Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:30 30 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

ro

10 Apr, 2024 17:00 735 Marime text
  • Sunt președintele USR Mangalia și am încercat în paralel cu activitatea din CJC să ajut oamenii din Mangalia și din zonele limitrofe”
  • „Este nevoie de locuri de muncă. O bună parte din populația din Mangalia lucrează în Șantier. În acest moment Șantierul este în colaps, nu are proiecte”.
 
Municipiul Mangalia este un pion important pe harta Dobrogei, iar, în cadrul unui interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE, Semiran Abdurefi, actualmente consilier județean, președinte al USR Mangalia și candidat din partea formațiunii politice la Primăria Mangalia, ne-a povestit despre problemele cu care se confruntă locuitorii din orașul din sudul litoralului, ce proiecte a reușit să concretizeze în calitate de consilier județean, dar și pe ce linie va merge în cursa electorală.
 
„Eu sunt consilier județean de un an și 10 luni. Când am ajuns nu eram pregătită, știam că sunt 2 ani în care trebuie să demonstrez ceva. Din primul moment, primul proiect a fost să cer tuturor UAT-urilor din județul Constanța lista fântânilor publice, pentru ca acestea să fie igienizate și sigilate. Există rețele de apă și canalizare în județ, iar în aceste fântâni au ajuns să fie aruncate animale moarte și deșeuri. Am cerut UAT-urilor să le sigileze. În mare parte s-au sigilat, nu se știe când ai nevoie de acestea. De la unele UAT-uri nu am primit niciun răspuns”.
 
Un alt proiect realizat de Abdurefi cu restul colegilor din CJ a fost cea legată de asocierea UAT-urilor din Mangalia cu consiliul, pentru cofinanțarea unor proiecte
 
„Apoi am ajuns la asocierea UAT-urilor din Mangalia cu CJC pentru cofinanțarea unor proiecte ce stagnau, proiecte ce au rămas fără finanțare. Am vorbit cu mai multe primării, am identificat proiecte ce pot fi cofinanțate și am ajuns în Chirnogeni unde primarul ne-a spus că vrea să asfalteze drumurile din comumnă. Asta vreau, ca în satele unde nu este asfalt, să se facă. Suntem sătui de promisiuni. Sunt pași birocratici care trebuie parcurși. În acest moment am cu colegii de la USR Trenul metropolitan. Este un proiect susținut și promovat de mulți, dar, cum nu poate fi făcut de Ministerul Transporturilor ci de un ADI local care nu există. Proiectul este, așteptăm că îl urcăm pe SICAP. Dacă nu ai un vis pe care să îl urmezi, e dificil”, a mai spus candidatul USR la Primăria Mangalia. 
 
Printre problemele pe care i-au fost aduse președintelui USR Mangalia în atenție se numără și cel al iluminatului podului ce leagă Mangalia de Limanu. „Sunt președintele USR Mangalia și am încercat în paralel cu activitatea din CJC să ajut oamenii din Mangalia și din zonele limitrofe. Oamenii ne sesizează anumite lucruri iar când văd că există un feedback, prind curaj și ne solicită. Mi-am propus să nu omit nicio sesizare. De exemplu mi-au spus că Podul de la Limanu, reabilitat din 2020 nu avea iluminat  public. Podul este folosit de mulți locuitori. Este o lege prin care se impune iluminarea podului. Am făcut demersuri către Primăria Mangalia, CNAIR, E Distribuție Dobrogea, iar după insistențe am reușit să facem cablarea”, a mai spus candidatul. 
 
Lipsa asfaltării unor străzi din localitate este un alt punct pe care Semiran Abdurefi l-a tratat în cadrul interviului. „Sunt foarte multe străzi neasfaltate în Mangalia, sunt trotuare ce nu au fost reabilitate. În fiecare an s-a promis că vom avea trotuare noi. Pe strada mea sunt probleme. Acolo unde au fost reabilitate, au fost tăiați toți copacii, a fost asfaltat tot fără a se lăsa alveole pentru a se planta ulterior copaci, iar la toaletare s-au retezat copacii de la jumătate. Nu înțeleg această tehnică de toaletare. Anul trecut s-au adus refugii de călători în Mangalia. Refugiile montate anul trecut au fost scoase și au fost înlocuite cu altele mai zdravene. Au fost puse și în zone pe unde nu trece autobuzul, dar în alte zone unde a fost nevoie nu s-au montat refugii. De ce să pui refugii în zone pe unde nu trece autobuzul și nu pui acolo unde trebuie”, a mai adăugat Abdurefi. 
 
Printre proiectele pe care și le propune în Campania electorală să pună accent se numără cele care vor îmbunătăți viața locuitorilor. „Este nevoie de locuri de muncă. O bună parte din populația din Mangalia lucrează în Șantier. În acest moment Șantierul este în colaps, nu are proiecte. Nicio bancă nu finanțează cartierul și ne vom trezi cu mii de oameni care nu au locuri de muncă. În 2020 am crezut că dacă aducem un specialist care a dezvoltat parcuri industriale va fi mai ok. Atâta timp cât avem un parc industrial putem crea facilități și utilități putem încuraja antreprenoriatul local. Avem nevoie de infrastructură. Degeaba avem parc industrial dacă nu se leagaă cu nimic. Avem un proiect pentru Centura Ocolitoare a Mangaliei. Există studiu de fezabilitate. Această șosea va continua către Limanu, 2 Mai, Vama Veche. Ușor-ușor trebuie să ne axăm și pe antreprenoriat. Nu putem dezvolta doar turismul care este doar pentru trei luni pe an. Noi putem mări această perioadă. Suntem o zonă pe balneo, dacă investim în această zonă vom avea turism non-stop. 

Mai avem un proiect pentru a muta Oborul ce se desfășoară în Portul Turistic. Vrem să mutăm Oborul în Insuliță, există o pescărie, să le dăm producătorilor locali tarabe gratuite, să facem transport gratuit în weekend pentru ca oamenii să ajungă la târg. Să facem o zonă de grătare, pergole, alei, să facem un parteneriatr cu MAPN, o parte din insuliță ține de MAPN. Dacă accesăm fonduri putem face din Insuliță centru de atracție. Putem face festivaluri, acustica ne ajută, nu mai deranjăm cetățenii, locația este splendidă, și trebuie valorificată. 
 
Cum ar fi să avem o grădină botanică în Mangalia? Vreau lucruri realizabile. Putem vorbi despre proiecte mărețe dar care nu vor avea finalitate. Vreau soluții concrete deoarece se depopulează Mangalia. Tinerii pleacă și nu se mai întorc. Avem nevoie de învățământ dual. Avem Parc Industrial, Șantierul naval, oamenii nu vor să plece, sunt îndrăgostiți de Mangalia. Sunt uimită de cât de deștepți sunt copiii din Mangalia, dar pleacă”, a menționat Semiran Abdurefi.
 
Legat de ce dorește să le transmită locuitorilor din Mangalia, candidatul USR a spus – „Îi încurajez să aibă o atitudine față de lucrurile care deranjează. Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul. Toate ideile și proiectele au pornit de la un vis. Așa este și proiectul Trenului Metropolitan, eu l-am continuat și dacă peste ani se va face voi ști că am mișcat lucrurile. Inerția este cea mai grea. Primul pas este mai greu”.  
 


Citește și


Semiran Abdurefi, președinte USR Mangalia, candidat la fotoliul de primar al Municipiului Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii