Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:10 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

ro

29 Oct, 2023 12:25 1897 Marime text
 
 
 
  • Amintim că vineri, 25 august 2023, instanța a încetat procesului penal pornit față de Geronimo Răducu Brănescu, pentru infracțiunea de abuz în serviciu abuz în serviciu, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. 
  • Tribunalul a luat act că DSVSA Constanța nu s-a constituit parte civilă în cauză și nici nu a dorit să participe în proces și a constatat că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor nu are calitate procesulă în prezenta cauză, în raport de limitele judecații. 
  • Magistrații au decis confiscarea sumei de 264.485,32 lei, constatată ca reprezentand prejudiciu pentru Direcția Județena Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor Constanța, dar care nu serveste la despagubirea acesteia, după cum se arată în decizia judecătorilor.
 
 
 
 
Dosarul în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului Constanța prin care s-a încetat procesul penal pornit față de Geronimo Răducu Brănescu, fost preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) și director executiv al Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa, a ajuns la Curtea de Apel Constanța.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, primul termen a fost stabilit pentru data de 8 februarie 2024.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
De precizat că și Geronimo Răducu Brănescu a contestat la instanța superioară decizia tribunalului.
 
Amintim că vineri, 25 august 2023, instanța a încetat procesului penal pornit față de Geronimo Răducu Brănescu, pentru infracțiunea de abuz în serviciu abuz în serviciu, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale.

 
Tribunalul a luat act că DSVSA Constanța nu s-a constituit parte civilă în cauză și nici nu a dorit să participe în proces și a constatat că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor nu are calitate procesulă în prezenta cauză, în raport de limitele judecații.
 
Magistrații au decis confiscarea sumei de 264.485,32 lei, constatată ca reprezentand prejudiciu pentru Direcția Județena Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor Constanța, dar care nu serveste la despagubirea acesteia, după cum se arată în decizia judecătorilor.
 
Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de Antoaneta Ardeleanu, judecător al Tribunalului Constanța, și nu este una definitivă!
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În luna decembrie 2014, inculpatul Brănescu Geronimo Răducu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, ar fi cumpărat direct și nu prin licitație deschisă sau altă procedură prevăzută de art. 20 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, trei bunuri care alcătuiau un grup electrogen, la prețul total de 398.000 lei.


 
De menționat este că bunurile respective ar fi fost achiziționate de instituția publică la prețuri mult mai mari decât cele reale (spre exemplu pentru una dinte componente a fost plătit un preț de 19,5 ori mai mare decât prețul de achiziție).
 
Prejudiciul cauzat Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este de 264.485 lei (reprezentând diferența între prețul real al bunurilor și prețul plătit) concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea comercială de la care au fost achiziționate bunurile.
 
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Dan Diaconescu, fostul patron OTV, cere strămutarea dosarului de la Judecătoria Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii