Constanța acum 100 de ani Luna martie 1925 în presa vremii (III)

-
Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
-
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 3-8 martie 1925
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 10-15 martie 1925 , de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu mai publică ediția de luni în anul 1925), urmând a prezenta: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
Editorial
Cele șase numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, aferente săptămânii 3-8 martie 1925 , cuprind, în mod firesc, editorialele, scrise de mai mulți autori. Acestea abordează teme relevante situației locale/naționale sau internaționale, după cum urmează:
Răsboiul civil din Turcia – Ca și în editorialele din săptămâna precedentă, observăm că situația din Turcia ocupă un loc important în agenda jurnalistică a ziarului „Dacia” și în această săptămână. Ziariștii informează că la Anatolia au avut mai multe lupte între trupe și răsculați. La Kisil Irmek s-a înregistrat o înfrângere a celor revoltați. Numărul celor decedați din ambele tabere a fost aproximat la 6.000 – 8.000. „La Constantinopol, știrea produs o impresie îmbucurătoare, în toate cercurile.”
Ședința Sfatului Negustoresc. Cuvântarea d-lui Ilie Mecu – În continuarea ședinței Sfatului Negustoresc ținută săpătmâna trecută, în Sala Bursei de cereale, redacția redă integral discurul președintelui Bursei de comerț și inspector general al Băncii Naționale din localitate.
Primar între primari – Acest editorial aduce laude lui Radu Portocală, primarul Brăilei, care își ipotechează casa din Galați pentru a-și plăti o datorie la banca „Dunărea Românească”. Aceste laude vin în contextul în care mulți primari ar fi apelat la banii concetățenilor pentru a ieși din această situație. Pentru că se comportă diferit și tratează funcția pe care o deține cu respect față de alegători, Radu Portocală atrage simpatia ziarului.
Nemulțumirea cerealiștilor constănțeni – Ziarul „Dacia” prezintă memoriul cerealiștilor constănțeni, care s-au întâlnit marți seară pentru a aviza la măsurile ce se impun, față de deciziunea guvernului de a prohibi exportul orzului.
Dreptate pentru justiție – Octav Goruneanu vorbește în acest editorial despre o mișcare începută în urmă cu doi ani pentru înființarea unei a doua judecătorii la Constanța. Totuși, din cauza parlamentarilor, proiectul a căzut, iar orașul a rămas cu doar o judecătorie, în timp ce comune mici, nu vorbim de orașe mari, au două astfel de instanțe.
Doleanțe juste – Editorialul de duminică, 15 martie 1925, pune accentul pe subiectul deciziunei guvernului privitoare la prohibirea exportului de orz, despre care s-a vorbit și în numerele anterioare. „Nemulțumiții arată în memoriu, că măsura guvernului este de așa natură, încât se prevede că, de se va menține, va aduce în mod sigur, complectul declin al comerțului de cereale constănțean”, scrie Al. Dratski în text.
Politică și administrație locală și centrală
Ședința Sfatului Negustoresc. Discuțiunile ce au urmat cu privire la activitatea Sfatului – În această ședință au luat cuvântul: Ilie Mecu – președintele Sfatului, G. Georgescu – președintele Camerei de Comerț, Gr. Grigoriu, Romulus Cocea – președintele Uniunei micilor industriași, Nic. Ștefan – vicepreședintele Sfatului și Gh. Stețcu – casierul sfatului.
Proclamarea fuziunii partidului național cu cel naționalist – La sfârșitul săptămânii a avut loc congresele partidelor național român și naționalist al poporului pentru ratificarea fuziunii. După ce aceasta a fost proclamată, s-a ținut „o mare manifestație pe stradă”. Ulterior, la prânz s-a luat masa la „Suzana”.
Întrunirea funcționarilor – Pe 10 martie, la Școala nr. 1, a avut loc întrunirea funcționarilor publici. Au vorbit inginerul Ispirescu, doctorul Stoenescu și Filip.
„Nenorocirile” locale
Împușcat din imprudență – Copilul Ion Bădescu s-a împușcat în abdomen după ce s-a jucat cu un revolver. El a fost internat la spital
Crima din com. Saragea – Femeia Pana I. Carceff din comuna Saragea a decedat în urma unui avort provocat de Manca Dumitru din comuna Dobromir.
Agresiunea din Osmanfacă – Nicolae Simion și Pavel Milcu, ambii din comuna Osmanfacă, s-au luat la ceartă, apoi la bătaie. În urma conflictului, Simion l-a lovit pe Milcu cu un baston în cap, provocându-i o rană gravă.
O încercare de sinucidere – Tânăra Lila Deibeldel din str. Mihail Cogălniceanu nr. 25 a vrut să-și pună capăt zilelor, aruncându-se în mare în apropierea Cazinoului, după o ceartă cu A. Constantin, cu care se pare că avea o relație. Ea a fost observată de grăniceri care au împiedicat-o.
Incendiul din port – Ziarul înștiințează că au sunat mai multe sirene din port, anunțând un incendiu produs la un vagon cu talași.
Groaznica nenoricire din com. Cartalu – Gheorghe P. Vasile din comuna Cartalu repara un butoi cu benzină, însă a folosit un fier încălzit, iar butoiul a explodat. Gheorghe P. Vasile a fost omorât în incident, iar fiul și mecanicul Tudor Trișcan au fost răniți.
Va continua.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, respectiv 1925 le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, respectiv din anul 1925, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp