Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:45 22 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea marinarilor Echipajul de onoare. Români generoși (GALERIE FOTO)

ro

22 May, 2025 17:00 286 Marime text
Marcel Faraudo în portul Constanța
        
 

Pentru că la ediția de anul acesta a Zilelor Constanței, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a fost solidară cu municipalitatea, adresând publicului larg invitația de a vizita nava-școală „Mircea”, „velierul ambasador al României pe mările și oceanele lumii” pentru a-i descoperi „istoria și secretele”, mă simt dator să reamintesc tuturor unul dintre marile sale „secrete”: exemplara solidaritate de care au dat dovadă românii de pe întreg cuprinsul țării, care au binevoit să sprijine efortul financiar al statului român pentru achiziționarea urmașului veteranului bric „Mircea”.
Invitația de a vizita nava-școală „Mircea”

Fondul Mircea”

Joi, 20 noiembrie 1936, în adunarea generală a Ligii Navale Române (L.N.R.) au fost aprobate o donație de 2000 de lei pentru fresca Ateneului, redactarea unui număr festiv al revistei “Marea noastră” dedicat împlinirii a 40 de ani de la înființarea Serviciului Maritim Român, precum și inițierea unei colecte publice pentru construirea unei noi nave-școală, după exemplul Ligilor Navale iugoslave și poloneze. Pentru demararea acestei colecte a fost desemnat un comitet, din care făceau parte viceamiralul Mihail Gavrilescu, generalul Mihail Schina, generalul Nicolae Negreanu, colonelul Ion Giușcă, inginerul Nicolae Brânceni și căpitanul adjutant Dimitrie Știubei.

Ca urmare, Comitetul special ales s-a întrunit la începutul lunii decembrie 1936 pentru a definitiva Apelul care urma să fie lansat, precum și mijloacele de propagandă adecvate. De altfel, L.N.R. a fost prima care a donat suma de 100.000 lei, depusă la Casa de Depuneri pe numele Ministerului Aerului și Marinei, Fond „Mircea”.

Cu numai 5.000 de membri, L.N.R.  a declanşat campania pentru strângerea de fonduri necesare pentru achiziţionarea noii nave-şcoală „Mircea”, având concursul Regelui Carol al II-lea, cel care era convins că „Marina nu este un lux, e un organism viu, o şcoală de energie, o şcoală de supremă camaraderie şi sacrificiu, un fapt concret, o întreagă mentalitate, o educaţiune”.

Efectul a fost imediat și neașteptat. Întreaga națiune a rezonat la unison cu clopotele și sirenele navelor maritime și fluviale sub pavilionul României Mari. Zi de zi, zeci și sute de conaționali au binevoit să sprijine această campanie națională, consemnată și prezentată nominal în presa centrală. Parlamentari, ministere, societăți de navigație maritime și fluviale, parohii, asociații, școli, firme, instituții bancare, tineri și vârstnici din toată țara au fost solidari cu apelul Ligii Navale.
Comitetul Central al L.N.R. aduce și pe această cale viile sale mulțumiri donatorilor, rugând în același timp pe toți cei care doresc a contribui la grabnica construcție a vasului-școală «Mircea», de care Marina națională este lipsită astăzi, să-și trimită obolul – oricât de modest – (lozinca noastră fiind «CÂT DE PUȚIN, DAR DE LA TOȚI»)  pe adresa Ligii Navale Române, str. Eugen Carada nr. 7 București.”.
Subscripțiile publice făcute până la 20 noiembrie 1939 au fost de 5.660.736 lei, sumă depusă de L.N.R. la Banca Națională a României, în contul nr. 207.

O familie cosmopolită

     Consultând una din listele donatorilor, am avut plăcuta surpriză să regăsesc printre entuziaștii susținători toți membrii unei respectabile familii de bucureșteni, foarte atașată de spiritul marinăresc și obiectivele L.N.R. Aceștia erau frații Louis  – 500 lei, Arnold și Charles Faraudo – câte 100 lei, respectiv Marcel – 110 lei, Georgette – 110 lei și Monica Faraudo – 80 lei, copiii familiei Leonie Ranixe și Louis Faraudo. Separat, prin Lista nr. 1439, diverși binevoitori au subscris suma de 335 lei.

Membrii familiei Faraudo în fruntea listei de donatori pentru construcția navei-școală „Mircea”
 

Pe inginerul peisagist Marcel Faraudo l-am cunoscut personal după 1990. Făcea parte din a patra generație de horticultori. Străbunicul său, Louis Leyvraz, a plecat din Elveția în România la 1830. În 1841 a înființat prima pepinieră din București, expropriată pentru construcția Gării Filaret.
Charles Faraudo a avut trei fii - Charles, Arnold și Louis, toți horticultori, formați la Geneva, în Elveția.

 În 1947 Marcel a plecat cu pasagerul „Transilvania” în Franța și, după opt ani petrecuți în Maroc, în 1958 s-a stabilit definitiv și a trăit, până la finalul vieții, în Venezeula.

Marcel Faraudo, radiomatorul în permanentă legătură cu țara
Prin bunăvoința sa, am aflat multe dintre amintirile tinereții sale: 
„Deși m-am născut (15 februarie 1926 – n.n.) cu doi ani înainte de nașterea L.N.R., de mic, încă în clasele primare, cunoșteam L.N.R. prin tata,  care era membru activ prin anul 1935. Eram deja străjer la Marină, iar toate vacanțele le petreceam la Mangalia, unde aveam vila «Lotus» chiar pe faleză, unde e astăzi hotelul   Solymar».
Tata venea cu avionul «Aurul», pilot fiind Etem și Adar mecanicul. Ateriza pe câmp în spatele Grănicerilor, cam unde e gara CFR. Avionul venea sâmbăta și pleca duminica după masă, ridicând un nor de praf, în timp ce doamnele își țineau fustele și fluturau batistele, luându-și rămas bun de la familiari.
Tata ne aducea mereu revista LN.R.  «Marea Noastră», pe care o citeam cu mare interes. Articolele lui Jean Bart (Eugeniu Botez) erau foarte apreciate și tot în acele timpuri erau  la modă cărțile lui Alain Gerbault «A la poursuit du Soleil: Journal de bord», «Singur, străbătând Altlanticul». [..]

La București, sediul  L.N.R. era pe strada Spiru Haret,  ceva mai jos de Ministerul Educației, aproape colț cu Știrbei Vodă. Treceam în  fiecare zi pe acolo, ieșind de la Școala «Sf. Iosif», pe str. General Berthelot spre Cișmigiu și la tramvai.  Aici căpitanul Negrescu ne ținea la curent cu toate conferințele ce se desfășurau foarte des și cu programe și cursuri de navigație.
Duminica, pe șoseaua Jianu, între Statuia Aviatorilor și lacul Herăstrău, erau curse de motociclete între prieteni. Majoritatea, cu motociclete Puch, iar eu cu Vlad Davidescu, fiul colonelului Radu Davidescu, mergeam la Clubul Aer și Marină la Herăstrău, unde aveau mai multe yole și un instructor de la Marină pentru începători. Cum eram membri ai L.N.R., ne permitea să navigăm.
Prin anii 1937-38, L.N.R. a organizat o colectă pentru a strânge bani pentru construcția noului bric «Mircea». Am participat la această colectă și am avut succes. Când bricul «Mircea» cel nou a venit în țară, L.N.R. m-a invitat la primire, dar n-am putut asista. [...]
În 1995 am fost la București să sărbătorim 50 de ani de la bacalaureat. La RadioClub am întâlnit un vechi prieten radioamator YO3FK Constantin Firu. Ne cunoșteam de mulți ani în urmă. Chiar a doua zi m-am prezentat și i-am spus comandorului Munteanu cred, că vreau să-mi reînnoiesc carnetul din 1942. S-a uitat mirat la mine și mi-a spus că o să-l cheme pe președintele L.N.R. ca să mă cunoască, și care mi-a dat o diplomă și m-a numit membru onorific.”.       
După cel de-al Doilea Război Mondial, familia Faraudo s-a dispersat în cele patru zări. 
Mama și tata au reușit să plece în Elveția, ţara de unde strămoşii noştri veniseră în România la 1830. Tata a reuşit să mai lucreze în Elveţia de la 70 de ani încă 15.
După deces, mama a fost incinerată și adusă la București. Tata a murit în 1982, în Venezuela, într-o vizită terminată tragic la început de An Nou.
Sora mea, Georgette a rămas în Elveția, iar băiatul ei Șerban Pacliseanu, a ajuns şeful Misiunii Crucii Roșii în Rwanda, unde locuiește cu soţia lui, Claudia. Fiicele lor, Allison și Kaitlyn, sunt la studii în New York.
La fel se întâmplă și cu sora mea, Monica, rămasă văduvă în Bucureşti cu fiica ei, Adriana, după moartea soţului, prof. dr. Cezar Vlad. Cealaltă fată, Ileana, locuieşte cu soţul Adrian tot în Elveția, iar fata lor, doctoriţa Iulia este căsătorită cu inginerul Andrei Navrot. Trăiesc împreună cu fiul lor Matei la Neuchâtel.
Carolina, fată mea cea mare, inginer constructor de profesie, s-a căsătorit cu inginerul Damian Mendoza în Canada, și au crescut aici pe Susana și Lisette. De mai mulți ani s-au mutat în Minnesota, unde s-au născut alţi doi copii: Marianna și Damian Jr.
Leandro și Sandra locuiesc în Valencia cu familiile lor. La fel, Pina şi cu mine. După cum se vede, nici morţi nu ne putem aduna împreună! ...”.

 
17 septembrie 2013, București. Marcel Faraudo la Expoziția “Europolis”, proiect implementat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Serviciul Județean Galați al Arhivelor Naționale și Biblioteca Orășenească Sulina
          Marcel Faraudo, unul dintre numeroșii și discreții „acționari” ai navei-școală „Mircea”, a trecut la cele venice pe 9 februarie 2022. Dar gestul, atât de simplu și de firesc, al său și al membrilor familiei sale va rămâne pururi, pentru noi și pentru posteritate, unul memorabil. Pentru trecutul, prezentul și viitorul velelor românești, ei fac parte din Echipajul de onoare.
Și poate cândva, unul dintre nepoții sau strănepoții săi, vor trăi bucuria de a urca la bordul lui „Mircea”. Oriunde s-ar afla...

Un gând pios și eterna noastră recunoștință!
Spre veșnica sa pomenire!
Bibliografie:
 
  1. Ședința Comitetului Central al Ligii Navale Române”, în „Curentul”, Anul IX, nr. 3166, luni, 23 noiembrie 1936, p. 5.
  2. Marcel Faraudo, “O viață, o moștenire. Consemnări autobiografice despre proiectele și realizările sale”, pe https://nini.qsl.ro/yo3ccc/Marcel%20Faraudo/FARAUDO.pdf
 
Sursa foto: Colecția Marian Moșneagu
 
 
Despre Marian Moşneagu

Comandorul (r) dr. Marian Moşneagu s-a născut la 29 iunie 1961, în comuna suceveană Boroaia, „în pridvorul Bucovinei”, însă în 1976 destinul i-a călăuzit pașii spre Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa. A urmat apoi cursurile Institutului „Mircea cel Bătrân” (1980-1984) şi ale Facultăţii de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, specializarea Istorie, din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa (1995-1998), unde a finalizat și studiile aprofundate (1999). Ulterior, a devenit doctor în Istorie, la Universitatea din Craiova (2004). La numai 40 de ani a devenit cel mai tânăr director al Muzeului Marinei Române (2001-2006) şi primul ofițer de marină şef al Serviciului Istoric al Armatei (2007-2016).

Este autor al lucrărilor „Ziua Marinei la români” (2002), „Cultul apelor la români” (2004), „Politica navală postbelică a României (1944-1958)” (ediţia I 2005, ediţia a II-a 2006), „Odiseea navei-şcoală «Constanţa»” (2004), „Regele şi Regina Mării Negre. File din istoricul distrugătoarelor & fregatelor «Regele Ferdinand» şi «Regina Maria»” (2006), „O istorie tragică a Marinei Comerciale Române” (2006), „Dicţionarul marinarilor români” (2008), „Eroii Marinei Române” (2009), „Elita Marinei Regale Române în rezistenţa anticomunistă” (2010), „Presa Marinei Române. Dicţionar bibliografic” (2011), „Crucişătorul «Elisabeta» în campanie” (2012), „Serviciul Istoric al Armatei în slujba culturii naţionale” (2013), „Fregata-amiral «Mărăşeşti»” (2014), „Uniformele Forţelor Navale Române” (2016), „Şefii Statului Major al Forţelor Navale. Enciclopedie” (2016), „Amiralii României. Dicționar enciclopedic” (2017), „Cavalerii Mării Negre. Ofițeri de marină distinși cu Ordinul Militar «Mihai Viteazul»” (2019), „Armata Română pe frontul Canalului Dunăre-Marea Neagră” (2020) și „Legendele «Albatrosului»” (2021) și coautor al altor 30 de albume, ghiduri, dicționare, enciclopedii, monografii și culegeri de documente. Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (1992) și al Comisiei Române de Istorie Militară (1999) și redactor-șef al revistelor „Cap Compas”, „Magazin Nautic” și „Misiunea”.


Citește și: 
Lumea marinarilor: Ziua galionului. Catarge noi, speranțe vechi

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii