Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Profesorul Stoica Lascu, la 70 de ani – valoare, inspirație, atașament față de dobrogenism

ro

18 Jun, 2021 00:00 3860 Marime text
Astăzi, îl aniversăm, la împlinirea a 70 de ani, pe unul dintre cei mai valoroși colaboratori ai noștri, profesorul Stoica Lascu.

Fost muzeograf, timp de aproape trei decenii, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, reputat cadru didactic la Facultatea de Istorie și Științe Politice, din cadrul Universității „Ovidius”, profesorul univ.dr. Stoica Lascu este preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România și membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Cu o rodnică activitate publicistică, istorică, socială și culturală, Stoica Lascu a apărut cu sute de articole în publicații din țară și străinătate, aducând mereu elemente de originalitate și aspecte interesante pentru publicul iubitor de istorie, dar și puncte de vedere sau inițiative privind rolul său de „om al cetății”, implicat în chestiunile arzătoare ale societății.

Iată câteva dintre propunerile sale care s-au concretizat, de-a lungul anilor, sau pentru care luptă, neobosit, în continuare:

- Sărbătorirea Zilei Constanţei, sub titulatura INMEMORIAM ILLUSTRUM CIVIUM TOMITANORUM (noiembrie 1992).
- Apel pentru ridicarea bustului primului prefect al judeţului Constanţa (1878-1881) Remus N. Opreanu (1844-1908) (noiembrie 1992).
- Montarea a 4 plăci memoriale pe faţadele unor imobile pentru imortalizarea prezenţei la Constanţa a lui Mihai Eminescu, Ioan N. Roman, Petru Vulcan, Constantin N. Sarry (1992).- Numele lui Ion C. Brătianu să fie acordat unei localităţi din judeţ (1991)
- Numele regelui Carol I să fie atribuit unei artere şi unei localităţi (1995)
- Bustul regelui Carol I să fie aşezat pe soclul din scuarul din faţa fostei Reşedinţe Regale şi a Tribunalului
Constanţa (2017)
- Numele lui Iuliu Maniu (simbolizând: Transilvania), Take Ionescu şi Alexandru Averescu (Vechiul Regat), Pantelimon Halippa (Basarabia), Iancu Flondor (Bucovina) să fie acordat unor segmente ale bd. Aurel Vlaicu (decembrie 1990, 1993, 1995).
- Apel pentru crearea Federaţiei europene a comunităţilor şi asociaţiilor aromâne (1994)
- Universitatea din Bucureşti să poarte numele lui N. Iorga (august 2006).
- 5 iunie (naşterea lui N. Iorga), să fie declarată Ziua Istoriografiei Române (iunie 2011)
- Iniţierea Simpozionului „Iorghiana” (Constanţa: 2001- 2018) (anual: luna iunie).
 
Prolific autor de studii și cărți privind istoria României, s-a dovedit preocupat mai ales de provincia unde s-a născut, dar și de romanitatea balcanică, de aromâni și meglenoromâni, de Albania modernă, de istoriografia contemporană, de istoria presei româneşti.

De această din urmă sferă de studiu și interes face parte și impresionantul volum, „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“, pe care autorul ni l-a donat pentru Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța și din care, periodic, ne servim pentru a descoperi și ilustra noi fațete ale dobrogenismului.

Îi mulțumim, cu acest fericit prilej, pentru efortul de a promova valorile adesea uitate, pierdute printre filele istoriei, și îi urăm „La mulți ani”, inspirație și multă putere de muncă.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală - „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei” (I): Istoricul Stoica Lascu, la ceas aniversar. La mulți ani!
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii