Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 06 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Cerșetorii și autoritățile care nu iau măsuri

ro

18 Sep, 2024 17:00 1646 Marime text
Capturi din numărul 17 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Doi lei prețul la cafea
  • Botez înainte de căsătorie
  • Un proprietar de camioane și soția lui, arestați pentru furt
  • Adulter surprins de soț
  • Familii lăsate pe drumuri
 
24 ianuarie 1924 în paginile ziarului „Dacia”
 
Numărul 17 din 24 ianuarie 1924 al ziarului „Dacia” informează cititorul asupra ședinței consiliului comunal din urmă cu o zi și a pus accent pe micșorarea prețului la cafea.
 
„In cartea nemurirei sta-va scris
Cu slove mari - trase cu bidineaua-
Cum că consiliul, din tot ce-a promis
Făcut-a doar din trei... doi lei cafeaua.”
 
Editorialul este semnat ca și în numărul precedent de Al. Dratski. Așadar, în materialul „Eroi necunoscuți și cunoscuți”, Al. Dratski consacră rândurile pentru toți eroii, cunoscuți și necunoscuți, care au luptat pentru România în timpul Primului Război Mondial. El deplânge trista realitate care arată că statul nu a afișat nici un fel de grijă pentru cei care și-au sacrificat viața și trupul în război. Îi consideră vinovați pe conducătorii țării, neavând scuză pentru impasibilitatea lor. Al. Dratski a mai punctat că liderii de atunci ai țării aveau datoria de a oferi stima cuvenită celor care și-au dat viața pe front, iar supraviețuitorilor marcați fizic de luptele din război să li se dea „putința de a trăi, pentru ca să nu se mai audă că invalizii se sinucid de mizerie ori că alții sunt culeși înghețați de pe drumuri.”
 
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol? 
 
Cronica zilei a fost intitulată „Rugăciune către Anul-Nou”. Autorul Ax. Poni cere de la 1924 să ajute cetățenii urbei tomitane prin a le oferi minimul necesar de trai, arătând pe de o parte starea precară în care constănțenii trebuiau să-și petreacă zilele.   
 
Este inserat încă un anunț despre cabinetul doctorului B. Tatarski.
 
Redactorii de la „Dacia” informează asupra faptului că vasele escadrei de război americane, „M. K. Cormick“ și „Simpson“, au părăsit portul Constanța, cu destinația Batum – Trebizonda. Misiunea lor era de a încrucișa ambele porturi pentru a căuta locul unde s-a înecat vasul petrolier egiptean „Colibri”.
 


Botez înainte de căsătorie
 
Parcurgând în cotinuare numărul, ajungem la știrea despre botezul unei tinere israelite, Miria Bercovici, care a avut loc la Biserica „Adormirea”. Întreg clerul Constanței a oficiat serviciul religios. Nașii au fost familia Griva. Miria Bercovici a ales să se boteze, deoarece urma să se căsătorească cu un tânăr creștin. Botezata a primit prenumele Maria, iar numele Bercovici s-a schimbat în Bercescu.
 
Cititorului îi este atrasă atenția de o telegramă din Silistra trimisă pe 15 ianuarie și ajunsă la redacție pe 22 ianuarie. Conținutul reliefa protestul expeditorilor față de calomniile aduse prefectului dr. Tașcu Pucerea, care „face cinste neamului românesc atât ca prefect cât și ca om cinstit”.
 
Citește și: Constanța acum 100 de aniZiarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit 
 

Segmentul publicitar este continuat de anunțul „Dați pentru «Crucea Roșie»”.
 
Deciziile luate în ședința de consiliu
 
Articolul „ședința consiliului comunal” prezintă pe larg ce decizii au fost luate de diriguitorii Constanței. Ținută sub președinția lui Virgil Andronescu, în ședință s-au hotărât următoarele:
  • Respingerea cererii lui I. Miga de a plăti în rate locul cumpărat de la comună prin licitație
  • Cumpărarea de la dna Ionescu a casei de la Viile Vechi, în valoare de 957.000 de lei, pentru a înființa Școala de fete nr. 6
  • Vânzarea către Aristide Iacob a unui loc la marea industrie, alăturat proprietății cumpărătorului, cu 200 lei/mp. În schimb, Aristide Iacob trebuia să construiască până la 1 noiembrie 1924 un dig de consolidare spre țărmul mării
  • Respingerea cererii cafegiilor de spori prețul cafelei la trei lei
 
Aflăm vestea tragică a decesului tânărului Ion Petre din comuna Sarighiol, înecat după ce gheața formată la suprafața lacului s-a spart.
 
Alexandru Dratski apare în acest număr și cu o poezie, numită „Versuri-Frânte”.
 
Profil ellin
          In ochii tăi
          e-atât senin...
Dar ochii-ți mint—
          Căci vraja lor
          e-adâncul clar al zărilor
          albastre din Corinth...
Profil ellin
          e glasul tău
          atât de lin...
Vibrează’n ritm de metodii
          iar vraja lor
          e freamătul legendelor
          de prin mitologii
Când razele’n amurg
          se sting,
          se-aprind în sufletu-mi văpăi,
          gândind mereu, la ochii tăi...
Și'n ceasul cel de farmec plin
          visez o lume de visări
          profil ellin.
 
Cerșetorii – o problemă de care autoritățile nu se ocupă
 
Încă un editorial, de data aceasta nesemnat, abordează subiectul cerșetoriei pe străzile Constanței. Redacția ziarului „Dacia” a fost vizitată de Botez de la ministerul Muncii care le-a cerut jurnaliștilor să ajute autoritățile în combaterea cerșetoriei. Ziarul își asumă datoria pe care o are de îndeplinit, dar atrage atenția autorităților publice că ele nu se ocupă pe cât ar trebui de problema cerșetorilor.
 
Un proprietar de camioane și soția lui, arestați pentru furt
 
Redactorii aduc la cunoștință noile amănunte care au apărut în urma furtului de la magazia Băncii Românești. Șeful siguranței locale, Gheorghiu și comisarul Pavlovici i-au identificat pe hoți. Era vorba despre: Gh. Mocanu – proprietar de camioane și soția lui.
„Au mai fost de asemenea arestate femeile Natalia Gheorghiu și Alexandrina Caropol zisă Didina, ambele croitorese, cari se îndeletniceau cu plasarea în oraș, a stofelor și pânzeturilor furate. Sustragerea acestor mărfuri din baloturi a fost comisă de câtre Gh. Mocanu în tovărășia altor doi ce au fost puși în urmărire”, informa ziarul.
 
Această știre este urmată de trei informații pe plan național: „Răscoala țărănească în Timișoara” (corespondență din București), „Prelungirea contractelor de închiriere” (corespondență din București), „Tramvaiele asasine” (corespondență din București) și „Furtul de la arsenalul armatei” (corespondență din București).
 
Citește și: Constanța acum 100 de aniRomânia după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării 

Cititorilor le sunt oferite și știri din afara țării. Titlurile acestui număr erau: „Căderea guvernului englez”, „Alegerea președintelui Adunărei Naționale Grecești” și „Pro și contra plebiscitului în Grecia”.
 
Cir. semnează materialul „Macedonenii în Cadrilater”, unde se ridică problema acuzațiilor pe care nativii dobrogeni le aduc românilor macedoneni stabiliți în Cadrilater. Autorul accentuează faptul că problemele din regiune nu se pot imputa românilor macedoneni, generalizarea aceasta fiind nepotrivită.
 
Iată rutele maritime ale navelor care plecau din Portul Constanța consemnate în numărul de față:
  • Constanța – Cospoli – petrol în cutii
  • Constanța – Pireu – cereale în saci și vărsate
  • Constanța – Corfu – cereale vrac și în saci
  • Constanța – Venezia – Triest – cereale
  • Constanța – Hambrug – cereale vărsate și în saci
 
La subrubrica „navluri maritime” aflăm ce nave au ieșit din port: suedezul „Ingrid”, grecescul „Psara”, vasele românești „Siretul” și „Durostor”.
 
Adulter surprins de soț
 
Iată faptele zilei din numărul 17:
  • Când pisica nu-i acasă - D. C. Condos, din bulevardul Regina Maria 89, întovărășit de către d. subcomisar Vasile Grigore, a surprins eri în flagrant delict de adulter pe soția sa. Actele dresate au fost trimise parchetului.
  • Birjar model - D. Ion Dorobanțu din bulevardul Independenței, venind astă noapte acasă cu No. 13, neînvoindu-se cu trăsura că prașul asupra prețului, a fost grav bătut de acesta. Birjarul a fost arestat.
  • Rănire - Memet Cutum Ali, din strada Ion Grădișteanu No. 1, petrecând astă noapte la o nuntă, s’a ales cu capul spart. De treaz ce era, nici nu știe cine i-a fost nașul.
  • Început de incendiu - Astă noapte, s’a aprins coșul brutăriei d-lui N. Petre din str. Costache Negri. Focul a fost localizat în grabă.
 
Familii lăsate pe drumuri
 
Pe pagina a doua descoperim că un incendiu din cartierul israelit al orașului Târgu-Neamț a mistuit mai multe case și a lăsat pe drumuri zeci de familii.
 
Știrea rubricii „Din port” aduce la cunoștință faptul că Niculae Simionescu, consilier de delegație la ambasada din Atena a plecat cu vaporul „Durostor”.
 
La rubrica „Buletin juridic” se precizează că Tribunalul S. II. I-a condamnat pe Butușilă și Gh. Leonte din Dobromir la câte cinci zile de închisoare și 250 de lei amendă pentru lovire. De asemenea, instanța a respins apelul lui Gh. Ciocan din Beilic, acesta rămânând condamnat la 15 zile de închisoare și având de plată o amendă de 500 lei pentru insultă.
 
Citește și: Constanța acum 100 de aniVirgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 
Conținutul editorial se încheie cu următoarele informațiuni:
  • Duminică 20 Ianuarie, a avut loc balul dat de cercul subofițerilor reangajați din garnizoana Constanța sub patronajul d-lui colonel Simionescu.
  • Cameră mobilată sau nemobilată, aproape de centrul orașului, caută tânăr avocat. A se adresa la ziar.
  • Primăria aduce din nou la cunoștința comercianților și depozitarilor și tuturor celor cari fac vr-un fel de comerț în cuprinsul orașului, că de la 1 ianuarie 1924, urmând să se preschimbe autorizațiile de funcționare, trebuiesc să se facă noi cereri la primărie, în urma cărora se vor cerceta localurile unde se exercită comerțul spre a se vedea dacă îndeplinesc condițiunile de igienă și soliditate eliberându-se alte autorizațiuni. Cei ce nu se vor supune dispozițiunei de față, li se vor închide localurile prin prefectura de poliție.
  • D Al. Constantinescu fost inspector financiar, avocat își are biroul și locuința în C-dul Regina Maria No. 73 Constanta.
 
În segmentul dedicat spectacolelor, față de numărul anterior, acum apare și filmul „Maria din Magdala”, care va rula la teatrul cinema „Arena Grand”. Între pauze, trupa de reviste a lui C. Fotache, jucau în „Balul mortului”.
 
Reclamele sunt identice cu cele din ultimul număr.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 

Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“

Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.

Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța. 
 
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Săgeți către autoritățile publice. Urbea tomitană este „pustiită, hidoasă, murdară și devastată de toate administrațiile comunale ce s-au perindat”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari