Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:52 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum explică Virginia Uzun taxele extrajudiciare SPIT este pregătit să ne ia mai mulţi bani

ro

29 Jan, 2013 20:00 4442 Marime text
DESCHIDERE_Impozite_impozite.jpgCadoul Guvernului Ponta în noul an pentru electoratul care şi-a pus speranţele în el îl reprezintă reducerea numărului de taxe, dar nu şi a valorii lor.

Aşadar, anul 2013 ne aduce mai puţine taxe extrajudiciare, întrucât Guvernul a procedat la comasarea lor, dar mai mari cu 16%. Aşa se face că nu mai există taxă separată pentru înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei, întrucât Guvernul Ponta a abrogat acest bir, dar nu pentru a-l desfiinţa, ci pentru a-l alipi altei taxe care a fost majorată cu 16%. Este vorba despre taxa în cuantum de 5 lei privind „eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români, eliberarea sau prelungirea valabilităţii actelor de identitate pentru cetăţenii străini şi pentru persoanele fără cetăţenie, precum şi înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei cetăţenilor români". Un alt exemplu îl constituie taxa pentru autovehiculele şi remorcile cu masa totală maximă autorizată cuprinsă între 750 kilograme şi 3.500 de kilograme inclusiv care, de asemenea, a fost abrogată, fiind introdusă sub denumirea de taxa pentru „autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 de kilograme inclusiv". Această taxă este, după majorarea cu 16%, în cuantum de 60 de lei. „Taxele extrajudiciare de timbru abrogate nu au fost desfiinţate. Guvernanţii au decis să reducă numărul acestui tip de taxe, aşa că le-au reunit într-o definiţie mai largă, procedând la abrogarea unora dintre ele", a explicat Virginia Uzun, şefa Serviciului Public de Impozite şi Taxe.

De ce s-au majorat taxele extrajudiciare

Virginia Uzun susţine că, în acest an, s-a trecut la majorarea taxelor extrajudiciare de timbru şi a amenzilor cu indicele de inflaţie, în cuantum de 16%, pentru că aşa prevede Codul Fiscal. „În şedinţa de Consiliului Local Municipal din această lună, taxele şi impozitele au fost majorate cu indicele de inflaţie şi apoi diminuate cu acelaşi procent de 16%, pentru ca valoarea lor să rămână cea de anul trecut. În cazul taxelor extrajudiciare de timbru şi a amenzilor Codul Fiscal ne-a obligat să aplicăm majorarea cu indicele de inflaţie, aşa că acestea s-au mărit de luna aceasta cu 16%", a precizat Virginia Uzun.

Cum arată noile taxe extrajudiciare

În rândurile ce urmează vom prezenta noile taxe extrajudiciare de timbru şi valorile acestora: „eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români, eliberarea sau prelungirea valabilităţii actelor de identitate pentru cetăţenii străini şi pentru persoanele fără cetăţenie, precum şi înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei cetăţenilor români" - 5 lei; viza anuală a carnetelor de identitate ale cetăţenilor străini şi ale persoanelor fără cetăţenie - 6 lei, „înregistrarea cererilor persoanelor fizice şi juridice privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare" - 5 lei, „eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza Legii fondului funciar" - 15 lei, „înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui şi sexului" - 15 lei, „înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a desfacerii căsătoriei" - 2 lei, „transcrierea, la cerere, în registrele de stare civilă române, a actelor de stare civilă întocmite de autorităţile străine" - 2 lei, „reconstituirea şi întocmirea ulterioară, la cerere, a actelor de stare civilă" - 2 lei, „eliberarea altor certificate de stare civilă în locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate" - 2 lei, „autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 de kilograme inclusiv" - 60 lei, „autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 de kilograme inclusiv" - 145 lei, taxa de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor - 414 lei, taxa de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar" - 9 lei, taxa pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere..., precum şi a persoanelor care au fost respinse de trei ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii a permisului de conducere, precum şi pentru persoanele care nu au absolvit o şcoală de conducători de autovehicule..." - 84 lei. Să nu uităm că printre taxele majorate de Consiliul Local Municipal Constanţa se află şi taxa de habitat care, din acest an, în funcţie de veniturile pe membru de familie este cuprinsă între 3 şi 10 lei/persoană/lună, fiind redusă subvenţia suportată, până anul acesta, de Primăria Constanţa în cazul acestei taxe.

Din ciclul „biruri mai puţin obişnuite"

Dintre taxele impuse de Guvernul României atrage atenţia atât din punct de vedere al formulării cât şi valoric următoarea taxă: „înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui şi sexului", în cuantum de 15 lei. Directorul SPIT, Virginia Uzun, susţine că nu ştie să fi primit vreodată o cerere privind schimbării numelui şi a sexului. „Nu vă pot spune nici dacă a fost încasată o astfel de taxă întrucât pentru taxele extrajudiciare de timbru banii sunt adunaţi într-un singur cont", a explicat Virginia Uzun.

2012, un an bun la încasări. Dar cum va fi 2013?!

Constanţa a stat bine la capitolul încasări taxe şi impozite, în anul 2012. Directorul SPIT, Virginia Uzun, a precizat că la fel ca şi în 2011 gradul de încasare a fost de 97%. Dacă gradul de încasare a fost acelaşi şi-n 2011, şi-n 2012, suma colectată în 2012 prin taxe şi impozite a fost mai mare cu 8-10% din două motive: au fost atrase mai multe taxe extrajudiciare de timbru, iar impozitele pe clădiri au fost mai mari în cazul persoanelor juridice care nu şi-au reevaluat imobilele în ultimii trei, respectiv cinci ani, acestea din urmă fiind obligate la plata unor impozite pe clădiri calculate prin aplicarea unor cote de 20%, respectiv 40%, asupra valorii de inventar a imobilelor, şi nu a unei cote de 1,5% ca în cazul clădirilor reevaluate.

Virginia Uzun a explicat că din taxele extrajudiciare de timbru, SPIT Constanţa a încasat anul trecut 1.900.000 lei (19 miliarde lei vechi). Per total, încasările SPIT din taxe şi impozite au fost anul trecut în cuantum de 162.000.000 lei (1620 de miliarde lei vechi), cum spuneam cu 8-10% mai mult ca în 2011. Dacă împărţim 162 de milioane de lei, cât a încasat SPIT anul trecut la 747.100, numărul de locuitori ai Constanţei, rezultă grosso modo suma de 220 lei/cap de constănţean.

Cum va arăta pentru SPIT anul 2013 în cifre, rămâne de văzut. Cert este că pentru constănţeni birurile anului 2013 vor săpa adânc în bugetul familiei, una dintre majorările deloc agreate de localnici fiind cea operată de primarul Radu Mazăre în cazul taxei de habitat, majorare realizată prin reducerea subvenţiei suportate până anul acesta de Primăria Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • contribuabil 30 Jan, 2013 13:14 Domnule Da, pt mai multe lamuriri cititi cu atentie documentul, este vorba de somatie,primul pas in vederea inceperi executarii silite........daca mai aveti nelamuriri rasfoiti Codul Fiscal!!!!!!!
  • dan 30 Jan, 2013 09:46 Dar faptul ca au trimis simultan somatie si executare silita la inceputul anului cum explica? Nu cumva trebuia emisa somatia intai si de-abia dupa executarea silita????