Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călători străini prin Dobrogea (VII) - Erasm Otwinowski (galerie foto)

ro

06 Jun, 2016 00:00 3627 Marime text


Nobilul poet Erasm Otwinowski (1529 - 1614) a făcut parte din suita castelanului Andrei Bzicki, trimis de regele Poloniei în solie la Poarta Otomană în 1557. În vederea pregătirii raportului pentru Dieta nobiliară, Otwinowski a scris un jurnal de călătorie, care a fost inclus în documentele soliei. Manuscrisul a fost publicat prima dată în 1860, în România fiind tradus de istoricul P. P. Panaitescu în 1930.
 
Drumul soliei spre Constantinopol / Istanbul a trecut prin Moldova și apoi prin Dobrogea, de la nord spre sud. După trecerea Dunării, el susține că au parcurs doar o milă până în pădurea de la Babadag, unde au înnoptat la 31 iulie. Otwinovski menționează existența în zonă a mormântului unui „călugăr sau derviș turc, anume Nicolae”, precizând că este „loc de închinăciune idolatră”, adică de pelerinaj. Evident, este vorba de Sarî Saltîk, misticul care i-a condus pe turcii selgiucizi colonizați de Imperiul Bizantin (Constantinopol) la granița dobrogeană în secolul XIII, al cărui mormânt este loc de pelerinaj pentru musulmani și azi. Istoricii J. Jacob (1909) și Jean Deny (1913) au studiat identificarea lui Sarî Saltîk cu sfinții creștini Nicolae, Naum și Spiridon.


 
La 1 august, solia a ajuns în satul Tariverde (azi, în județul Constanța), în text, „Tangriberd”, unde au petrecut noaptea.
 
Apoi, la 2 august, sosesc în satul Alczapi, lângă Bazargicul Mic (Cadrilater, azi, în Bulgaria). Otwinowski observă aici ziduri lungi de șase mile, despre care susține că ar fi fost construite de împăratul Anastasie (491-518) al Imperiului Roman de Răsărit (Bizantin). Fortificațiile s-ar fi întins inițial de la Marea Neagră la Marea Marmara (între strâmtorile Bosfor și Dardanele) și scopul lor era protecția împotriva invaziilor bulgare și tătare în „Grecia”, adică Imperiul Bizantin, cu toate că bulgarii turanici au ajuns în Balcani abia în 681.
 
Surse foto
Brailachirei.wordpress.com
Muzeu-virtual.ro
Weather-forecast.com
 
Documentare:
Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, editor Maria Holban, Călători străini despre Țările Române, vol. II, Ed. Științifică, București, 1970.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii