Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce a descoperit auditul financiar al Camerei de Conturi la Consiliul Județean Constanța?

ro

08 Mar, 2021 00:00 2921 Marime text
  • Camera de Conturi Constanța a desfășurat o acțiune de audit 02.03.2020 – 13.05.2020 asupra conturilor anuale de execuție bugetară a Consiliului Județean Constanța
  • La sediul UATJ Constanța, s-a constatat că în anul 2019 nu au fost elaborate decizii sau proceduri proprii privind alocarea plajei de numere pentru formularele cu regim special
  • Inspectorii Camerei de Conturi au constantat neconstituirea de provizioane în valoare de 8.741.134 lei pentru posibile obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte
  • În ce privește modul de derulare a contractului de lucrări de „Restaurare, consolidare, protecție, conservare și punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, s-a constatat că lipsa unor detalii de execuție din partea proiectantului
  • Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind organizarea evidenței contabile
  • Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul Camerei de Conturi
    Constanța a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entității pentru remedierea deficiențelor constatate și recuperarea prejudiciilor în termenele legale de prescripție
 

Camera de Conturi Constanța a desfășurat o acțiune de audit 02.03.2020 – 13.05.2020 asupra conturilor anuale de execuție bugetară a Consiliului Județean Constanța.
 

Exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare

 
Menținerea nejustificată în soldul contului Decontări din operații în curs de clarificare, pentru mai mult de trei luni, a unor plăți în sumă de 892.897 lei, pentru care nu s-au dispus și nu s-au efectuat cercetări administrative care să stabilească persoanele răspunzătoare.
Neconstituirea de provizioane în valoare de 8.741.134 lei pentru posibile obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte.
Înregistrarea eronată în contul de Debitori diverși a sumei de 8.395.216 lei reprezentând creanțe clienți și creanțe de natură fiscală ce reprezintă venituri proprii ale entității auditate.
 

Calitatea gestiunii economico-financiare

 
Neactualizarea cu suma de 41.889 lei a contractelor de garanții materiale încheiate cu angajații care îndeplinesc calitatea de gestionari, în funcție de salariile de bază majorate.
În ce privește operațiunile de încasări și plăți realizate prin casieria proprie, la sediul UATJ Constanța, s-a constatat că în anul 2019 nu au fost elaborate decizii sau proceduri proprii privind alocarea plajei de numere pentru formularele cu regim special (chitanțe, facturi etc).
În ce privește modul de derulare a contractului de lucrări de „Restaurare, consolidare, protecție, conservare și punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, s-a constatat că lipsa unor detalii de execuție din partea proiectantului a generat emiterea unor dispoziții de șantier care au condus la îngreunarea execuției lucrărilor și în final la solicitarea executantului de sistare a lucrărilor. Astfel, se constată ineficiența cheltuirii resurselor bugetare.
 

Măsurile luate operativ de conducerea entității auditate pentru înlăturarea deficiențelorconstatate


S-a inițiat, împreună cu firma prin care s-a achiziționat programul de contabilitate,
actualizarea conturilor în afara bilanțului.
S-a constituit o comisie de anchetă administrativă pentru stabilirea persoanelor răspunzătoare în cazul plăților menținute nejustificat în contul de Decontări din operații în curs de clarificare.
S-au constituit provizioane pentru posibilele obligații de plată în cadrul litigiilor în care entitatea este parte.
S-a procedat la regularizarea sumelor înregistrate eronat în contul Debitori diverși, prin eliminarea acestora din soldul contului respectiv și înregistrarea corectă în conturile Clienți și Creanțe ale bugetului local.

S-au întocmit angajamente de plată pentru reținerea din salarii a unor sume, până la constituirea integrală a garanțiilor gestionare.
S-au luat măsuri în vederea emiterii de decizii privind alocarea plajei de numere pentru formularele cu regim special (ex. chitanțe, facturi etc) emise pentru anul 2020.
A fost organizată o ședință la sediul CJC cu participarea tuturor factorilor implicați în
derularea contractului de lucrări de Restaurare, consolidare, protecție, conservare și punere în
valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava. Au fost solicitate explicații proiectantului cu privire la
observațiile exprimate de executant referitoare la lipsa detaliilor de execuție.
Ulterior ședinței, proiectantul a transmis graficul de detaliere a soluțiilor de arhitectură, în care au fost asumate termenele de elaborare a acestora. S-a convenit ca, în perioada imediat următoare, odată cu
ridicarea restricțiilor generate de situația de urgență, să fie reluată activitatea colectivului de
proiectare și a arheologilor astfel încât să fie transmise ultimele detalii de execuție.

Opinia de audit/Concluzii


Opinia exprimată a fost o opinie contrară deoarece, din cauza efectelor denaturărilor semnalate
și prezentate la pct.5, situațiile financiare în ansamblul lor, nu prezintă fidel performanța financiară a UATJ Constanța la 31 decembrie 2019, și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată în perioada auditată.

Măsurile dispuse și recomandările formulate de camera de conturi


Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind organizarea evidenței contabile.
Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul Camerei de Conturi Constanța a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entității pentru remedierea deficiențelor constatate, clarificarea componenței soldurilor și recuperarea prejudiciilor în termenele legale de prescripție, în situația în care, urmare cercetării și analizării fiecărei sume, va rezulta că sumele respective (în tot sau în parte), reprezintă pierderi cauzate bugetului entității.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii