Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:53 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Epidemie de gripă 2019 Creşele şi grădiniţele riscă să fie închise dacă numărul de îmbolnăviri este prea mare

ro

26 Jan, 2019 00:00 2103 Marime text
Ministerul Sănătăţii a informat Ministerul Educaţiei Naţionale despre situaţia privind evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă. Sorina Pintea anunţă că este posibil să fie declarată epidemie naţională de săptămâna viitoare. Totuşi, DSP Constanţa are drept de hotărâre dacă este cazul să fie închise creşele, grădiniţele sau şcolile din pricina unui număr ridicat de îmbolnăviri.
 
„Vom continua să supraveghem atent evoluţia gripei în toată ţara. Împreună cu Ministerul Educaţiei, vom continua triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ săptămâna viitoare,  odată cu reluarea activităţii în unităţile şcolare. Recomand părinţilor să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare, iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivităţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, înainte de acest weekend.
 
Totuşi, Sorina Pintea a făcut şi precizări cu referire la cazul celor 85 de copii gripaţi de la creşele din Bucureşti. Astfel, direcţiile de sănătate publică sunt cele care, în colaborare cu inspectoratele şcolare judeţene, sunt factori decizionali cu privire la închiderea şcolilor. Astfel, cotidianul ZIUA de Constanţa a contactat Direcţia de Sănătate Publică Constanţa pentru a vedea care este situaţia îmbolnăvirilor în rândul preşcolarilor şi dacă se ia în calcul de săptămâna viitoare să fie închise anumite unităţi de învăţământ. Totuşi, Constanţa se află pe al doilea loc la nivel naţional în rândul îmbolnăvirilor confirmate în urma analizelor, iar două persoane au decedat în judeţul nostru.
 
Până la încheierea ediţiei, nu a fost primit răspunsul oficial de la DSP Constanţa, urmând ca să fie comunicat de îndată ce îl avem.
 
După cum preciza şi ministrul Sănătăţii, dacă un număr de 20% din preşcolari sunt absenţi pe motiv de boală, se poate lua hotărârea ca unitatea să fie închisă, dar nu mai mult de cinci zile lucrătoare. Măsurile de prevenire şi control demarate de Ministerul Sănătăţii săptămâna trecuta, la debutul sezonului gripal, se menţin în perioada următoare. Deciziile de suspendare a orelor de curs pe o perioada limitată se vor aplica punctual.
 
De asemenea, în urma analizei solicitărilor transmise de medicii de familie şi centralizate de direcţiile de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile pentru a achiziţiona suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.
 
„Este îmbucurător că numărul persoanelor din categoriile de risc au ales să se vaccineze în număr mai mare în acest sezon, astfel încât din cele 1.300.000 de doze achiziţionate iniţial de Ministerul Sănătăţii mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea am decis să suplimentăm numărul de vaccinuri gripale pentru a oferi protecţie unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită. Vom urgenta procedurile de achiziţie şi estimăm că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
 
Recomandăm populaţiei să aplice cu rigurozitate a recomandările specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:
•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;
•        Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
•        Respectarea etichetei tuşei şi strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul parţii interne a articulaţiei cotului);
•        Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
•        Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
•        Continuarea vaccinării antigripale
În funcţie de situaţia epidemiologică,  unităţile sanitare sunt responsabile să limiteze accesul vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc crescut.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii