Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:23 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sucurile pentru copii, pericol pentru sănătate!

ro

28 Sep, 2016 14:22 819 Marime text
Un studiu științific realizat de reprezentanții Asociației Pro Consumatori scoate la iveală pericolul la care părinții îi expun, fără să vrea, pe cei mici, în momentul în care le cumpără o banală sticlă de suc.
 

Studiul privind calitatea băuturilor răcoritoare destinate copiilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe părinți să înțeleagă eticheta produselor  astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru copii lor.
 
REZULTATELE STUDIULUI:
 
    54% dintre sucurile analizate conțin între 4 și 11 aditivi!
    5 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc pentru copii!
    46% dintre sucurile analizate conțin conservanți artificiali!
    46% dintre sucurile analizate conțin arome artificiale!
    40% dintre sucurile analizate conțin suc de fructe în proporție de până la 5%
    Toate produsele analizate conțin acid citric!

 
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 35 de băuturi răcoritoare, care prin forma și concepția grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenției copiilor și influențarea acestora în privința alegerii și consumului. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-a avut în vedere următorul obiectiv: Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.
 
Ingredientele regăsite în compoziția sucurilor  analizate sunt următoarele: apă, zahăr, sucuri de fructe în proporții variabile și insignifiante (mere, portocale, căpșuni, zmeură, lămâi verzi, fructul pasiunii, piersici, ananas), acid citric, gumă caruba, gumă arabica, gumă esterica, gumă de acacia, pectină, beta-caroteni, beta-apo-8-carotenal, antocianine, acid ascorbic, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, lactat de calciu, sucraloză, acesulfam K, acid fosforic, carboximetil celuloză, ciclamat de sodiu, zaharinat de sodiu, aspartam, caramel sulfit de amoniu, cosenilă, verde natural CI 5, carmoxină, carbonat de calciu și arome artificiale.
 
Cu privire la ingredientele de mai sus experții APC Romania au formulat următoarele concluzii:
 
Îndulcitorii sintetici regăsiți în sucurile analizate (aspartamul, sucraloza, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu) au o putere de îndulcire care poate fi de până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.
 
Toate produsele analizate conțin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor, se mai arată în studiul citat. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii