Curtea de Conturi a sesizat nereguli în procedura de achiziție pentru modernizarea Grădiniței „Lumea Copiilor” din Constanța (DOCUMENT)
Curtea de Conturi a sesizat nereguli în procedura de achiziție pentru modernizarea Grădiniței „Lumea Copiilor”
07 Jul, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
335
Marime text



- Curtea de Conturi a României a verificat sesizările în legătură cu modul de respectare a prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice de către Municipiul Constanța referitoare la termenele de elaborare a raportului procedurii de atribuire și de publicare a anunțului de atribuire, în cazul procedurii de atribuire „Serviciul de elaborare documentație tehnico-economică aferent obiectivului de investiții „Reabilitarea, modernizarea și dotarea grădiniței cu program prelungit Lumea Copiilor Constanța”
- Pe baza procedurilor de audit efectuate asupra documentelor și operațiunilor care intră în sfera de cuprindere a auditului de conformitate, s-au identificat două situații de neconformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv aprobarea a două prelungiri succesive ale termenului de întocmire a raportului procedurii de atribuire și publicarea cu întârziere a anunțului de atribuire, astfel confirmându-se aspectele sesizate
INTRO:
Curtea de Conturi a dat publicității raportul de audit în urma verificării unor aspecte înscrise în sesizările/petițiile primite de Curtea de Conturi a României, cu privire la încălcarea prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice în perioada 01.01.2021 – 31.12.2021 la Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța.
Obiectivul auditului l-a reprezentat obținerea unei asigurări limitate privind modul de respectare a prevederilor legale de către U.A.T. Municipiul Constanța referitoare la termenele de elaborare a raportului procedurii de atribuire și de publicare a anunțului de atribuire, în cazul procedurii de atribuire inițiată prin publicarea anunțului de participare simplificat nr. SCN1089122/12.07.2021 în vederea atribuirii contractului de achiziție publică nr. 254862/23.12.2021 având ca obiect „Serviciul de elaborare documentație tehnico- economică (studii de teren – geotehnic și topografic, expertiza tehnică, audit energetic, DALI, PTE, PAC – altele POE, CS, DDE, inclusiv asistența tehnică din partea proiectantului pe parcursul executării lucrării) aferent obiectivului de investiții „Reabilitarea, modernizarea și dotarea grădiniței cu program prelungit Lumea Copiilor Constanța”, vezi secțiunea „documente".
Concluzia generală în urma misiunii de audit de conformitate
În urma verificării aspectelor semnalate Curții de Conturi a României în legătură cu modul de respectare a prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice de către Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța referitoare la termenele de elaborare a raportului procedurii de atribuire și de publicare a anunțului de atribuire, în cazul procedurii de atribuire inițiată prin publicarea anunțului de participare simplificat nr. SCN1089122/12.07.2021 în vederea atribuirii contractului de achiziție publică având ca obiect „Serviciul de elaborare documentație tehnico-economică (studii de teren – geotehnic și topografic, expertiza tehnică, audit energetic,
DALI, PTE, PAC – altele POE, CS, DDE, inclusiv asistența tehnică din partea proiectantului pe parcursul executării lucrării) aferent obiectivului de investiții „Reabilitarea, modernizarea și dotarea grădiniței cu program prelungit Lumea Copiilor Constanța”, pe baza procedurilor de audit efectuate asupra documentelor și operațiunilor care intră în sfera de cuprindere a auditului de conformitate, s-au identificat două situații de neconformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv aprobarea a două prelungiri succesive ale termenului de întocmire a raportului procedurii de atribuire și publicarea cu întârziere a anunțului de atribuire, astfel confirmându-se aspectele sesizate.
Constatări rezultate în urma misiunii de audit de conformitate
În cadrul etapei de organizare a procedurii și atribuirea contractului:
i. A fost întocmit raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică în termenul legal?
Constatare nr. 8.1: În cazul procedurii simplificate, inițiată prin anunțul de participare simplificat nr. SCN1089122/12.07.2021 în vederea atribuirii contractului de achiziție publică de servicii având ca obiect „Serviciul de elaborare documentație tehnico-economică (studii de teren – geotehnic și topografic, expertiza tehnică, audit energetic, DALI, PTE, PAC – altele POE, CS, DDE, inclusiv asistența tehnică din partea proiectantului pe parcursul executării lucrării) aferent obiectivului de investiții „Reabilitarea, modernizarea și dotarea grădiniței cu program prelungit Lumea Copiilor Constanța”, autoritatea contractantă a aprobat două prelungiri succesive ale termenului de elaborare a raportului procedurii simplificate, în
data de 20.08.2021 și în data de 04.10.2021, cu cΓte 30 de zile lucrătoare, contrar prevederilor art. 214 alin. (3) lit. b) și alin. (5)2 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, conform cărora raportul procedurii simplificate trebuia finalizat în termen de 20 de zile lucrătoare, cu posibilitatea prelungirii o singură dată, în cazuri temeinic justificate, cu un termen ce nu putea depăși 80 de zile lucrătoare.
Cauza principală a neregulii constatate este reprezentantă de interpretarea eronată de cătrepersoanele cu atribuții în domeniu la nivelul autorității contractante a prevederilor legaleaplicabile în cadrul procedurii de atribuire supuse verificării.
Consecința neregulii Fapta constatată nu a condus la încălcarea vreunui principiu prevăzut laart. 2 alin. (2) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completărileulterioare.
Faptele care constituie contravenție a căror constatare intră în competența Curții de Conturi: Nerespectarea prevederilor art. 214 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cumodificările și completările ulterioare, constituie contravenție conform art. 224 alin. (1) lit. l)3 din același act normativ, care se sancționează conform art. 224 alin. (2)4 din lege cu amendă
între 5.000 lei și 30.000 lei.
Potrivit prevederilor art. 226 alin. (1)5 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice,cu modificările și completările ulterioare, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor serealizează ex post de către persoane împuternicite în acest scop de Curtea de Conturi a României.
Potrivit art. 2286 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările șicompletările ulterioare, contravențiilor prevăzute la art. 224 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările șicompletările ulterioare.
La data misiunii de audit de conformitate au trecut mai mult de 36 de luni de la data săvârșirii faptei, se mai arată în Raportul de audit al Curții de Conturi.
Recomandări:
Se recomandă conducerii U.A.T. Municipiul Constanța dispunerea de măsuri legale princare să se asigure prelungirea termenului de întocmire a raportului procedurii de atribuire curespectarea prevederilor legale, inclusiv prin elaborarea și implementarea unei proceduri operaționale privind realizarea achizițiilor publice la nivelul U.A.T. Municipiul Constanța și prin instruirea personalului cu atribuții în domeniul achizițiilor publice.
ii. A fost publicat anunțul de atribuire a contractului de achiziție publică în termenul legal?
Constatare nr. 8.2: În cazul contractului de achiziție publică de servicii nr. 254862/23.12.2021 având ca obiect „Serviciul de elaborare documentație tehnico-economică (studii de teren – geotehnic și topografic, expertiza tehnică, audit energetic, DALI, PTE, PAC – altele POE, CS, DDE, inclusiv asistența tehnică din partea proiectantului pe parcursul executării lucrării) aferent obiectivului de investiții „Reabilitarea, modernizarea și dotarea grădiniței cu program prelungit Lumea Copiilor Constanța”, încheiat de către autoritatea contractantă U.A.T. Municipiul Constanța, în urma finalizării procedurii simplificate, inițiată prin publicarea anunțului de participare simplificat nr. SCN1089122/12.07.2021, s-a constatat publicarea în data de 21.01.2022 a anunțului de atribuire nr. SCNA1065036, în termen de 29 de zile de la data încheierii contractului de achiziție publică de servicii nr. 254862/23.12.2021, cu o întârziere de 14 zile, contrar prevederilor art. 105 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 395/2016, conform cărora acest anunț trebuia publicat în termende 15 zile de la data încheierii contractului de achiziție publică.
Cauza principală a neregulii constatate este reprezentantă de interpretarea eronată de cătrepersoanele cu atribuții în domeniu la nivelul autorității contractante a prevederilor legaleaplicabile în cadrul procedurii de atribuire supuse verificării.
Consecința neregulii: Nerespectarea termenului legal de publicare a anunțului de atribuire aprocedurii simplificate, prevăzut la art. 105 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, aprobate prin Hotărârea de Guvern nr. 395/2016,are drept consecință nerespectarea principiului transparenței prevăzut la art. 2 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare.
Recomandări:
Se recomandă conducerii U.A.T. Municipiul Constanța dispunerea de măsuri legale princare să se asigure publicarea în termenul legal a anunțului de atribuire a contractului de achiziție publică, inclusiv prin elaborarea și implementarea unei procedurii operaționale privindrealizarea achizițiilor publice la nivelul U.A.T. Municipiul Constanța și prin instruirea personalului cu atribuții în domeniul achizițiilor publice.
Punctul de vedere al conducerii entității auditate.
În data de 06.05.2025, a fost organizată ședința de conciliere a aspectelor deneconformitate cu prevederile legale în vigoare identificate de către auditorul public extern înurma efectuării auditului, consemnate în proiectul Raportului de audit transmis conducerii U.A.T. Municipiul Constanța.
Reprezentanții entității auditate și-au însușit constatările identificate, menționate lapunctul nr. 8 din proiectul Raportului de audit, nefiind menținute divergențe.
Aspectele discutate au fost consemnate în Minuta ședinței de conciliere înregistrată laDCAP cu nr. 32374/06.05.2025 (XXXX XX X).
Recomandări privind măsurile ce urmează a fi luate de conducerea entității
auditate
În vederea înlăturării abaterilor constatate, se recomandă conducerii U.A.T. Municipiul Constanța luarea măsurilor legale necesare care să asigure prelungirea termenului de întocmire raportului procedurii de atribuire cu respectarea prevederilor legale și publicarea anunțului deatribuire a contractului de achiziție publică în termenul legal, inclusiv prin elaborarea și implementarea unei proceduri operaționale privind realizarea achizițiilor publice la nivelul U.A.T. Municipiul Constanța și prin instruirea personalului cu atribuții în domeniul achizițiilorpublice la nivelul entității.
Planul de măsuri
Conducerea entității publice auditate a întocmit și prezentat Planul de măsuri privindimplementarea recomandării Curții de Conturi a României, înregistrat la entitate sub nr.87930/16.04.2025 (XXXX XX X) în conformitate cu prevederile art. 26 alin. (1) lit. b) din Regulamentul privind activitatea de audit public extern aprobat prin Hotărârea Plenului Curții de Conturi a României nr. 629/20.12.2022.
Termenul de implementare a măsurilor recomandate de Curtea de Conturi este 31.08.2025.
Raportul de audit de conformitate ad-hoc efectuat de Camera de Conturi asupra unor aspecte înscrise în sesizările/petițiile primite de Curtea de Conturi a României, cu privire la încălcarea prevederilor legale în domeniul achizițiilor publice în perioada 01.01.2021 – 31.12.2021 la Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, poate fi studiat integral în secțiunea „documente”.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
A fost atribuit contractul de execuție pentru reabilitarea grădiniței Lumea Copiilor din Constanța. Două firme vor încasa 1.3 milioane de euro(DOCUMENT)
Lucrările de reabilitare și modernizare la Grădinița „Lumea Copiilor” din Constanța au intrat în linie dreaptă. Precizările Primăriei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii