Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ministrul afacerilor externe din Iordania, Nasser Juddeh

ro

13 Oct, 2012 00:24 732 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut joi, 11 octombrie 2012, convorbiri oficiale cu Nasser Juddeh, ministrul afacerilor externe din Iordania, în cadrul vizitei oficiale efectuate în Regatul Haşemit al Iordaniei.

Discuţiile dintre cei doi demnitari au constituit prilejul unui bilanţ al relaţiilor bilaterale de cooperare dintre cele două ţări în vederea examinării modalităţilor celor mai eficiente pentru amplificarea acestora, în toate domeniile. În cadrul convorbirilor, a fost exprimat interesul reciproc pentru redinamizarea dialogului bilateral, la nivel guvernamental şi parlamentar, pentru continuarea evoluţiilor ascendente înregistrate în ultimii ani în cooperarea româno-iordaniană.

Cei doi oficiali au discutat despre impulsionarea cooperării bilaterale în domeniul cultural şi ştiinţific şi a fost evidenţiat rolul catalizator al comunităţi româneşti din Iordania şi al celor peste 12.000 de cetăţeni iordanieni absolvenţi de studii în România pentru soliditatea şi durabilitatea relaţiilor bilaterale. Ministrul român al afacerilor externe a exprimat aprecierea pentru implicarea Familiei Regale în sprijinirea şi oferirea patronajului unor importante acţiuni bilaterale din aceste domenii, cum au fost cele trei ediţii ale Conferinţei medicale româno-iordaniene.

Cele două ţări au salutat progresele înregistrate în ultima perioadă, în domeniul cooperării economice şi al schimburilor comerciale şi au exprimat interesul pentru dezvoltarea unor parteneriate sectoriale, precum şi implicarea în proiecte comune pe terţe pieţe din regiune, în diverse domenii, precum agricultură, industrie, energie şi resurse minerale, construcţii, transporturi şi infrastructură de transport, tehnologia informaţiilor mediu.

Şefii diplomaţiei din cele două state au analizat, de asemenea, aspecte ale cooperării bilaterale din perspectiva contextului regional al celor două ţări: România, membră a Uniunii Europene şi Regatul Haşemit al Iordaniei, partener privilegiat în relaţiile cu UE şi deţinător al „co-preşedinţiei" sudice a Uniunii pentru Mediterană. Cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii cu privire la evoluţii regionale precum „primăvara arabă", criza siriană, procesul de pace din Orientul Mijlociu şi au analizat modalităţile de întărire a cooperării la nivel multilateral. În contextul interesului interlocutorului pentru relaţiile UE cu statele din vecinătate, ministrul român a prezentat evoluţii legate de Parteneriatul estic.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a reiterat solidaritatea ţării noastre cu Regatul Haşemit al Iordaniei în eforturile de gestionare a situaţiei generate de afluxul de refugiai sirieni şi a comunicat decizia României de a acorda guvernului iordanian un sprijin umanitar financiar de 130.000 USD. De asemenea, Titus Corlăţean a transmis mulţumiri pentru disponibilitatea autorităţilor iordaniene de a oferi sprijin României în acţiunile de repatriere a cetăţenilor români care se refugiază în Siria prin Iord

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii