Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:53 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Sorina Pintea şi „Şpaga sub acoperire“

ro

02 Mar, 2020 00:00 4680 Marime text

Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătăţii, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ din Baia Mare, Maramureş, a fost arestată preventiv de Tribunalul Bucureşti. Mandatul emis pe numele fostului ministru nu este definitiv, el putând fi contestat la Curtea de Apel Bucureşti. Cert este că fostul ministru al Sănătăţii va mai sta câteva zile în arest.


Potrivit DNA, Sorina Pintea este cercetată sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. În concret, fostul ministru al Sănătăţii este acuzat că în perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, în calitate de manager al spitalului judeţean din Baia Mare ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit. Banii reprezintă, în opinia DNA, un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect „proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente“, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.


Ca o ironie, în octombrie 2019, în cadrul unui interviu acordat televiziunilor centrale, Sorina Pintea, tot în calitate de ministru al Sănătăţii, a declarat despre programul „Şpaga sub acoperire“ (introdus în vara anului trecut) că începe să dea roade, 14 „pacienţi“ fiind deja incluşi în sistem.


De ce ne mai miră astfel de fapte de presupusă corupţie? Până la Pintea, procurorii DNA au trimis în judecată mai mulţi manageri din spital din ţară, unii dintre aceştia fiind chiar condamnaţi. În această categorie intră fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă.


Și dacă tot ne referim la Constanţa, îmi aduc aminte un episod din aprilie 2019, când Sorina Pintea, în calitate de ministru, a efectuat noaptea un control la Spitalul Clinic Judeţean „Sf. Andrei” Constanţa. La finele acţiunii, Sorina Pintea a spus că a găsit mai multe nereguli, în special la Secţia de Neurologie şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, la triaj. În urma controlului s-a decis: încetarea mandatului de asistent-şef interimar pentru asistenta din Secţia Clinică Neurologie; acordarea unui avertisment scris asistentei medicale din cadrul secţiei UPU-SMURD Constanţa, care a fost de serviciu în zona de triaj, în data de 7.04.2019; directorul de Îngrijiri a primit o atenţionare privind intensificarea controalelor pe secţiile unităţii, în consecinţă, au fost demarate verificări în toate secţiile.


Citeşte şi:

„Dezastru, jale!“
Ministrul Pintea ne-a spus cum a decurs controlul din toiul nopţii de la Spitalul Judeţean Constanţa


Continuă programul "Şpaga sub acoperire" în spitalele din România. Ce aspecte se verifică

Sorina Pintea, arestată preventiv pentru 30 de zile


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii