Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:50 20 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sănătății derulează și-n acest an programul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

ro

06 Jun, 2014 17:02 1063 Marime text
Ministerul Sănătăţii va derula şi în acest an Programul Naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

„Am luat decizia de a continua acest program în scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală și a mortalităţii datorate acestora. Foarte important pentru noi este şi creşterea gradului de informare a populaţiei pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Prin implementarea unui astfel de program Ministerul Sănătăţii urmăreşte în primul rând, depistarea bolii în stadii cat mai precoce, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

Programul gratuit derulat de minister se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

În cadrul programului există un număr 97 de reţele unde se recolteaza probe pentru testarea Babeş- Papanicolau.

Pentru efectuarea tesului Babeş- Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigații suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.

Programul benefiaciază anul acesta de un buget de peste 13.000.000 de lei.

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice Prof. dr. Alexandru Trestioreanu din Bucuresti si Prof. dr. I. Chiricuta’ din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iași, Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului prof. dr. Alfred Rusescu, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Târgu Mures.

Programul de screening a debutat în luna iunie a anului 2012.

Potrivit raportărilor transmise de Unitatea de asistență tehnică și management (UATM) a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), unitate care coordonează Programul național, din luna iunie 2012 şi până la sfârşitul trimestrului I din 2014 un număr de 606.132 femei  au efectuat testul Babeș-Papanicolau. La peste 32.600 dintre acestea au rezultat teste pozitive, iar la 1.312 au fost depistate leziuni maligne.Ti-a placut articolul?

Comentarii