Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:36 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru femei - parlamentari de Constanţa

ro

03 Dec, 2008 03:04 1664 Marime text

pag8.jpgPentru prima dată în istoria alegerilor parlamentare, PSD şi PD-L Constanţa au reprezentante ale sexului frumos în Parlament

Chiar dacă lupta pentru câştigarea unui mandat de deputat a fost una strânsă, din cele zece colegii uninominale, patru au fost câştigate de doamne, în ciuda ideilor preconcepute ale unei categorii anume de populaţie, care neagă competenţele femeilor în această arie de activitate.

Partidul Social-Democrat a dat, în urma acestui scrutin, trei femei parlamentar, pe când democrat-liberalii, doar una singură. Pentru prima dată în prim- planul politicii, Cristina Dumitrache (PSD), candidat în Colegiul 3, la Camera Deputaţilor, a reuşit să învingă fără probleme bărbaţii din colegiul său. La doar 28 de ani, Cristina Dumitrache s-a instalat comod, pentru următorii patru ani, în fotoliul de deputat, stârnind invidia candidaţilor care s-au luptat cot la cot cu ea în timpul celor patru săptămâni de campanie.
În ciuda faptului că nu face parte din peisajul politic constănţean, ci a fost adusă de la Bucureşti pentru a da mai multă greutate echipei social-democraţilor de la malul mării, Manuela Mitrea a reuşit să convingă, în doar patru săptămâni de campanie intensă, că este deputatul de care locuitorii din Colegiul 8 au nevoie. Din 2000, deputat de Mehedinţi, Manuela Mitrea a câştigat fără probleme mandatul în colegiul său, cu aproape 60% din voturile locuitorilor, aflându-se în fruntea topului triumfătorilor PSD de la malul mării.

PD-L a dat clasă PSD-ului

Una dintre surprizele acestor alegeri a fost consilierul local Antonella Marinescu, candidat în Colegiul 9, care a câştigat detaşat la zece procente de adversarul său PD-L, Mircea Iustian, candidat cu un mandat de deputat la activ. Victoria în această cursă electorală a fost, fără îndoială, bazată în special pe susţinerea politică şi calitatea sa de membru în Consiliu Local, nicidecum datorită calităţilor extraordinare pe care le-ar avea. Tot ceea ce-i rămâne deputatului în următorii patru ani este să demonstreze celor care au ales-o exact contrariul celor afirmate mai sus.
Din categoria surprizelor acestor alegeri mai face parte şi Maria Stavrositu (PD-L), care a reuşit să o devanseze pe colega de breaslă a mediului academic, Mariana Cojoc (PSD), dar şi pe cel care abia ce şi-a încheiat un mandat de deputat, liberalul Andrian Mihei. Secretar general al organizaţiei municipale a PD-L, Maria Stavrositu a reuşit să atragă 35% din voturile electoratului, încredinţându-i astfel, pentru următorii patru ani, un mandat important.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii