Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua Mondială a Osteoporozei, dedicată protecţiei oaselor noastre sub sloganul "Love your bones" ("Iubeşte-ţi oasele")

ro

21 Oct, 2011 16:04 553 Marime text

- În România, 1,3 milioane de femei (una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani) se confruntă cu probleme legate de osteoporoză;

- Chiar dacă în piaţă sunt disponibile mai multe opţiuni de tratament suportate, în parte, de sistemele de sănătate, multe dintre femeile afectate de osteoporoză încă prezintă fracturi pe fondul unei slabe aderenţe la tratament;

- Iar pentru a creşte gradul de informare a româncelor cu privire la această boală, Asociaţia ASPOR desfăşoară, cu sprijinul Amgen şi GlaxoSmithKline (GSK), acţiuni de promovare a exerciţiului fizic, de informare a potenţialilor pacienţi şi exerciţii de prevenire a căderilor.

Bucureşti, 20 octombrie 2011: Companiile Amgen şi GlaxoSmithKline (GSK) susţin, anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, acţiunile derulate de Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei în România (ASPOR), ca parte a campaniei mondiale de creştere a nivelului de informare a femeilor asupra acestei boli.

De Ziua Mondială a Osteoporozei, ziua în care se vorbeşte mai mult decât oricând despre această "boală tăcută", Fundaţia Internaţională de Osteoporoză (International Osteoporosis Foundation, IOF) a lansat campania numită "Iubeşte-ţi oasele" (Love your bones), ce se concentrează pe prevenţia bolii şi pe acţiuni de informare a oamenilor cu privire la pericolele osteoporozei, precum şi modalităţile de a-i convinge pe aceştia de importanţa unei osaturi sănătoase.

Ca parte a acestei campanii, în România vor avea loc două evenimente, în Târgu Mureş şi Oradea, în cadrul cărora Asociaţia ASPOR va promova exerciţiul fizic, dieta sănătoasă şi necesitatea aportului de vitamina D.

Astfel, la Târgu Mureş va avea loc un eveniment de promovare a exerciţiului fizic în cadrul căruia se vor face demonstraţii de exerciţii fizice benefice pentru prevenirea osteoporozei şi fracturilor, exerciţii de prevenţie a căderilor precum şi un scurt program de gimnastică de grup.

La Oradea vor avea loc două acţiuni - prima va fi la un azil de vârstnici institutionalizaţi, unde ASPOR, împreună cu un kinetoterapeut, vor face măsurători de densitate a oaselor, vor distribui materiale de informare şi vor vorbi cu potenţialii pacienţi despre boală. A doua acţiune de la Oradea se va desfăşura la un club de pensionari al Asociaţiei Social-Comunitare a Municipalităţii, unde va avea loc un eveniment la fel de dinamic precum cel din Târgu Mureş, încheiat cu o demonstraţie de exerciţii fizice.

"Odată în plus, Ziua Mondială a Osteoporozei este punctul de plecare al unei campanii concentrată pe ideea de prevenţie, aceasta fiind, de altfel, şi cheia sănătăţii oaselor noastre la orice vârstă", a declarat Dr. Salvina Mihalcea, Vicepreşedinte ASPOR.

Astfel, cele trei mesaje-cheie ale campaniei "Love your bones" sunt:

- Îmbrăţişează un stil de viaţă activ!

- Îmbrăţişează o alimentaţie bogată în calciu şi proteine!

- Îmbrăţişează Vitamina D!

"Ceea ce noi, medicii, le recomandăm persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani este să se adreseze medicului la apariţia durerilor la coloana vertebrală, la şold sau antebraţ, să stea mai mult la soare, să meargă zilnic pe jos, iar fumătorii să reducă pe cât posibil ţigările. Un aspect la fel de important precum prevenţia bolii ţine de aderenţa pacienţilor la tratamentele disponibile, acesta fiind un factor esenţial pentru controlul bolii şi pentru reducerea semnificativă a pericolului fracturilor, precum şi a unor costuri importante pentru sistemele de sănătate", a declarat Conf. Dr. Cătălina Poiană - Medic primar endocrinolog, Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon Bucureşti.

Chiar dacă pe piaţă sunt disponibile mai multe opţiuni de tratament suportate, în parte, de sistemele de sănătate, multe dintre femeile afectate de osteoporoză încă prezintă fracturi, pe fondul unei slabei aderenţe la tratament generată de dificulatatea de a urma medicaţia recomandată.

Osteoporoza este o boală gravă, care afectează un număr de 75 de milioane de oameni în Europa,

Statele Unite ale Americii şi Japonia. Numai în România, 1,3 milioane de femei suferă din cauza osteoporozei , boala afectând una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani.,,1.

De asemenea, din punct de vedere financiar, fracturile osteoporotice impactează semnificativ indivizii şi serviciile medicale. Costurile medicale directe ale osteoporozei în Europa au fost estimate la mai mult de 31 de miliarde de euro anual şi sunt aşteptate să crească până la 76,7 miliarde de euro în 2050, pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte.

Pentru a afla mai multe despre Ziua Internaţională a Osteoporozei, vizitaţi www.worldosteoporosisday.org

Despre osteoporoză:

Denumită adesea o „boala tăcută", osteoporoza reprezintă o problemă globală din ce în ce mai importantă, pe masură ce populaţia lumii este în creştere şi, în acelaşi timp, în proces de îmbătrânire. Circa 30% dintre femeile aflate la menopauză din Uniunea Europeană sunt diagnosticate cu osteoporoză. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat recent osteoporoza ca reprezentând o problemă majoră de sănătate publică.

Durerea, neputinţa şi pierderea independenţei asociate cu osteoporoza complicată cu fracturi pot avea un impact semnificativ asupra sănătăţii mintale a femeilor afectate şi pot reduce calitatea vieţii. Fracturile, în special la nivelul şoldului, pot fi devastatoare, ratele de mortalitate raportate fiind de până la 20-24%, în primul an de după fractura la şold.

Alături de o dietă adecvată şi de efectuarea unor exerciţii fizice, tratamentele medicamentoase pot ajuta la încetinirea pierderii de masă osoasă şi pot reduce riscul de fracturare. Totuşi, în ciuda disponibilităţii tratamentelor pentru osteoporoză de mai bine de 10 ani, riscul pentru apariţia fracturilor osteoporotice de-a lungul vieţii rămâne ridicat, de 30-50% în cazul femeilor şi 15-30% în cazul bărbaţilor, din cauza faptului că femeile nu sunt aderente la tratament.

ASPOR - este membru IOF şi a fost premiata de aceasta in 1999, 2000 si 2002, precum şi anul acesta ca fiind "cea mai apreciată asociaţie de osteoporoză din lume". Evenimentul de anul acesta face parte dintr-o campanie mai mare: "Iubeste-ti oasele!", care va avea un al doilea eveniment in al doilea eveniment în cadrul conferinţei de la Oradea- BĂILE 1 MAI 17-19 noiembrie şi va promova exerciţuil fizic dar şi dieta şi stilul de viaţă într-o secţiune a conferinţei noastre naţionale.

Amgen - descoperă, dezvoltă, produce şi livrează terapii inovatoare. Pionier al biotehnologiei înca din 1980, Amgen a fost una dintre primele companii care a îndeplinit promisiunea facută ştiinţei, aducând medicamentele sigure şi eficiente din laborator, în fabrică şi până la pacient. Medicamentele Amgen au schimbat practica în medicină, ajutând milioane de oameni din întreaga lume în lupta cu cancerul, bolile renale, poliartrita reumatoida şi alte boli grave. Ca sursă neîntreruptă pentru potenţiale medicamente noi, Amgen rămâne devotat dezvoltării ştiinţei cu scopul de a îmbunătăţi viaţa oamenilor în mod radical. Pentru mai multe informaţii despre pionieratul nostru în ştiinta şi despre medicamentele noastre vă rugam să vizitaţi www.amgen.com.

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult. În România, GSK este prezentă de peste 20 de ani, cu o echipa de peste 1.000 de oameni implicaţi în producţia, distribuţia şi comercializarea produselor farmaceutice. Pentru ca specialiştii şi pacienţii din România să aibă acces la tratamente inovatoare, GSK România are un portofoliu vast, de peste 80 de produse sigure, eficiente şi de calitate. Acestea acopera arii terapeutice importante, precum bolile respiratorii, urologie, HIV, hematologie, oncologie, dermatologie. În plus, deţinem un portofoliu complex de vaccinuri pediatrice, cu peste 10 vaccinuri care previn boli grave. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.gsk.com şi www.gsk.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii