Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam. Maestrul Dumitru Lupu ar fi împlinit 70 de ani

ro

25 May, 2022 00:00 3955 Marime text
 
 
  • Dumitru Lupu a fost un compozitor dobrogean de muzică ușoară din România
  • Numele său a semnat sute de lucrări muzicale și a ghidat mii de studenți printre notele muzicale
  • Dumitru Lupu s-a născut pe 25 mai 1952 în Giugiu
  • A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“  din București, secția Canto 
  • A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF)
 

 
Dumitru Lupu a fost un compozitor dobrogean de muzică ușoară din România.

Numele său a semnat sute de lucrări muzicale și a ghidat mii de studenți printre notele muzicale.

Astăzi maestrul ar fi împlinit 70 de ani.

Dumitru Lupu s-a născut pe 25 mai 1952 în Giugiu.

Gheorghe și Mărioara Lupu i-au fost părinți.

A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“  din București, secția Canto. 

A fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF).

Din anul 2014 a fost prof. univ. dr. la Universitatea „Ovidius“  din Constanța. A fost dirijor al orchestrei Teatrului „Al. Davilă“ din Pitești între anii 1982-1990 și al Teatrului „Fantasio“ din Constanța între anii 1990-2004. Este inițiatorul festivalului „Mamaia copiilor“.

Activitatea sa profesională s-a concretizat în tot de înseamnă muzică și frumos. A publicat cărți, a creat festivaluri, a compus șlagăre și muzică de film.

Dintre cele mai importante realizări profesionale ale marelui compozitor amintim: șlagăre: „Hai vino iar în gara noastră mică“ (text: Florin Pretorian, interpret: Gabriel Dorobanțu), „Sunt fericit“ (text: Florin Pretorian, interpret Florin Apostol), „Ce mult te-am iubit“ (text: Mala Bărbulescu, interpretă: Ileana Șipoteanu), „Mă-ntorc la tine mare albastră“ (text: Viorela Filip, interpret: Daniel Iordăchioaie), „Romantică femeie“ (text: Elena Răileanu, interpretă: Ileana Șipoteanu).

La capitolul discografie, Ileana Șipoteanu („Cântece creștine“, „Ce mult te-am iubit“, „S-o luăm de la-nceput, „Iubire trădată“, „Refrene de iubire“); Dumitru Lupu („Vocile lor“), Dumitrana-Teodora Lupu („Dumitrana, ce mult îmi place...muzica!“,  „Cornuleț cu lapte“),  Dumitru Lupu („Vocile lor“); Alexandru Jula („Iubire târzie“, „Cântați cu bunicu`“), „The best romanian music collection 2006“, „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio“ (2008), sunt doar câteva nume.

A publicat șase cărți la edituri din Constanța începînd din 2002 până în 2016.

Este menționat în 12 volume scrise de autori diferiți.
 
A fost autor a peste 500 de lucrări muzicale păstrate în cardex-ul Radiodifuziunii și Televiziunii Naționale, înregistrate la UCMR-ADA, autor de spectacole, inițiator al Festivalului pentru copii „Mamaia copiilor“ în 2001. A scris lucrări pentru copii printre care: „Albă ca zăpada“, „Scufița roșie“, „Mica sirenă“, „Ali Baba și cei 40 de hoți“ etc. Muzica spectacolelor radiofonice: „Franțuzitele“,„ O soacră“, „Licoarea fermecată“, „Pădurea albastră“, „Dănilă Prepeleac“  etc. De altfel, a luat parte și la direcția muzicală a serialului „Antologia umorului românesc” produs de TVR.
Ileana Șipoteanu, interpreta de muzică ușoară i-a fost soție timp de 28 de ani și împreună au o fiică, Dumitrana-Teodora.

Compozitorul dobrogean Dumitru Lupu a murit pe 22 iulie 2017, la 65 de ani în urma unui stop cardiac.

Pe 23 noiembrie 2017, de Ziua Dobrogei, la iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, distinsului compozitor i se acorda Meritul Dobrogean, un omagiu postum adus unei personalități de marcă a acestui spațiu, căruia el i-a compus un imn și l-a onorat cu talentul și profesionalismul său.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Ziua care a îndoliat lumea muzicii româneşti. Doi ani de la plecarea în lumină a maestrului Dumitru Lupu (1952-2017)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii