Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:47 03 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Luna martie 1925 în presa vremii (I)

ro

02 May, 2025 17:00 650 Marime text

 
  • Prezentarea, în două ediții distincte, în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“ dintr-o săptămână.
  • În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 3-8 martie 1925
 
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 3-8 martie 1925 , de marți până duminică (ziarul „Dacia“ nu mai publică ediția de luni în anul 1925), urmând a prezenta: Editorial, Politica și administrația locală și centrală, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
 
Editorial
 
Cele șase numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, aferente săptămânii 3-8 martie 1925 , cuprind, în mod firesc, editorialele, scrise de mai mulți autori. Acestea abordează teme relevante situației locale/naționale sau internaționale, după cum urmează:
 
Revoluția din Turcia se întinde – Autorul este A. Souleyman care, din capul locului, spune că situația din țara semilunei este „foarte neliniștitoare”. „In timp ce revolta curzilor a fost sângeros reprimată de trupele rămase credincioase guvernului, revolta populației fanatice, a isbucnit cu violență în regiunea Brusei și în Caucaz.” La Constantinopol, Guvernul a decretat stare de asediu, ca urmare a manifestațiilor antiguvernamentale. De asemenea, mai multe torpiloare au fost atașate crucișătoarelor „Askim” și „Djumuriet” pentru a stopa revoltele din regiunea Caucaz. Nu în ultimul rând, la Constantinopol, a circulat zvonul că președintele Kemal Pașa a părăsit Capitala și s-a stabilit la cartierul general al trupelor.
 
Războiul sfânt – „... din Orientul apropiat ne vin știri alarmante”, spune Octav. Goruneanu în prima frază a editorialului, ceea ce reprezintă o continuare a problemelor releifate în numărul trecut.
 
Reforma administrativă – Textul nesemnat vorbește despre depunerea proiectului de lege pentru unificarea administrativă pe masa Senatului. „Proiectul după cum arată raportorul, are ca bază principiul descentralizărei adminiinistrative prin autonomizarea administrațiilor comunale și județene. O inovație importantă în proiect o constitue dreptul de vot și de eligibilitate al femeilor și extinderea atribuțiilor consiliilor comunale și județene. Cât privește alegerea primarului principiul eligibilității este știrbit prin dreptul ce își rezervă ministerul de de a-l desemna dintre interne candidații propuși de consiliile comunale.”
 
Stânjenirea exportului – Al. Doinaru ridică în acest material problema taxelor comunale și județene care au fost adăugate taxelor de export, deja ridicate, fapt ce pune în dificultate comercianții.
 
T.F.F. un pericol sau o necesitate reală? – Același Al. Doinaru reliefează în acest editorial faptul că țara noastră a rămas cu mult în urma progresului tehnologic făcut în alte țări. El dă exemplul rețelei de posturi de radio care în America deservește întreaga populație, pe când în România de abia acum a început instalarea unei astfel de rețele, în orașele Craiova, Timișoara, Oradia Mare, Cluj, Cernăuți, Iași, Chișinău, Galați și Constanța. În plus, rețeaua va fi folosită doar de autorități și de armată.
 
Incapabili și pungași – Octav. Goruneanu deplânge în acest material soarta țării și implicit a poporului, ajuns să fie condus de incapabili și pungași, așa cum s-a lăsat să se înțeleagă din titlu.
 
Politică și administrație locală și centrală
 
Adunarea comitetului executiv al partidelor fuzionate – în această știre aflăm informații despre adunarea membrilor noului partid creat, în frunte cu președintele Constantin Pariano.
 
Adunarea Generală a Băncii Centrale de Comerț – Suntem informați că pe 1 martie 1925 a avut loc adunarea generală a acționarilor Băncei Centrale de Comerț din localitate.
 
S-a făcut sau nu s-a făcut fuziunea? – D.G. Rizescu, cunoscut comerciant din localitate, a trimis spre publicare redacției „Dacia” o scrisoare înaintată lui N.D. Chirescu, președintele organizației partidelor fuzionate.
 
În ediția din 7 martie 1925 aflăm că a avut loc ședința Camerei Deputaților. Deputatul N. Georgescu-Tulcea a făcut o comunicare cu privire la căpitanul de marină Isvoreanu care a ucis doi pescari sub pretext că ar fi fost contrabandiști. D. Georgescu Tulcea, a arătat că acest căpitan vânător de oameni, în loc să stea la ocnă, se plimbă liber în Sulina.
 
Șezătoarea dela liceu – Conferențiarul a fost avocatul Traian Ulpiu Berberianu care a arătat cât de importanta este ca presa să fie liberă.
 
Nenorocirile“ locale  
 
Crima unui sătean – locuitorul Osmen Omar din comuna Baerambunar, cunoscut astăzi ca Feltefebel Denkovo (Bulgaria) l-a surprins pe Iomer Apturian care a venit la casa lui cu intenția de a-l jefui. Iomer a tras cu arma în el și l-a omorât, fiind apoi arestat pentru crimă.
 
Bătaia din Murfatlar – Ion Dragnea din Murfatlar s-a luat la bătaie cu Petcu Stoian din aceeași localitate. Cel dintâi l-a lovit pe cosătean cu un baston în cap, provocându-i o rană gravă.
 
Cazuri mortale de gripă în localitate – Epidemia de gripă face ravagii în Constanța și numărul cazurilor a ajuns la ordinul sutelor. De asemenea, în utlimele zile s-au înregistrat și cazuri mortale, mai ales în rândurile soldaților din garnizoana locală.
 
Tifos exantematic în județul Durostor – În comuna Avdula din Durostor s-au înregistrat trei cazuri de tifos exantematic. Medicul județului și comandantul companiei de jandarmi Durostor au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.
 
O contrabandă în port – Funcționarii de la vamă au descoperit o contrabandă pe vaporul francez „Iaquess Fraissinet” din Marsilia. S-a găsit o statuetă artistică din bronz și mai multe parfurmuri. Vama l-a amendat pe căpitanul vasului.
 
Vagoane violate – Răufăcători au spart vagoanele 9034, 4651 și 40033, ce staționau în gara Murfatlar, pentru a fi expediate la București. Hoții au furat opt butoaie cu măsline, coloniale, ferărie etc. Valoarea acestor mărfuri se ridică la aprox. 100.000 de lei.
 
Va continua.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, respectiv 1925 le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, respectiv din anul 1925, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.

Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.

Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politica și administrația locală, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
 
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol? 

Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit

Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari