Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Continuarea vizitei secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba la Bruxelles

ro

17 Apr, 2013 12:00 557 Marime text
17 aprilie 2013

Comunicat de presă
Continuarea vizitei secretarului de stat pentru afaceri europene George Ciamba la Bruxelles
- 15-16 aprilie 2013 -


Secretarul de stat  George Ciamba a avut în cursul zilei de 16 aprilie întrevederi cu Timo Pesonen, şef de cabinet al comisarului Olli Rehn, vice-preşedinte al Comisiei, responsabil cu politica economică, monetară şi Euro, Philip Lowe, director-general DG Energie şi Olivier Guersent, şef de cabinet al comisarului Barnier, responsabil cu Piaţa Internă şi Servicii.
Discuţiile cu Timo Pesonen şi Olivier Guersent s-au concentrat pe situaţia economică şi financiară la nivelul Uniunii Europene, evoluţiile recente din unele State Membre şi priorităţile României pe termen scurt şi mediu.
Secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat măsurile adoptate de România în contextul obiectivelor din programul economic convenit cu FMI, UE şi Banca Mondială şi rezultatele pozitive obţinute din punct de vedere al consolidării fiscale şi pe plan macroeconomic. Totodată, a evidenţiat avantajele competitive ale României pe piaţa europeană: nivel scăzut de impozitare şi o piaţă a muncii cu grad mare de flexibilitate.
Oficialii europeni au arătat faptul că evaluarea Comisiei Europene este de asemenea pozitivă şi este confirmată aprecierea că programul economic pentru România reprezintă un succes, atât din punct de vedere fiscal (România şi-a corectat dezechilibrul bugetar cu peste 6 puncte procentual în doar 3 ani), dar şi din perspectiva îmbunătăţirii performanţelor economice, creşterea economică de 1,6-1,8 puncte procentuale previzionată pentru 2013 fiind relevantă în acest sens.
Părţile şi-au manifestat preocuparea privind situaţia din Cipru şi privind anumite semnale negative din alte state membre UE şi sunt de acord asupra faptului că răspunsul la aceste probleme îl reprezintă aplicarea pe termen scurt, mediu şi lung la nivelul UE a unor reforme structurale cu precădere în domeniul macroeconomic şi fiscal.
În cadrul convorbirii cu Phillip Lowe a fost agreată importanţa diversificării în domeniul energetic, atât în ceea ce priveşte sursele, cât şi interconectoarele de transport. În context, discuţiile s-au axat asupra realizării Coridorului Sudic, în special privind Nabucco Vest. În discuţii a fost subliniată şi importanţa dezvoltării proiectului AGRI.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii