Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua în care Portul Constanța a devenit porto franco

ro

01 Apr, 2022 00:00 1730 Marime text
Nave în Portul Constanța
  • Statutul de port liber, sau porto franco, a fost atribuit Portului Constanța la data de 1 aprilie 2003, în urma eforturilor depuse de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA.
 
Astăzi se împlinesc 19 ani de când Portul Constanța a devenit port liber, sau porto franco – un port aflat într-o zonă economică liberă, cu o jurisdicție mai relaxată comparativ cu țara în care este localizat.
 
Aceasta înseamnă, în mod normal, să fie scutit de taxe vamale sau să aibă un regim vamal special cu reglementări vamale favorabile.
 
Statutul de port liber, sau porto franco, a fost atribuit Portului Constanța la data de 1 aprilie 2003, în urma eforturilor depuse de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA.
 
Pentru a se obține statutul de port liber, trebuia, potrivit legislației internaționale, ca perimetrul Portului Constanța să fie izolat cu o împrejmuire asemănătoare fâșiei de frontieră, dar cu același regim restrictiv ca cel al frontierei de stat.
 
În acest sens, Administrația Porturilor Maritime a implementat un program care a făcut, în cele din urmă, ca gardul ce împrejmuiește portul să fie cel mai mare gard împrejmuitor, ca lungime, din țară.
 
După îndeplinirea condițiilor impuse de legislația internațională, la data de 1 aprilie 2003, Portul Constanța a primit statutul de port liber.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Autoritățile ucrainene discută posibilitatea de a exporta produse prin portul Constanţa
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii