelor, numai după ce vor face dovada (vor prezenta buletine de analiză eliberate de laboratoare autorizate şi acreditate) că laptele pe care îl produc este conform. Au fost distruse conform legislaţiei în vigoare 193 de tone de lapte crud şi 104 tone de produse lactate.

Ti-a placut articolul?

Comentarii