Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Israel-Hamas Populaţia din Gaza „moare de foame”, denunţă un înalt responsabil al OMS

ro

31 Jan, 2024 21:14 799 Marime text
Sursa foto: Pixabay
  • Populaţia din Fâşia Gaza „moare de foame”, a denunţat miercuri un înalt responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, într-un moment în care state donatoare importante au anunţat că îşi suspendă ajutorul pentru agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), transmite AFP.
     
Populaţia din Fâşia Gaza „moare de foame”, a denunţat miercuri un înalt responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, într-un moment în care state donatoare importante au anunţat că îşi suspendă ajutorul pentru agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), transmite AFP, conform Agerpres.

„Este o populaţie care moare de foame. Este o populaţie care este împinsă pe marginea prăpastiei”, a declarat directorul programului de urgenţe sanitare al OMS, Michael Ryan, într-o conferinţă de presă la Geneva.

„Palestinienii din Gaza sunt în catastrofă masivă. Dacă întrebaţi dacă această catastrofă se poate agrava, da, absolut”, a subliniat el.


Ajutorul umanitar intră 'cu picătura' în enclava asediată total de Israel în urma atacului fără precedent al Hamas de la 7 octombrie.

„Numărul de calorii consumate de locuitorii din Gaza s-a redus sistematic, iar calitatea alimentaţiei a scăzut”, a explicat Ryan.

„Iar dacă adăugaţi la lipsa de hrană suprapopularea, frigul şi lipsa de adăposturi, obţineţi condiţiile perfecte pentru o epidemie masivă în rândul copiilor”, a mai spus el.

„Până astăzi, peste 100.000 de locuitori ai Gazei sunt fie morţi, răniţi, daţi dispăruţi sau presupuşi morţi”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în aceeaşi conferinţă de presă.

„Riscul de foamete este ridicat şi creşte cu fiecare zi”, a spus el, în contextul în care operaţiunile UNRWA de ajutorare a civililor sunt în pericol după ce Israelul a acuzat 12 din cei 30.000 de angajaţi regionali ai agenţiei ONU de implicare în atacul Hamas de la 7 octombrie.


Mai multe ţări donatoare, printre care SUA, şi-au suspendat finanţările către UNRWA, ceea ce, potrivit directorului general al OMS, va avea 'consecinţe catastrofale pentru populaţia din Gaza'.

Săptămâna trecută, ambasadoarea Israelului la sediul ONU din Geneva a acuzat OMS de 'complicitate' cu Hamas, declarând că agenţia ONU a ales să 'ignore' dovezi care, potrivit Israelului, ar arăta că Hamas a folosit spitalele pentru a lansa atacuri şi a ascunde tuneluri şi arme.

OMS a respins miercuri din nou aceste acuzaţii.

„Acuzaţia de complicitate (...) este de-a dreptul iresponsabilă, pentru că ar putea să ne pună angajaţii în pericol. Dar aş dori să o asigur pe ambasadoare că nu există nicio complicitate şi că OMS respinge orice acuzaţie. Suntem imparţiali şi ne facem munca”, a afirmat Tedros, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin: Avionul rusesc cu prizonieri ucraineni a fost doborât de o rachetă Patriot
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii