Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu congressman-ul american Steve Chabot

ro

14 Jan, 2012 22:44 778 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut astăzi, 13 ianuarie, o întrevedere cu Steve Chabot, membru al Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA.

Discuţiile s-au concentrat pe teme de interes major de pe agenda bilaterală, cu precădere pe eforturile comune de punere în aplicare a prevederilor Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, adoptate la Washington, la 13 septembrie 2011, perspectiva accederii României în programul Visa Waiver şi consolidarea componentei economice a cooperării bilaterale, precum şi pe o serie de aspecte de pe agenda globală, cu accent pe evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi contribuţia internaţională la eforturile de construcţie democratică a statelor din regiune.

În cadrul discuţiilor a fost exprimată satisfacţia pentru consolidarea Parteneriatului Strategic româno-american, prin adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, respectiv intrarea în vigoare, la 23 decembrie 2011, a Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. În acest context, ministrul Afacerilor Externe a subliniat incompatibilitatea dintre relaţia de Parteneriat Strategic dintre cele două state şi menţinerea regimului de vize pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în SUA şi a solicitat sprijin, inclusiv în dezbaterile pe această temă la nivelul Congresului american, pentru soluţionarea, în cel mai scurt timp posibil, a acestei chestiuni.

Ministrul Baconschi a solicitat, de asemenea, sprijinul interlocutorului pentru promovarea, la nivelul circumscripţiei pe care acesta o reprezintă, în Congresul de la Washington, a obiectivului sporirii investiţiilor americane în ţara noastră.

„Invităm companiile americane să investească într-un mediu de afaceri sigur şi favorabil, într-o ţară care reprezintă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite", a subliniat demnitarul român.

În contextul recentei lansări a noii Strategii de apărare a Statelor Unite ale Americii, la 5 ianuarie 2012, congressman-ul Chabot a dorit să reafirme menţinerea angajamentului american în Europa, arătând că, în pofida atenţiei sporite acordate regiunii Asia-Pacific în cadrul noii strategii, interesul şi atenţia Statelor Unite faţă de relaţia cu partenerii europeni nu s-a diminuat.

Ministrul Afacerilor Externe l-a încurajat, totodată, pe congressman-ul american să ia în considerare posibilitatea de a se alătura Caucus-ului pentru România din cadrul Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, sugestie pe care acesta a primit-o cu maximă deschidere.

Informaţii suplimentare

Vizita congressman-ului american în România face parte dintr-un turneu realizat de acesta în Israel, Qatar şi Albania.

Steve Chabot deţine, în prezent, funcţia de preşedinte al Sub-comitetului pentru Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, din cadrul Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii