Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Lazar Comanescu la reuniunea Olive Group de la Taormina 16.12.2008

ro

16 Dec, 2008 21:43 513 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ de la Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu a participat la cea de-a 6-a reuniune informală a miniştrilor de externe din statele mediteraneene membre ale Uniunii Europene („Olive Group"), care a avut loc la Taormina, Italia, în zilele de 15 şi 16 decembrie. Reuniunea a fost a treia de acest gen la care participă România şi Bulgaria, alături de Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Slovenia şi Spania.

Miniştrii au dezbătut teme de interes comun de pe agenda europeană precum Uniunea pentru Mediterana, Politica Europeană de Vecinătate, perspectiva europeană a Balcanilor Occidentali şi politicile UE în domeniile migraţiei şi securităţii energetice.

Lazăr Comănescu a subliniat importanţa deosebită pe care o are regiunea mediteraneană pentru România, prin prisma priorităţilor politicii externe şi de securitate a UE, cât şi a oportunităţilor şi provocărilor care provin din regiunile conexe Mării Mediteraneene şi Mării Negre. Ministrul român a susţinut necesitatea armonizării iniţiativelor de consolidare a dimensiunilor sudice şi estice ale politicilor UE, precum şi cerinţa continuării şi revigorării parcursului european al regiunii Balcanilor Occidentali.

În ceea ce priveşte energia, Lazăr Comănescu a subliniat necesitatea ca statele membre ale UE să „vorbească pe o singură voce", precum şi importanţa esenţială pentru securitatea energetică a Uniunii a diversificării rutelor de aprovizionare.

Informaţii de fond

Obiectivul reuniunilor informale Olive Group este asigurarea constantă a unei perspective mediteraneene a politicilor şi acţiunilor UE prin consolidarea cooperării dintre statele mediteraneene membre ale Uniunii: Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Slovenia, Spania, la care s-au adăugat, din 2007, România şi Bulgaria, datorită legăturii directe şi similitudinii proiectelor care pot fi promovate la Marea Mediterană şi Marea Neagră.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii