„Curățenia de vară” din Codul Administrativ. Mai puține blocaje, mai multă eficiență locală. Propuneri din pachetul al doilea de măsuri lansat de Ilie Bolojan
„Curățenia de vară” din Codul Administrativ. Mai puține blocaje, mai multă eficiență locală. Propuneri

Un amplu pachet legislativ privind reforma administrației publice locale se află în faza finală de elaborare și este pregătit pentru a fi trimis spre aprobare. Documentul, consultat în forma sa actuală, propune o serie de măsuri esențiale menite să eficientizeze structurile administrative, să reducă birocrația și să profesionalizeze funcționarea instituțiilor locale.
Printre multe altele amintim câteva idei, legate de administrația publică locală.
Descentralizare cu „acte în regulă”
Una dintre principalele modificări aduse de proiectul senatorului Bolojan este regândirea procesului de descentralizare. Astfel, transferul de competențe de la nivel central către administrațiile locale se va putea face doar prin lege, fundamentat de ministere, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării și structurile asociative locale. Etapele descentralizării sunt clar delimitate: identificarea costurilor, elaborarea de instrumente justificative și inițierea proiectelor legislative specifice.
Mai mult, se abrogă alineatele care permiteau până acum unele excepții sau proceduri alternative, pentru a elimina ambiguitățile legislative și blocajele birocratice.
Domeniul public, inventariat clar și fără echivoc
O altă direcție importantă a reformei este transparentizarea și reglementarea mai strictă a procesului de atestare a bunurilor din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale (UAT). Instituția prefectului va avea la dispoziție 60 de zile pentru a emite un punct de vedere asupra proiectelor de hotărâri privind inventarul bunurilor UAT, în colaborare cu alte autorități. Dacă nu răspunde în acest termen, se consideră că nu există obiecții.
În cazul unor obiecții, autoritățile locale vor avea 45 de zile să revizuiască documentația. Aceste modificări urmăresc să elimine blocajele frecvente în stabilirea și transferul patrimoniului între stat și autoritățile locale.
Transferuri mai simple și fără birocrație inutilă
Bolojan propune și simplificarea transferului de bunuri între stat și autoritățile locale, inclusiv fără înscrierea în cartea funciară, temporar, până la finalizarea Programului Național de Cadastru. Astfel, UAT-urile pot prelua mai rapid în proprietate bunuri ale statului de care au nevoie pentru dezvoltarea locală.
Autoritățile locale vor avea 3 ani de la dobândirea dreptului de proprietate pentru a înscrie bunurile în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, în scopul unei evidențe clare și definitive.
Investiții cu termen și consecințe
Dacă o UAT nu finalizează o investiție în termenul stabilit, va putea solicita prelungirea justificată a termenului, însă dacă aceasta nu este aprobată, se va întocmi un proces-verbal de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, cu posibile despăgubiri.
Se introduc clarificări și în privința bunurilor transferate din domeniul privat al statului în domeniul privat al UAT, cu accent pe interesul public. Dacă un bun este utilizat în interes public local, transferul se face fără plată, cu condiția păstrării destinației pentru cel puțin 10 ani.
Statul, tras la răspundere pentru evidența propriilor bunuri
Autoritățile locale pot identifica bunuri care aparțin domeniului privat al statului dar care nu au un titular cunoscut al dreptului de administrare și pot cere transferul acestora, urmând ca Ministerul Finanțelor să inițieze hotărârile necesare. Aceste bunuri vor fi înscrise în inventarele oficiale ale statului, dar și ale administrațiilor locale.
Citește și
Reforma administrației locale, aproape de final. Mai puțină birocrație, mai multă eficiență (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp