Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Marius Stamat, directorul Van Oord România, despre stadiul lucrărilor de lărgire a plajei din Eforie Sud, până la Tuzla

ro

23 Jul, 2021 13:18 2749 Marime text
  • Invitatul nostru de astăzi la ZIUA-n amiaza mare este inginerul Marius Stamat, directorul reprezentanței române a companiei olandeze Van Oord.
  • ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.

Marius Stamat: „Compania Van Oord este o companie de familie, înființată acum 154 de ani. De la dezvoltarea porturilor, la construcția insulelor, insula Palmier din Dubai, insula Lumii. Avem proiecte peste tot în lume. Am terminat dragarea unui port din Mexic. O companie ca Van Oord încearcă șă-și dezvoltare afacerile peste tot în lume. În România, prima lucrare pe care am avut-o și care a avut nevoie de ingeniozitatea noastrpă fost terminalul de larg de la Petreomidia (2007-2008). A urmat dragarea porturilor Constanța, Midia și Mangalia (2008-2009), lărgirea plajelor.”

„Este interesant că această lărgirea a plajelor are ca scop reducerea eroziunii costiere. Ca și efect secundar avem niște plaje turistice foarte frumoase”, spune Stamat.

„La 4 iunie a fost anunțată începerea lucrărilor. Proiectul se desfasoară între Belona și UAT Tuzla. Plaja are o lungime de 5,7 kilometri. Se construiește și se lărgesc digurile. Lățimea plajei va avea 100 de metri. Garanția contractuală este de 3 ani. Valoarea proiectului este de 395 de milioane de lei. Piatra o luăm din carierele din Dobrogea iar nisipul din mare. Lucrările se vor încheia la data de 30 ianuarie 2023”, mai spune directorul Van Oord România.

„Nu am avut mari probleme cu birocrația. A mers foarte, foarte greu de obținut avizul de la Ministerul Culturii. În zona Eforie Sud, au fost identificate resturile unei epave. Pentru aceea, Ministerul Culturii a cerut o cercetare extinsă. O descărcare arheologică se face de arheologi avizați. Noi așteptăm. Deocamdată nu afectează termenul lucrărilor. Dacă acea ambarcațiune este scufundată înainte de 1921 este obiect de patrimoniu”, mai spune Marius Stamat.

Marius Stamat, despre lărgirea plajelor: „Pot să vă spun, într-o notă amuzantă, că după terminarea nisipării în Faleză nord, cumnatul meu mi-a spus că a obosit până a ajuns la mare. Eu cand eram copil, in Mamaia, plaja era îngustă. Oamenii s-au obișnuit să ajungă la apă imediat. Părerea mea este că e o supărare de moment. Oamenii o sp se obișnuiască. Durata de mers este de sub 2 minute. În momentul când vor vedea că au condiții mult mai bune, că nu mai sunt înghesuiți. Nisipul se va eroda cam în doi-trei ani, va fi fin.”

Stamat, despre lucrări de lărgirea plajelor, în străinătate: „Am avut lucrări în Spania, Mexic, Olanda, în Spania chiar mai largi decât aici. Lumea nu s-a supara”.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii