Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 09 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Conturi a verificat situația financiară a primăriei Limanu, achizițiile publice și plățile pentru deszăpezire (DOCUMENT)

ro

09 Jul, 2025 17:00 257 Marime text


INTRO:

Auditul a vizat în special: încasarea taxei de promovare turistică și autorizarea activităților comerciale pe domeniul public; plățile pentru deszăpezire în sezonul rece decembrie 2019 – martie 2020 și contracte publice atribuite în perioada 2020–2023, inclusiv pentru salvare pe mare și lucrări de reparații.



 
În urma unei misiuni de audit de conformitate desfășurate de Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Constanța, la nivelul Unității Administrativ Teritoriale Comuna Limanu, au fost identificate mai multe neconformități privind utilizarea fondurilor publice, în special în legătură cu serviciile de deszăpezire și evidențierea garanțiilor contractuale.
 
Auditul a vizat perioada decembrie 2019 – martie 2020 pentru serviciile de deszăpezire, precum și anul 2021 și intervalul 2020–2023 pentru alte aspecte legate de achiziții și gestiune financiară. Verificările au fost realizate pe baza documentelor puse la dispoziție de autoritatea locală.
 
Potrivit raportului de audit, misiunea a fost una cu asigurare limitată, iar concluzia finală a fost exprimată cu rezerve.


 
Nereguli identificate
 
Lipsa evidențierii garanției de bună execuție în contabilitate pentru două contracte de lucrări atribuite în 2021, care vizau reparații la structuri de beton și construcția unor canale de scurgere;
 
Plăți efectuate fără documente justificative pentru serviciile de deszăpezire aferente sezonului rece 2019–2020, fapt ce contravine normelor privind utilizarea fondurilor publice.
 
De asemenea, Curtea de Conturi a semnalat că sistemul de control intern managerial al UATC Limanu a fost funcțional doar parțial, ceea ce a favorizat apariția acestor nereguli.
 

Cu toate acestea, raportul menționează că, în ansamblu, activitatea administrației locale a fost conformă cu cadrul legislativ aplicabil, cu excepția celor două neconformități menționate.
 
Un audit de conformitate desfășurat de Camera de Conturi Constanța, structură a Curții de Conturi a României, la Primăria Comunei Limanu, a evidențiat o serie de neconformități privind administrarea veniturilor proprii, atribuirea contractelor publice și utilizarea fondurilor pentru servicii de interes local, inclusiv cele legate de sezonul rece.
 
Auditul a vizat perioada 2019–2023 și a avut ca obiect modul în care administrația locală a respectat prevederile legale în următoarele domenii:
 
 Stabilirea și încasarea taxei de promovare turistică în 2020–2021;
 
 Autorizarea funcționării agenților economici care, în 2023, au desfășurat activități comerciale pe domeniul public;
 
 Serviciile de deszăpezire și permanența din sezonul rece decembrie 2019 – martie 2020;
 
 Atribuirea contractelor de salvare pe mare în perioada 2020–2023;
 
Contracte de lucrări pentru reparații la structuri de beton și construcții de canale de scurgere, încheiate în 2021.
 
Concluzie cu rezerve și deficiențe punctuale
 
Auditul a fost desfășurat cu asigurare limitată, în conformitate cu Standardele Internaționale ale Instituțiilor Supreme de Audit (ISSAI). Curtea de Conturi a concluzionat că, deși majoritatea activităților Primăriei Limanu sunt conforme cu legislația în vigoare, au fost identificate două abateri semnificative:
 
Neînregistrarea garanției de bună execuție în contabilitate pentru două contracte de lucrări atribuite în 2021;
 
Plăți efectuate fără documente justificative pentru servicii de deszăpezire aferente sezonului rece 2019–2020.
 
De asemenea, auditul a arătat că sistemul de control intern managerial al entității a fost funcțional doar parțial, ceea ce a crescut riscul apariției unor abateri sau erori în gestiunea fondurilor publice.
 
Poziția oficială a Primăriei Limanu
 
Potrivit documentelor anexate raportului, conducerea UATC Limanu nu a formulat obiecțiuni față de constatările auditului. Prin Adresa nr. 5521/18.03.2025, înregistrată la Camera de Conturi sub nr. 21860/19.03.2025, administrația locală a transmis un Plan de măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de auditori.
 
Totodată, în Minuta ședinței de conciliere, înregistrată sub nr. 6131/25.03.2025, se confirmă faptul că nu există puncte de vedere divergente din partea entității auditate.
 
Următorii pași
 
Implementarea măsurilor propuse urmează să fie monitorizată de Camera de Conturi Constanța, conform procedurilor legale. Raportul este public și poate fi consultat integral în secțiunea „documente".
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Raportul de Follow-up – Camera de Conturi Constanța privind situațiile financiare ale comunei Băneasa (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii