Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:08 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Constantin Papadopol, un artist modern - model pentru tânăra generaţie (galerie foto)

ro

12 Jun, 2019 00:00 4672 Marime text
Constantin Papadopol s-a născut la Medgidia, la 21 mai 1952, urmând cursurile gimnaziale în localitate, urmate de cele liceale la Liceul „Nicolae Bălcescu” Medgidia, pe care le-a absolvit în 1971. A participat la diverse cercuri organizate de casa de cultură din oraş. La liceu a înfiinţat formaţia de chitare electrice şi a corespondat cu membrii formaţiei britanice Beatles.
 

 
În cadrul revistei liceului a publicat o serie de poezii. Îşi aduce aminte de "seriozitatea dirigintei pe care a avut-o, în persoana d-nei Salim". A fost coleg cu Mircea Pintilie, viitor primar al oraşului. După absolvirea liceului a lucrat la Fabrica de ciment din Medgidia şi la un atelier de sticlărie în Constanţa. Aici a experimentat pictura pe sticlă cu aur coloidal. Se va ambiţiona şi va fi admis la Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, pe cele patru locuri scoase la concurs.
 
Este absolvent al Institutului de arte plastice, la clasa profesorului Costel Badea, în anul 1978. Din anul 1990, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Este profesor de pictură şi a fost director al Şcolii de arte din Constanţa (1990-2006). A început să lucreze ceramică la Medgidia, fiind fascinat iniţial de dibăcia unei femei care lipea casa în care locuia şi de urmele lăsate de degetele acesteia. Este ceramist, pictor, visual artist. Toată lumea îl cunoaşte sub numele de „Papi”. Chiar şi revistele de specialitate din străinătate îl prezintă cu acest nume. Lucrează în atelierul său de la Uniunea Artiştilor Plastici din Constanţa, pe care-l consideră o „adevărată biserică personală”. A fost dascăl pentru mulţi tineri artişti, pe care i-a îndrumat la începutul carierei.
 
A colaborat cu primarul Medgidiei, Iftimie Ilisei, în privinţa anumitor aspecte ale construcţiei stadionului municipal şi a realizat un mozaic la intrarea în localitate. Primarul, dorea să realizeze primul stadion din ţară acoperit, dar nu a reuşit acest lucru din lipsa fondurilor şi a reticenţei unor lideri judeţeni ai partidului.
 
Realizează personal, la Tulcea, Medgidia şi Constanţa, secţii de ceramică, calificând oameni care să lucreze la cuptoarele de ars lut (1978-1983). Iniţiază şi organizează taberele de creaţie plastică „Capidava”, „Păcuiul lui Soare”, „Dunăreni”, „Carsium”. A expus prima dată la Tulcea, în anul 1978. A expus în ţară, în expoziţii personale (Mamaia - 1988, Vama Veche - 2011, Constanţa - 2012), în expoziţii colective (2010, 2011 şi 2012 - în cadrul Salonului Naţional de Ceramică „Costel Badea”) şi în străinătate (în fosta Uniune Sovietică în 1984, Franţa în 1990 şi 1999, Germania în 1990, Japonia în 1992 şi 1998, Turcia în 2008, Canada în 2012, Bulgaria în 2013 şi în 2014, Italia în 2014).
 
A realizat decoraţiuni ale Teatrului dramatic din Constanţa, ale Teatrului de vară din staţiunea Mamaia, ale Muzeului de istorie şi arheologie din Mangalia şi ale Acvariului din Constanţa. Participă la Simpozionul internaţional de ceramică „Hamangia” organizat la Constanţa, şi la Concursul de ceramică "MINO" din Japonia (la cea de-a treia ediţie). A fost recompensat cu premiul „ Marcel Hovri”, în cadrul salonului „Arta culorilor”, Thionville, Franţa, în 1990, precum şi cu alte premii la concursurile la care a participat. Lucrările sale se găsesc în colecţii private sau ale muzeelor de artă din Medgidia, Constanţa şi Tulcea, precum şi în sediul Primăriei Municipiului Medgidia. Participă la Tabăra internaţională de pictură de la Medgidia, organizată anual din 2009 până în prezent.
 
A organizat un vernisaj intitulat "Iarna unui cactus", la 21 februarie 2012, care s-a bucurat de aprecierea publicului şi a criticilor. „Mijlocitor al primarului Medgidiei anilor 1970-1980 - Iftimie Ilisei, Constantin Papadopol a fost, în acest sens, releul dintre acesta şi profesorii Institutului de Arte din Bucureşti - Costin Ioanid, Simona Vasiliu-Chintilă şi Vasile Celmare - pentru realizarea unor lucrări de artă monumentală la Medgidia. Cum era firesc, el a fost şi martor al apariţiei şi evoluţiei taberei naţionale de ceramică - la Medgidia - ale cărei simpozioane anuale (derulate în nouă ediţii succesive) reuneau nume prestigioase ale genului, începând cu anul 1970. Urmare a acestor demersuri, Medgidia căpătase aspectul unui oraş cultural.
 
Artist polivalent, Constantin Papadopol practică cu succes ceramica, pictura şi uneori arta monumentală. Figurative sau nu, dar mai ales aluzive, menite să decoreze spaţii, putând fi aşezate pe sol sau adosate unui plan vertical, lucrările sale de ceramică se încadrează locului dat cu simplitate şi naturaleţe, intrând în dialog cu mediul ambiant”, aşa cum aprecia criticul de artă Florica Cruceru într-un material intitulat „Artele la malul mării”.
 
Se poate spune despre el că este artistul care a învăţat artă de la natură, îndreptându-şi atenţia către imaginativ şi solar în forme plastice. Este legat de Medgidia sufleteşte şi participă la toate evenimentele artistice care se organizează aici. Discutând cu domnia sa despre artă, politică sau despre Medgidia, nu ai cum să nu rămâi captivat de farmecul său, dar mai ales de povestirile sale.
 
Surse bibliografice:
 
Interviu din 17 octombrie 2017.
Caiet de obligaţii pentru Centrul cultural al Judeţului Constanţa "Teodor I. Burada"
Aurelia Lăpuşan, Ştefan Lăpuşan, Medgidia-Carasu, Editura Muntenia, Constanţa,1996
Personalităţi ale României. Dicţionar ilustrat (10 volume)
www.cugetliber.ro (21februarie 2012)
http://constantinpapadopol.blogspot.ro
www.papadopol.blogspot.ro.
www.cjc.ro
www.adevarul.ro (28 iulie2010).
Adrian Ilie, Personalităţi marcante ale Medgidiei, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2017
Idem, Monografia Școlii Gimnaziale "Constantin Brâncuşi" Medgidia (1963-2018), Editura Ex Ponto, Constanţa, 2018
 
Sursa foto: Colecţia personală a lui Constantin Papadopol
 
Despre Adrian Ilie 
 
Licenţiat şi masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanţa, şef de promoţie.
Doctor în istorie şi cursuri postuniversitare - Universitatea din Bucureşti. 
Director adj. - Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Medgidia.
Metodist, responsabil Cerc pedagogic şi membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanţa).
Autor al mai multor lucrări şi studii despre Medgidia şi Dobrogea. 
Autor al unor studii şi cărţi de metodică şi management.
Membru în Comisia Naţională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
Membru al Asociaţiei Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor şcolare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie/Istoria minorităţii turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice - Medgidia.
Realizator emisiune istorică - Repere Istorice - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obţinute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman“ pe anul 2017, conferit de Societatea de Ştiinţe Istorice din România. 

 

Citeşte şi:

#citeşteDobrogea Seimeni, o aşezare a seimenilor domneşti

 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii