Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ONU examinează o rezoluție ce ar permite percheziționarea navelor cu migranți din apele internaționale

ro

16 Sep, 2015 21:43 1833 Marime text
Marea Britanie a prezentat în Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluție care le-ar permite europenilor să percheziționeze navele suspecte în apele internaționale din largul Libiei pentru a încerca să limiteze fluxul de migranți în Mediterana, au declarat diplomați citați de AFP.
 
Acest text ar putea fi supus unui vot săptămâna viitoare înainte de începerea Adunării generale a ONU unde numeroși lideri europeni sunt așteptați și unde se va discuta despre criza migrației, potrivit Agerpres.
 
Va fi necesar în prealabil ca europenii ”să facă eforturi pentru a obține permisiunea țărilor sub pavilionul cărora se află aceste nave”. Dacă suspiciunile sunt confirmate, navele vor putea fi ”percheziționate” și apoi făcute inutilizabile sau distruse.
 
Autorizațiile vor fi date pe un an pentru a răspunde unor ”circumstanțe excepționale și specifice”.
 
”Aceste măsuri nu se vor aplica decât traficului căruia i-au căzut victimă migranții din Mediterana 'în apele internaționale din largul Libiei”, subliniază rezoluția, care nu pune în discuție dispozițiile generale ale dreptului mării.
 
De asemenea, reamintește textul, legile internaționale permit deja controlul navelor suspectate de activități criminale și care navighează fără pavilion sau cu acordul statelor sub pavilionul cărora se află. În plus, rezoluția invită țările membre să ajute Libia să-și securizeze frontierele și să lupte împotriva călăuzelor. Ea subliniază că migranții 'trebuie tratați cu umanitate și demnitate' și cu respectarea drepturilor lor.
 
Drept răspuns la obiecțiile ridicate de Rusia, a explicat un diplomat, ”am folosit un limbaj foarte precis și am menționat circumstanțele exacte ale utilizării forței”. Potrivit diplomaților, migranții găsiți pe navele controlate vor fi salvați și transportați în Italia, unde eventualele solicitări de azil vor fi examinate.
 
UE a aprobat luni recurgerea la forță militară împotriva călăuzelor care operează în largul Libiei, în cadrul unei consolidări a operațiunii sale navale în Mediterana. Pentru moment, această misiune nu permite urmărirea călăuzelor la sol sau în apele teritoriale libiene, întrucât acest lucru ar necesita un acord formal al guvernului libian.
 
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, intenționează să organizeze o reuniune la nivel înalt privind criza migratorie pe 30 septembrie la New York, în marja Adunării generale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii